Home > Travel > Hotel La Réserve Resort, Grandeur van weleer, discrete luxe van vandaag

Hotel La Réserve Resort, Grandeur van weleer, discrete luxe van vandaag

Vorig jaar werd in de mondaine badstad Knokke-Heist La Réserve heropend, in de vorige eeuw een van de meest iconische hotels van België. Topondernemers Marc Coucke en Bart Versluys gaven het zijn vroegere grandeur terug en voegden er een laag discrete luxe van vandaag aan toe. „Zowel de lokale Knokkenaar en tweedeverblijver als andere bezoekers moeten zich bij ons thuis voelen”, zegt general manager Yannick Bouts.

Frank Sinatra, Marlène Dietrich, David Beckham, Edith Piaf, René Magritte, Brigitte Bardot… Het is maar een haastige greep uit de lijst van wereldsterren die ooit logeerden in La Réserve. Hun namen zijn als hiërogliefen gekerfd op een imposante wand van de washrooms. Flashback naar 1949, het jaar waarin tegenover het casino het oorspronkelijke gebouw in AngloNormandische stijl werd opgetrokken. In notime groeide het uit tot een van de meest luxueuze hotels van Europa, maar rond de millenniumwissel ging het erg snel bergaf.

Eerst moest de vijfde ster van de muur, even later gingen ook de vier andere sterren eraf. De redding volgde in 2021. Captains of industry Bart Versluys en Marc Coucke kochten La Réserve en staken hun ambitie niet onder stoelen of banken: het luxeresort upgraden tot een vijfsterrenhotel met een volledige make-over van de 110 kamers, wellness, restaurant en bar. Alles straalt de rustige, luxueuze stijl uit van architect Glenn Sestig. Voor de supervisie van restaurant La Rigue werd Peter Goossens – tot eind vorig jaar de driesterren-chef van Hof van Cleve – onder de arm genomen.

Hotel La Réserve Knokke-Heist

Yannick Bouts

Yannick Bouts (44) werd aangetrokken als general manager. Hij deed ervaring op in onder meer La Butte aux Bois in Lanaken, Château de Vignée in Rochefort en het Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden. Een dag in zijn spoor volstond ruimschoots om vast te stellen dat de lat op deze plek olympisch hoog ligt. „Wij doen er alles aan om onze gasten van aankomst tot vertrek te ontzorgen”, benadrukt hij. „En die gasten zijn zeker niet alleen bekende of gefortuneerde mensen. Wij vinden het net zo belangrijk om de beste service en comfort te bieden aan een koppel dat een heel jaar spaart om een weekendje bij ons door te brengen.”

Dat merk je direct bij het inchecken in de stijlvolle, majestueuze lobby. Een reuzenboeket verse bloemen, glazen kasten met handtassen van Delvaux en kunstboeken, een boetiek met beautyprojecten van Nathalie Baeten, de echtgenote van mede-eigenaar Marc Coucke… Luxe is hier de norm. Maar zeker zo relevant: het onthaal. Een vriendelijke jongedame voorkomt met haar uitgebreide info dat er ook maar één praktische vraag moet gesteld worden.

Panamarenko

In een van de 29 juniorsuites (45 m²) – tijdloze klasse – moet je al heel hard beginnen nadenken om iets te vinden dat er niét is. Een poging tot opsomming: badkamer met bad en regendouche, een grote bureautafel, airco, een ruime kledingkast, een kingsize bed met kussenmenu, minibar, badjas en slippers, smart tv met ingebouwde bluetooth en – what else? – een Nespressotoestel. Vanuit het raam heb je een prachtig zicht op het Zegemeer, waarop een kunstwerk van Panamarenko drijft. Om hier heimwee te krijgen?

„Beleving is in de horeca haast een cliché geworden, maar ik kan niet anders dan zeggen dat wij daar alles op inzetten”, zegt Yannick Bouts. „Die beleving trekken we door tot in de kleinste details, over alles is nagedacht. De schikking en kleuren van de bloemen, de lichtinval in de trappenhal, de transparantie in de wijnkelder, de aanwezigheid van wel zeven haarden… Aan die beleving werken we constant. Zo wordt de bar iedere vrijdag door livemuziek een van de meest sfeervolle hang-outs van Knokke. Door grote en kleine ingrepen worden we stilaan een bestemming.”

Hotel La Réserve Knokke-Heist
Hotel La Réserve Knokke-Heist

Gault&Millau

Wie tijdens zijn verblijf gastronomisch wil tafelen hoeft geen voet buiten de deur te zetten. Restaurant La Rigue staat onder de vleugels van de gerenommeerde chef Peter Goossens. De ruimtelijkheid van het interieur geeft je een instant grootstedelijk gevoel en de kwaliteit van de gerechten is van een hoogstaand niveau. Het hoeft niet te verbazen dat de culinaire gids Gault&Millau de keuken amper enkele maanden na de opening met een score van 14,5/20 honoreerde

Wat je mag verwachten? Klassieke, maar zeer verfijnde gerechten zoals gebakken zeetong, steak tartaar en vol-au-vent. Een tip: de carpaccio van langoustines met avocado en groene appel en de kabeljauw met gestoofde prei, mosselen en olie van lavas zijn top. Kortom, een overnachting met lunch en/of diner in La Réserve is een ervaring die je allicht veel minder snel gaat vergeten dan pakweg een routineus avondje tv-kijken.

Elizabethlaan 160, Knokke-Heist (BE) – la-reserve.be

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.