Home > Travel > Historisch quizje tijdens nieuwjaarsreceptie provincie

Historisch quizje tijdens nieuwjaarsreceptie provincie

Auteur: Maarten van Laarhoven

Vraag: wat gebeurde er 40 jaar geleden in Limburg, op 9 januari 1976 om precies te zijn? Antwoord: de geboorte – de Dies Natalis – van de Universiteit Maastricht, destijds nog Rijksuniversiteit Limburg geheten. Nog een leuke: wat geschiedde óók veertig jaar geleden? Juiste antwoord: de oprichting van de Euregio Maas-Rijn, een van de oudste Euregio’s in Europa. ,,In zichzelf al ‘een Europa in het klein’, met maar liefst vijf bestuursorganen, verdeeld over drie landen en sprekend in drie talen.”

Gouverneur Theo Bovens is behalve Commissaris van de Koning ook historicus, en wie naar hem komt luisteren zal dat weten ook, gaf hij gisteren aan tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in de feestzaal het Gouvernement in Maastricht, precies op de plek aan de Maas waar dit jaar 25 jaar geleden koortsachtig werd vergaderd over het Verdrag van Maastricht, dat begin 1992 plechtig werd ondertekend. ,,Niemand die de zaal verlaat zonder historisch een beetje wijzer te zijn geworden.” Dus gooide hij er ook dit keer weer eens een ‘historisch quizje’ tegenaan, zoals hij het zelf uitdrukte.

De honderden receptiegangers, veelal vertegenwoordigers uit de politiek, het openbaar bestuur, het bedrijfsleven en de sociaal-culturele sector, luisterden zoals gebruikelijk ademloos naar Bovens’ humorvolle toespraak. De gouverneur voorspelde in 2016 economische groei voor Limburg. ,,Meer werk, minder werkloosheid; een sterk Limburg dat nationaal en internationaal meetelt, omdat velen in ons bedrijfsleven, ons MKB, onze land- en tuinbouw en onze culturele- en gastvrijheid sector daar keihard hun best voor doen”, aldus Bovens.

Zijn speech werd afgesloten door alle in de zaal aanwezige Limburgse burgemeesters (herkenbaar aan hun lichtblauw/gele sjerp), die op zijn instigatie naar voren traden om met elkaar het Limburgs Volkslied aan te heffen. Muzikaal begeleid op de keyboard, door niemand minder dan… juist: gouverneur Theo Bovens. Een historische gebeurtenis van jewelste, zou je kunnen zeggen.   

Fotografie: Frits Widdershoven

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu