Home > Travel > Ideale najaarstrip: Dubrovnik

Ideale najaarstrip: Dubrovnik

Dat de zomer gedaan is, betekent niet dat ook het reisseizoen aan zijn einde loopt. Integendeel: het najaar is een perfecte periode om nieuwe plekken te ontdekken. Het is stukken rustiger dan de lente- en zomermaanden en met wat geluk pik je nog enkele stralen zon mee. Alleen is een goede bestemming vinden minder gemakkelijk, want typische strandbestemmingen komen bijvoorbeeld niet in aanmerking. Ik help je dus graag een handje! Mijn tip voor deze herfst: Dubrovnik.

Dubrovnik rinkelt waarschijnlijk bij velen een belletje. Naast de meest indrukwekkende Kroatische stad is het immers het decor van Game of Thrones. Dat wil zeggen dat je hier in elk verborgen steegje je ogen uitkijkt op de indrukwekkende architectuur. Met de helderblauwe zee op de achtergrond is het juist een schilderij. Geen wonder dat dit één van de populairste bestemmingen van Europa is.

We bevinden ons in het uiterste zuiden van Kroatië, wat gelijk staat aan zeer zachte temperaturen. Waar die tijdens de zomermaanden hoog kunnen oplopen, dalen ze in de herfstmaanden naar een aangename 15 à 18 graden Celcius. Niet slecht voor oktober, right? Zeker aangezien het vaak druk(kend) kan zijn in de oude binnenstad. Die is trouwens volledig gerestaureerd na de Joegoslavië oorlog in de jaren 90. Een heel deel van de stad werd toen vernietigd, maar kreeg in de jaren erna nieuw leven. Vandaag zie je aan het kleurverschil van de rode dakpakken hoe zwaar de stad toen is getroffen. Zet tijdens je reis zeker ook het oorlogsmuseum op de planning. Niet alleen omdat het heel interessant is om meer te leren over dit stuk Europese geschiedenis, ook omdat je op het dak een waanzinnig uitzicht hebt op de stad en de omringende eilanden. Ga voor de beste ervaring tijdens zonsondergang en sluit je bezoek af met een drankje (of hapje) in het restaurant erlangs.

Uiteraard kan een charmant boetiekhotel in mijn overzicht niet ontbreken. Die zijn er niet in grote aantallen in Dubrovnik – je vindt er vooral grotere accommodaties. Maar na wat zoeken kwam ik bij hét pareltje van de stad uit: Hotel Kazbek. Dit was in de 16e eeuw het buitenverblijf van een rijke Kroatische familie en de stijl van toen is volledig bewaard gebleven. Het voelt als binnenwandelen in een royale woonkamer – een gevoel dat nog eens wordt versterkt door de übervriendelijke receptionist. Het is een oase van rust in de stad met prachtige tuinen, een verkoelend zwembad, een sauna en comfortabele kamers. Nog een plus: vanuit de haven vlak voor het hotel kun je excursies maken naar de nabij liggende eilanden.

Na een uitgebreid ontbijt bij Kazbek, wijs ik je graag naar de wandeling op de stadsmuren van het oude centrum in Dubrovnik. Je wordt hier verwend met uitzichten op dramatische kliffen, de typisch roodgekleurde daken en eeuwenoude poorten en torens. Onderweg luister je via een audiogids naar de geschiedenis van de stad. Sportief, prachtig mooi en leerrijk tegelijk. Must-do in de stad!

De laatste tip op mijn lijstje is één van de lekkerste restaurants waar ik ooit gegeten heb. Pal óp een historisch fort en met zicht op een schattig haventje ligt Restaurant 360. Een exclusief, gastronomisch restaurant waar je bij elke gang geniet van de meest verrassende wijnen. Wij kozen voor het Kroatische arrangement en dat kon ons volledig bekoren. Ik overdrijf niet als ik zeg dat alleen al met een bezoek aan dit adresje je trip geslaagd is. Enjoy!

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en rasechte Bourgondiër

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.