Home > Travel > Liens Travel > Klimaat: hoe schuldig moet je je voelen als je op reis gaat?

Klimaat: hoe schuldig moet je je voelen als je op reis gaat?

Duizenden jongeren op straat, een minister die ontslag neemt en de ‘Sign for my Future’-petitie. Je kan er niet meer omheen: klimaat is top of mind. Eindelijk. Jammer dat er spijbelde studenten nodig zijn voordat beslissers ook aan de alarmbel trekken. Ik tekende de petitie en liep enkele weken geleden mee in Brussel voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Maar ben ik als fervente reiziger dan geen regelrechte hypocriet?


Bron: De Standaard 

“Toerisme draagt voor bijna 10% bij aan de CO2-uitstoot in onze wereld” – The Independent, 2018. Bam. Niet rond de pot draaien, maar met de neus op de feiten. Wie reist, is mee verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Dat valt helaas niet door een roze bril te bekijken.. Dus waar kun je nu het midden vinden? Travelblogs springen als paddenstoelen uit de grond, vliegtickets worden steeds goedkoper én, niet te vergeten, heel wat landen léven van toerisme. Lijkt een onmogelijke opdracht.

Heftige betogers zullen liefst terug willen naar het toerisme van 30 jaar geleden, toen enkel de hogere klasse er af en toe op uit trok met het vliegtuig. Onmogelijk, als je het mij vraagt. Anderen hebben het over een CO2-kost die je bovenop je ticket moet betalen. Akkoord, vliegen is bijna té goedkoop geworden, maar ga jij je jaarlijkse reis laten vallen voor pakweg 40 euro extra? Ook dat zie ik niet gebeuren. Maar wat als die 40 euro in klimaatprojecten wordt gestoken? Denk dan bijvoorbeeld aan hernieuwbare energie-technologie. Mocht dit een standaard procedure worden, dan kan de immense toerisme-industrie net een kracht zijn om klimaatinitiatieven de juiste weg op te helpen.

Helaas zijn we daar op dit moment nog niet. Laten we hopen dat de klimaatmarsen hun werk doen en we snel nieuwe initiatieven zien. En in die tussentijd… kun je zelf ook al je steentje bijdragen. Hier alvast een lijstje van knappe projecten die fervente reizigers stimuleren om hun CO2-uitstoot om te zetten in iets goeds. Go & check it out, people!

  • Greenseat

Deze Nederlandse organisatie berekent hoeveel CO2 je tijdens je reizen uitgestoot hebt. Je betaalt je ‘uitstoot’, waarna zij het geld investeren in CO2-verminderende projecten. Denk aan een windmolenproject in India of het plaatsen van een biovergister voor een gezin in Cambodja. Zo komt jouw uitstoot op 0 uit, omdat zij ’t ergens anders weer weghalen. Prachtig, toch?

  • MyClimate

MyClimate is een grotere organisatie, die ook bedrijven wil aansporen het juiste, groene pad te volgen. Zij leggen meer nadruk op educatie, doen aan consultancy én geven vervolgens zeer concrete next steps mee. Mooie partner voor ondernemers die binnen dit thema een rechterhand kunnen gebruiken.

  • Cool Earth

Cool Earth’s missie is om regenwouden te beschermen en de ontbossing tegen te gaan. Hen kun je een vrije donatie schenken, ofwel maandelijks steunen om onze wereldbol groen te houden. Eén van hun bekendste leden is David Attenborough, de vriendelijke stem van de BBC Earth documentaries. Mooi om te zien dat invloedrijke personen ook mee op de kar springen.

Ik wil jullie alleszins blijven inspireren om de wereld te verkennen. Het is hartverwarmend om te zien hoe culturen anno 2019 met elkaar (kunnen) mengen en hoe dit onze tolerantie en ons vertrouwen in elkaar naar een hoger niveau brengt. Een magisch effect van reizen. Laten we die magie nu ook omzetten naar bewustzijn en verantwoordelijkheid en daar ook iets mee doen.

Mijn reizen van 2018 én alle trips die komen gaan, worden dit weekend alvast omgezet naar CO2-verminderende projecten van GreenSeat – als een eerste stap. Doe je mee?

______________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.