Home > Travel > Jenneke en Leonies Kerst in Valkenburg top 10

Jenneke en Leonies Kerst in Valkenburg top 10

Auteur: Jenneke & Leonie

 

 

 

 

 

 

 

 

De wereldberoemde kerstmarkten in de grotten zijn allang niet meer de enige trekpleister waarvoor de halve wereld (lijkt het wel!) naar Valkenburg komt tijdens de laatste weken van het jaar. Amerikanen, Britten, Duitsers, Belgen, Chinezen… begeef je je in de gezellige straatjes van de binnenstad, dan hoor je ze allemaal door elkaar. Er is één gemene deler: het enthousiasme druipt ervan af! In Kerststad Valkenburg is zoveel te doen om jezelf onder te dompelen in het ultieme kerstgevoel, dat we er maar een top 10 van hebben gemaakt.

1.Kerstmarkt Gemeentegrot
De oudste, ondergrondse kerstmarkt van Europa trekt toeristen van over de hele wereld en niet voor niets! Ze staan in lange rijen te wachten voor de gezellige kraampjes, mooie decoraties, sfeervolle verlichting en vooral de unieke ambiance in de grot. Het is altijd weer een uitdaging om hier de leukste kerstmuts vandaan te halen…

2.Kerstmarkt Fluweelengrot
Natuurlijk kun je geen genoeg krijgen van al die ondergrondse gezelligheid en daarom wil je op een steenworp afstand de kerstmarkt in de Fluweelengrot ook niet missen! Deze grot ademt een heel andere sfeer door het intieme karakter. De mergelwanden zijn rijkelijk bewerkt met grottekeningen en eeuwenoude sculpturen en dit is natuurlijk ook een prachtige entourage voor een kerstmarkt. Het hoogtepunt is toch wel de 18e-eeuwse kapel… laat je verrassen!

 

3.MergelRijk
Vervolg je de Daelhemerweg (waar ook de Fluweelengrot aan ligt) een stuk naar boven, dan kom je uit bij MergelRijk. Tijdens de kerstperiode is deze mergelgrot niet alleen feestelijk aangekleed, maar je kijkt ook nog eens je ogen uit naar indrukwekkende sculpturen én je kunt (samen met de kids) zelf aan de slag in het mergelatelier. Wij vonden de film van het kerstverhaal uitgebeeld door Mergeltovenaar Gert van der Vijver hypnotiserend mooi. Meer informatie vind je op mergelrijk.nl

4.Route d’Amuse
Van al die gezelligheid kregen wij toch wel trek. Tijd voor de inmiddels beroemde en meest smakelijke kerstwandeling van Limburg! De Route d’Amuse is een gezellige hapjestocht in en rond Valkenburg. Er zijn vier verschillende wandelroutes die niet alleen leuk zijn om samen te lopen, maar die je ook nog eens leiden langs de lekkerste horeca van Valkenburg. Bij vijf adresjes krijg je een lekker hapje. Kaartjes hiervoor koop je bij alle kantoren van VVV Zuid-Limburg en de deelnemende horeca. Kijk voor meer informatie op route-amuse.nl.

5.Christmas Parade
Elke woensdag- en zaterdagavond trekt er een vrolijke lichtjesparade door de binnenstad van Valkenburg. Verlichte praalwagens en dansgroepen verzorgen een feestelijke stoet in het thema ‘Christmas around the World’. Zorg dat je op tijd langs de route staat voor een goed plekje, want je bent zeker niet de enige die komt kijken en wees gewaarschuwd: het aanstekelijke liedje blijft nog een tijdje bij je…

 

6.Santa’s Gift Factory
De Daelhemerweg is een echte kersthotspot in Valkenburg, want hier vind je ook de cadeautjesfabriek van de Kerstman: Santa’s Gift Factory. In Valkenburg maakt de Kerstman natuurlijk allemaal cadeautjes van mergel, maar in deze ambachtelijke kerstmarkt vind je ook streekproducten, kunstwerkjes van hout en metaal, kaarsen, Oudhollands snoep en vooral veel handwerk. Ideale cadeautjes voor in of onder de kerstboom!

7.Winters Sprookjesbos
De ultieme winterdroom voor de kids is het beroemde Valkenburgse sprookjesbos, maar dan helemaal gehuld in kerstsferen. Het bos is prachtig versierd en natuurlijk sta je oog in oog met de leukste sprookjesfiguren. Tijdens de Winters Sprookjesbos maak je je eigen kerststukje of kom je langs tijdens een echte meet en greet met Sneeuwwitje. Meer informatie vind je op sprookjesbos.nl.

8.Santa’s Village
Midden in Valkenburg, op het Theodoor Dorrenplein verwelkomen houten hutjes en geurende standjes je met leuke kerstartikelen en heerlijk winterse hapjes, zoals Reibekuchen en oliebollen. Onder het genot van een glaasje Glühwein kijk je naar Europa’s grootste zingende kerstboom verlicht met meer dan vijfduizend kleine lampjes.

9.Winter Wonderland
In de Wilhelminagroeve die zich onder de kabelbaan bevindt, ontdek je een bijzondere wereld: Winter Wonderland. Kunstenaars van over de hele wereld creëerden hier ondergrondse sculpturen van onder andere zand en mergel, allemaal met een winters sprookjesthema. Struin langs de winterse taferelen in een grot die sprookjesachtig is verlicht met duizenden lampjes. Meer informatie vind je op winterwonderlandvalkenburg.nl.

 

10.Magic Christmas concerts
Natuurlijk ontbreekt het Valkenburg niet aan muzikale hoogtepunten met kerstthema. Theaterzaal Polfermolen organiseert Magic Christmas concerts: een vijftal kerstconcerten waar grote namen van zich laten horen. Kom genieten van het Ierse koor Anúna, meesterpianist Wibi Soerjadi, een Russische Kerst met de Wolga Kozakken, De Noord-Zuidlijn van Syb en Gé (Reinders) en A Christmas Fantasy van Vocal Chord.

Hebben we je genoeg kerstinspiratie gegeven? Met deze top 10 kun je in ieder geval even vooruit! Kijk voor alle informatie even op kerststadvalkenburg.nl. Zoals je van ons gewend bent, zijn we al even gaan ‘voorproeven’ in Valkenburg en dit is natuurlijk vastgelegd in onze vlog. Kijk je weer mee? We wensen je heel veel plezier in Kerststad Valkenburg!

Liefs, Jenneke & Leonie

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.