Travel

Hotels gedijen in hip en chique Wyck

tekst Jo Cortenraedt
, fotografie Jeroen Jorissen

Hoewel het historische centrum van Maastricht nog altijd een grote aantrekkingskracht heeft op toeristen, blijkt het stadsdeel Wyck aan de oostkant van de Maas zich de laatste jaren als nieuwe pleisterplaats ontwikkeld te hebben. Zeker de hotelsector hier plukt daar de vruchten van.

Menig koffer zie je door Wyck-Maastricht rollen. Niet per se op weg van het centraal station naar ‘de stad’ oftewel de brug over. Heel wat van die koffers vinden hun bestemming tegenwoordig in Wyck, nog vóór de brug, omdat dit stadskwartier zich de laatste jaren behoorlijk ontwikkeld heeft, inclusief de komst van een aantal hotels met een eigen gezicht. Onder meer vanwege dat station is er van oudsher al een aantal hotels aan deze kant van de stad te vinden zoals Grand hotel L’Empereur op de hoek van de Stationsstraat, en verderop voorbij de brede Wilhelminasingel hotel Beaumont, een familiehotel dat drastisch is uitgebreid. Later is daar nog langs de Maas ‘hotel Maastricht’ bijgekomen, tegenwoordig onder de vlag en naam van Crowne Plaza, waar in 1981 de eerste Eurotop werd gehouden.

Townhouse

De laatste jaren is de hotelsector hier behoorlijk in ontwikkeling. Niet met grote nieuwbouw, maar meer door verbouwingen van bestaande, vaak historische panden. Met daarbij een belangrijk detail: menig pand in Wyck bestaat uit vier lagen, terwijl dat in de binnenstad maar drie lagen zijn. „Voor een hotel niet onbelangrijk, want dan heb je in feite meer opbrengst per grondoppervlak”, zo beargumenteert Rino Soeters. Hij kan het weten want met zijn LBG-Group beheert hij vijf hotels in Maastricht, waarvan vier in Wyck en een in het centrum. Elk van zijn vier hotels in Wyck heeft een eigen formule en doelgroep. „Townhouse bij het station noem ik 3-sterrenplus voor zowel de zakenman/-vrouw als de toerist, met een heel persoonlijk karakter. Kaboom is een eigentijds hotel met een goede prijs voor een prima bed maar verder geen tierlantijntjes. The Green Elephant is voor de ‘gezonde’ hotelgast, geïnteresseerd in bio-voeding en yoga en dan is er nog Townhouse Apartments, voor gezinnen en groepen.” In totaal beschikt hij dan over 650 bedden.

Wyck is volgens Soeters met zo’n achthonderd kamers dicht bezet; je zou kunnen spreken van een ‘hotel-quartier’. De voordelen zijn volgens hem evident: „De ligging is ideaal. Je zit in feite in de stad, niet aan de rand. Je bent dichtbij het station en van hieruit ook bij het MECC. En nu met de ontwikkeling van de Groene Loper boven op de A2 komt er nieuw potentieel bij. Als kers op de taart krijgen we dan het nieuwe DSM-hoofdkantoor bij ons in de straat. Dat zal zeker zorgen voor een extra impuls. Veel panden zijn nog in particulier bezit. Van de buitenkant hebben ze de historische aanblik behouden, aan de binnenkant zijn ze vaak gerestaureerd en verbouwd en voldoen ze aan de nieuwste eisen. Neem erbij nog het zeer gevarieerde restaurantaanbod en ook een groot aantal winkels van lokale eigenaren, en je hebt een aantrekkelijk geheel van een quartier dat een beetje Parijs-achtige aandoet. Daar houden toeristen en zakenreizigers van.”

Sint Maartenslaan 5, Maastricht (NL) – townhousehotels.nl

Beaumont

Hotel Beaumont is van oudsher een ‘landmark’ in Wyck en is mooi gelegen aan de Wycker Brugstraat, aan de doorlooproute van het station naar de St. Servaasbrug. „Hier komen veel mensen langs, dat is goed voor de levendigheid”, vertelt Christophe Beaumont, samen met zijn broer Jean-Marc alweer de vierde generatie van het hotel dat al meer dan 130 jaar bestaat. „Zeker in de periode van mijn vader is het hotel behoorlijk uitgebreid naar beide kanten, maar daar zitten we nu zo’n beetje aan onze grenzen. We brengen het aantal kamers zelfs terug
van 78 naar 65, waardoor we per kamer meer ruimte kunnen bieden. We werken aan een verdere kwaliteitsverbetering. We zijn al lang een 4-sterrenhotel, maar dat zegt op zich niet zo veel. We willen nog meer comfort bieden en daardoor nog iets hoger in de markt gaan zitten.”

Bij Beaumont zitten ze niet stil. Het vroegere klassieke Elzasser restaurant is jaren geleden al drastisch verbouwd tot het vandaag de dag zeer succesvolle restaurant Harry’s. En momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe bar in een ruimte die voorheen voor recepties werd gebruikt. Op de visuals ziet het er alvast grootstedelijk en cosy uit. In de Wilhelminastraat baten de broers dan nog Hotel the Dutch uit met ook nog 49 kamers. Inspiratie is er genoeg, onder meer door de eigen groentetuin in het Jekerdal, speciaal voor Harry’s. „Dat is heel leuk. We halen zo’n 85 % van onze groente uit die tuin. Het keukenteam komt er regelmatig en ook ik help wel eens mee. We gaan op die manier mooi met de seizoenen mee en dat past bij onze formule: goed eten met verse producten tegen een aangename prijs.” Christope Beaumont prijst zich gelukkig dat de zaak over een goed team beschikt dat ze in de coronatijd hebben kunnen behouden. „We worden gezien als een goede werkgever in de horeca, dat vinden we belangrijk. En hier in Wyck voelen we ons prettig. Er is een leuke sfeer met een hoop mooie adressen. Er gebeurt van alles. Het is al lang niet meer alleen de toegangspoort tot de stad, het is een bestemming op zich.”

Lage Barakken 10, Maastricht (NL) – beaumontmaastricht.com

Hotel Alex

Hotel Alex is een typisch voorbeeld van een nieuw, relatief klein hotel met een eigen charme. Eigenaar Alain Closset is blij dat hij nu ook hotelondernemer is geworden, restaurateur was hij al langer. „Je hebt meer contact met de gasten omdat die in feite 24 uur per dag bij je zijn, althans hier hun bed hebben staan.” Het hotel ligt op de hoek Stationsstraat en Alexander Battalaan. Het was vroeger al een hotel maar allesbehalve van deze tijd. Na een grondige verbouwing en recente uitbreiding met zeven luxe kamers is dat nu wel anders. „We hebben nu twintig kamers, heel ruim, luxueus en allemaal anders.” Closset merkt dat Wyck meer en meer als een onderdeel van het stadscentrum wordt gezien. „Je hebt hier nog veel bewoners, dus ’s avonds zijn de straten niet leeg. Dat is een leuke mix met bezoekers, dat merken we in het restaurant waar de locals de toeristen ontmoeten. De studenten zorgen natuurlijk voor extra beweging, dus hier is altijd wat te doen. We hebben geen receptie, de gasten worden ontvangen door onze barkeepers in het café.” Ook een kleiner hotel als Alex is niet alleen voor toeristen maar ook voor zakenmensen aantrekkelijk, zo merkt Closset. „Die willen wel eens een wat persoonlijke omgeving, die niet is ingericht zoals de ketens over heel de wereld. En met een restaurant erbij heb je extra toegevoegde waarde. We voeren een internationale
kaart die veel mensen aanspreekt.”

Stationsstraat 17a,  Maastricht (NL) – alexmaastricht.nl

Designhotel

Ook het Designhotel Maastricht ligt aan de as station – oude brug. Met 105 kamers is het een van de grootste hotels van dit stadsdeel. „Het waren ooit vier aparte panden maar die zijn samengetrokken tot één geheel”, vertelt manager Nicole Willems. „Geen enkele kamer is hetzelfde, dat vinden de mensen leuk, want ze hebben een grote keuze bij het reserveren.” Volgens haar is het juist de charme van Wyck, dat de meeste hotels in historische panden zitten en toch modern comfort kunnen bieden. „We zijn uiteraard concurrenten maar vooral toch ook collega’s onder elkaar. En we mogen allemaal niet klagen. Natuurlijk, corona was niet niks, maar nu merk je dat de weekends weer vol zitten en ook het zakelijk verkeer begint weer aan te trekken.”

Stationsstraat 40, Maastricht (NL) – designhotelmaastricht.com

Crowne Plaza

Dat merkt ook Astrid Blom van hotel Crowne Plaza, fraai gelegen aan de Maas met uitzicht op het historische gedeelte van de stad. „Ik vind zelf dat Wyck vooral het chique quartier van Maastricht is met die leuke boetiekjes en de vele gastronomische restaurants. Wyck heeft zich de laatste jaren goed ontwikkeld.” Crowne Plaza is het grootste hotel in Wyck met 174 kamers. „Voor ons is dat prettig want we hebben negen congreszalen, dus je moet heel wat zakelijke gasten kwijt kunnen. En we merken gelukkig dat de aanvraag voor congressen en bijeenkomsten
weer aantrekt. De mix van zakenmensen door de week en toeristen in het weekend is prima. De belangstelling voor de rest van het jaar is groot, ook richting december. Magisch Maastricht mag dan niet in de originele vorm doorgaan, maar we maken het zelf wel magisch hier.”

Ruiterij 1, Maastricht (NL) – ihg.com/crowneplaza

Deel dit artikel:

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws