| Travel, Wijnfietsroutes Limburg

Wijnfietsroute Heuvelland: aardig stukje trappen wordt beloond

Deze route voert zowel langs Nederlandse wijnbedrijven als langs enkele Belgische. Op papier liggen ze vlak bij elkaar, maar om er te komen moet je toch een aardig stukje trappen. Het mooie is wel dat je inspanningen worden beloond. Je komt op plaatsen die eerder Zuid-Europees aandoen dan Nederlands of Belgisch. Met name de beschut gelegen wijngaarden in de Voerstreek geven je al snel het idee dat je in werkelijkheid in Zuid-Frankrijk of in Italië bent. In tegenstelling tot automobilisten heb je als fietser geen greintje last van de landbouwvoertuigen die zich op hun dooie akkertje door het kronkelende landschap begeven. Kijk om je heen, geef je ogen goed de kost en geniet.

Deze wijnfietsroute start in Epen. Langs de Wilhelminastraat – de weg die knooppunt 92, 84 en 90 met elkaar verbindt – ligt Hotel Creusen. Dit is het startpunt voor rondleidingen met proeverijen bij Domein Steenberg, dat zelf één landweg verderop ligt.

Domein Steenberg

Dit domein is gesitueerd op een van de mooiste heuvels van Zuid-Limburg. De naam verwijst naar de silex in de bodem, de vuursteenlaag die de warmte lang vasthoudt. Dat zorgt ervoor dat de wijnen een bouquet krijgen met een rokerige toon, die wel doet denken aan de Poully-Fumé, een van de beroemde, knisperend frisse witte wijnen van de Loire. Wijnbouw op deze plek dateert al uit de Romeinse tijd. De moderne wijngaard werd in 2008 aangeplant, aanvankelijk met duizend stokken pinot gris en duizend stokken gewürztraminer. Van deze laat- ste druif wordt onder andere een edelzoete wijn gemaakt, die wordt aanbevolen bij foie gras en Rommedoe, de bekende Limburgse stinkkaas. Sinds 2012 staat er ook riesling. In 2021 werd de wijngaard uitgebreid met 1100 stokken pinot gris en 250 stokken riesling. Het totale aantal druivenranken bedraagt momenteel zo’n 4100. Reserveringen voor rondleidingen via de website. Hotel Creusen, Wilhelminastraat 50, Epen (NL) / Domein Steenberg, Witsbornweg, Epen (NL) – domeinsteenberg.nl

We vervolgen onze route in de richting van knooppunt 92. Hier steken we de grens over, richting knooppunt 427 en 428, totdat we bij De Plank arriveren. Hier wijken we kort van het knooppuntennetwerk af om rechts de grens weer even terug over te steken. Aan de rechterkant vinden we Wijndomein de Planck.

Wijndomein De Planck

Een echt wijndomein, met zowel boerderij, kelders én wijngaarden op één plek. Het was de grote droom van Bernadette Crijns en haar echtgenoot toen ze in 2008 in Slenaken op de laatste meters voor de Belgische grensovergang De Plank een landgoed met oud boerderijtje kochten en dit ombouwden tot een modern geoutilleerd wijnbedrijf, waar zowel rode wijn, als witte wijn en rosé gemaakt wordt.
Het wijndomein heeft vanaf het allereerste moment gewerkt op basis van een businessplan waarin de kernwaarden en de doelen staan omschreven. Daarin is onder andere vastgelegd dat kwaliteit altijd het uitgangpunt moet zijn. Het bedrijf heeft als voornaamste doelstelling om de groeiende reputatie van Limburgse wijnen een verdere stimulans te geven. Dit gebeurt onder meer aan de hand van rondleidingen, waar je aan de hand van uitleg en een proeverij een indruk krijgt hoe het er in een modern wijnbouwbedrijf aan toegaat. Vanaf het begin is vooral gewerkt met nieuwe rassen. Rondleidingen en proeverijen op reservering. Voor wijnverkoop altijd van tevoren even bellen naar 06-10203994. Planckweg 25, Slenaken (NL) – wijndomeindeplanck.nl

We steken terug de grens naar België over. Bij het kruispunt vervolgen we de De Plank naar rechts, verder richting knooppunt 429. Daar waar het knooppunt rechtsaf buigt, blijven wij even rechtdoor fietsen. Het dal in richting Krindaal, waar we na twee slingers de wijngaarden van Domein Pietershof bereiken.

Domein Pietershof

Soms kan bureaucratie in de zorg zo verstikkend zijn dat je ernaar snakt om in je eigen wijngaard tussen de druiven te 49 staan. Albert Meijer – voormalig cardioloog – koos er jaren geleden voor zijn doktersjas aan de wilgen te hangen en zich op Pietershof, een bestaand wijnbedrijf in Voeren, te gaan toeleggen op de productie van fenomenale wijnen. Het 2,5 hectare omvattende Pietershof ligt op een steile, zonovergoten helling aan een kronkelende doorgaande weg. Het is zonder enige twijfel een van de fraaist gesitueerde wijngaarden van Nederland en België. Er worden voornamelijk witte wijnen gemaakt van klassieke druivenrassen. Niet alleen de ligging, ook de bodem (silex en kalkzandsteen) is optimaal geschikt voor wijnbouw. De kalkrijke bodem is gevormd uit de resten van vissen en schelpdieren uit de oceaan die hier ooit lag. Za (apr-okt) 14.00 – 17.00 open huis bij het Wijnhuis (Plankerweg 1, Teu- ven (BE)). De wijngaarden vind je daar waar de straat Krindaal en Plank- straat samenkomen. Rondleidingen en degustaties via pietershof.be

We nemen de kronkelweg terug naar boven en gaan op het kruispunt linksaf, naar volgen nu daadwerkelijk de weg richting knooppunt 429 en 430, onderweg passeren we ’t Bakhoes Ulvend. Richting knooppunt 81 bereiken we het kerkdorpje Noorbeek dat 1100 inwoners en maar liefst negen (!) wijngaarden telt. Vanaf de Pley wandelen of fietsen (let op: onverhard en erg steil) we de Paviljoenstraat omhoog. Na circa 900 meter vin- den we de oudste van die negen wijngaarden: Op gen Heugde.

Op gen Heugde

Wijngaard Op gen Heugde in Noorbeek – in 2019 door Elsevier uitgroepen tot het mooiste dorp van Nederland – werd in 2004 aangeplant door een aantal enthousiaste wijnliefheb- bers die zich samenpakten in de Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek. In 2020 hief de vereniging zich op en werd de kleine wijngaard (600 stokken pinot gris) overgenomen door Wijndomein Heerenhuys d’r Pley, dat naast Op gen Heugde nog drie wijnbezittingen heeft. De bekendste daarvan is Wijn- gaard Noordal. Van de chardonnay van dit perceel wordt een karaktervolle, houtgerijpte wijn gemaakt, die associaties oproept met de betere bourgognes.

Noorbeek ontwikkelt zich de laatste jaren steeds meer als een echt wijndorp. Het beschikt over een ambachtelijke distilleer- derij, waar druivenschillen worden verwerkt tot grappa. Op gen Heugde is de grote trots van de Noorbeekse wijnboeren, omdat het voor hen de plek is waar het allemaal begon. Er wordt gezworen bij de traditionele rassen. Rondleidingen op reservering. Wijndomein Heerenhuys d’r Pley, Pley 1a, Noorbeek (NL). Wijngaard Op gen Heugde op 900 meter van De Pley via de Paviljoenstraat. wijndomeinheerenhuys.nl

Vanaf Noorbeek fietsen we verder langs knooppunt 81, 82 en 83 richting knooppunt 84. Tip: liever de kortste route? Vervolg je weg vanaf de Pley richting Bovenstraat en blijf deze volgen tot Hoogcruts. Steek hier het kruispunt over en neem vervolgens de eerste straat rechtsaf (Maastrichterweg) richting knooppunt 84. Vanaf knooppunt 84 maken we nog een toeristisch rondje door de glooiende heuvels van het Heuvelland. We houden knooppunt 92 aan totdat we terug in Epen zijn.

Blijf op de hoogte!

Instagram
LinkedIn
YouTube
[activedemand_form id='90492']

Deel dit artikel:

Ook interessant