Home > Travel > Koffers pakken en wegwezen! Of juist niet?

Koffers pakken en wegwezen! Of juist niet?

We bevinden ons inmiddels alweer enkele maanden in het jaar 2021 en de angst en beperkingen rondom het coronavirus houden ons nog altijd in hun greep. Ondanks de verwachting dat het einde snel in zicht is, heeft deze pandemie ons gedwongen om anders te naar onze levensstijl te kijken. Langzaam kunnen we ons nu gaan richten op de toekomst, met flarden hoop en nieuwe kansen.

Reisorganisaties, de horeca en marketeers staan opnieuw voor een vakantieseizoen van onzekerheid. Ze zullen moeten inspelen op het gegeven dat mensen ernaar verlangen de werkelijkheid te ontvluchten. Dat kunnen ze onder andere doen door middel van het bieden van meeslepende en fantasierijke reiservaringen.

Volgens YouGov, een invloedrijk Brits bureau voor marktonderzoek en gegevensanalyse dat wereldwijd opereert, kan 63 procent van de westerse consumenten niet wachten tot ze weer met vakantie mogen. Aangezien 2020 het jaar was van de ‘staycation’, zullen mensen dit jaar een groot verlangen hebben naar prikkelende momenten die de zintuigen stimuleren. Er zal meer dan ooit behoefte zijn aan inspirerende ervaringen op reisgebied en in de horeca. Zo maken saaie hotelkamers tussen vier muren plaats voor slaapervaringen op wielen, drijvend op het water of afgezonderd in de vrije natuur.

Dat laatste wordt ook min of meer duidelijk uit een onderzoek van LuggageHero, een reisplatform dat zich voornamelijk richt op backpackers en andere avontuurlijke vakantiegangers. Het platform verwacht dat 25 procent van alle reizigers drukke commerciële vluchten mijdt. Niet alleen nu en in de nabije toekomst, maar ook als het gevecht tegen het coronavirus is gewonnen.

De behoefte aan social distancing groeit, ook wanneer mensen op reis gaan. Reizigers zullen in toenemende mate gaan waarderen dat ze ook verrijkende ervaringen kunnen hebben, zonder in een vol vliegtuig de halve wereld over te gaan.

We blijven het dus – net als vorig jaar – dichter bij huis zoeken. We zullen vaker voor de auto kiezen dan voor het vliegtuig. Fiets- en wandelvakanties worden populairder dan ooit. De behoefte aan beweging in de buitenlucht is nog nooit zo groot geweest.

Veel toeristen zullen bovenstaande mogelijkheden verkiezen boven stedentrips. In de grote steden zullen hotels zich meer en meer gaan richten op de lokale burgers in plaats van op internationale reizigers. Hotelkamers worden omgetoverd tot heiligdommen van privacy. Ook restaurateurs zullen hun menu’s, hun prijzen én hun marketing opnieuw moeten afstemmen op het lokale publiek.

Zo werd het wereldberoemde restaurant Noma in Kopenhagen in de zomer van 2020 heropend als wijn- en burgerbar in de buitenlucht. In Stockholm  vereenvoudigde restaurant Ekstedt – dat eveneens bekendstaat als een van de beste restaurants ter wereld – zijn menu. De zaak heeft bovendien zijn social media geherpositioneerd, onder andere door de lokale bevolking meer aan te spreken, eenvoudigweg door in het Zweeds te communiceren.

Dichter bij huis zagen we eveneens veel alternatieven op het traditioneel tafelen in een restaurant. De foodboxen waren afgelopen maanden niet aan te slepen. Verpakkingsproducenten hebben grof geld verdiend aan alle take-away concepten.

Terug naar onze wanderlust: als de consument niet de halve wereld over wil reizen, kun je natuurlijk ook proberen om binnenlandse reizigers op een andere manier te laten proeven van verre culturen. Zo is het Deense outdoorbedrijf Nordisk van plan een Scandinavisch geïnspireerde camping te openen in Ugakei, Japan. Met hutaccommodaties waar de lokale bevolking de Deense cultuur kan ervaren zonder daarvoor eerste aan boord van een vliegtuig te hoeven stappen.

En voor degenen die écht aan huis gebonden zijn, kan elke computer een portaal voor reizen worden. Met Window Swap van Vimeo kun je door het raam van iemand anders staren, waar ook ter wereld. Of kijk urenlang naar Drive & Listen, hier worden autoritten door enkele van de beroemdste steden ter wereld gestreamd, al word ik daar zelf niet echt enthousiast van.

Voor nu is het te hopen dat de reiswereld weer gauw de oude wordt. Wat ze ook beweren over alle veranderingen die op stapel staan; ik kan in elk geval niet wachten om mijn koffers te pakken en in het vliegtuig te stappen!

show auteur

Auteur: Tim Reiters

Creatief designer en gedreven ondernemer

Tim Reiters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu