Travel

Internationale erkenning voor Parkstad Limburg

Auteur: Xavier Cortenraedt en Maarten van Laarhoven

Wat de stichting achter Maastricht Culturele Hoofdstad 2018 een paar jaar geleden niet is gelukt, heeft Parkstad Limburg wél voor elkaar gekregen: internationale erkenning. Gisteravond werd bekend dat de voormalige Oostelijke Mijnstreek de Tourism for Tomorrow Award 2016 – de hoogste toeristische onderscheiding ter wereld –  heeft gewonnen. 

De jury van de World Travel & Tourism Council (WTTC), maakte de toekenning bekend tijdens een bijeenkomst  in de Amerikaanse stad Dallas (Texas), in het bijzijn van de Landgraafse wethouder Kelly Regterschot (tevens portefeuillehouder Toerisme stadsregio Parkstad Limburg) en Anya Niewierra, algemeen directeur VVV Zuid-Limburg. Meteen nadat bekend was geworden dat de Zuid-Limburgse delegatie de felbegeerde prijs mee naar huis mag nemen, ontploften de social media. Op Facebook en Twitter regende het felicitaties aan het adres van Anya Niewierra, die de toekenning volgens velen als de kroon op haar werk mag beschouwen.

Parkstad Limburg was een van de drie finalisten in de categorie ‘Destination’ voor deze prestigieuze WTTC Award 2016. Parkstad Limburg is daarmee de eerste Nederlandse bestemming die de prijs wint. De regio staat nu wereldwijd te boek als een van de toonaangevende regio’s op het gebied van toerisme.

De jury was vooral onder de indruk van ‘de structurele, complete aanpak’ in het oostelijk deel van Zuid-Limburg die in korte tijd heeft geleid tot een succesvolle ontwikkeling van een ‘zwart naar groen’ gebied , van een voormalige mijnstreek naar een ‘groene’ streek , ook in overdrachtelijke zin, want in Parkstad voltrekt zich op dit moment een economische en culturele heropleving. Of zoals gedeputeerde Ger Koopmans een paar weken geleden opmerkte in het tv-programma Limbourgeois; ,,Maastricht heeft het, maar in Parkstad gebeurt het ”.  

Zijn collega Eric Geurts(Toerisme)  liet gisteravond vanuit Dalles weten wat de prijs wat hem betreft een beloning is voor de ‘duurzame aanpak die bewezen heeft welvaart en nieuw elan te brengen in een voormalig mijngebied’.

In 2015 werd 29 procent van de totale toeristische omzet van Zuid-Limburg gerealiseerd door wat tot voor kort te boek stond als het  ‘lelijkste gebied’ van de regio. In een economisch moeilijke tijd kwamen door politieke eensgezindheid en met de hulp van investeerders dagattracties van de grond (GaiaZoo, Snowworld). Daarnaast werd natuur aangelegd (Park Gravenrode), werden wandel- en fietsroutes ontwikkeld, en werd een cultureel klimaat gecreëerd (Pinkpop, Cultura Nova). De ontwikkeling van Parkstad Limburg heeft het korte bestemmingstoerisme naar Zuid-Limburg doen toenemen omdat het gebied aantrekkelijker is geworden voor de toerist en recreant.

De VVV Zuid-Limburg, Parkstad Limburg en het provinciebestuur verwachten dat de prijs – mede door de te verwachten aandacht in internationale media – veel invloed heeft op de verdere ontwikkeling van Parkstad als regio van de toekomst.

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws