Het leven zoals het is: wonen/werken in Shanghai
Woensdagochtend, 10.35 uur, in de Westerse koffiebar tegenover onze studio in Shanxi North Road. Ik kijk uit op een Chinees winkeltje dat zowel schoenen als fruit verkoopt, op tientallen bezorgjongens op weg naar het juiste adres en op voorbijrazende locals die hun kantoor op tijd willen binnenstappen. Ondertussen passeert ook de 95-jarige ijzerman met zijn herkenbaar belletje op z’n nog-net-niet-uit-elkaar-gevallen fiets. Chaos, hoor ik je denken. Maar zo ziet een doorsnee weekochtend in deze metropool eruit. Een zooitje ongeregeld dat op één of andere manier werkt. En waar ik me na een kleine maand al erg thuis begin te voelen.
Oké, laat ik dat ‘thuis voelen’ toch even nuanceren. Ik vind mijn weg en kan me goed aanpassen aan de Shanghainese manier van leven. Maar telkens iemand luidop begint te rochelen, me aan de kant duwt om voorbij te steken of niet even teruglacht als je vriendelijk goedemorgen knikt, is het toch moeilijk je daar niet een beetje aan te ergeren. Daar moet je je echt overheen kunnen zetten bij een bezoek aan China, want de goede manieren in dit land worden in onze cultuur volledig anders geïnterpreteerd. En andersom. Wat het juist zo interessant maakt! Maar mama, geen paniek: het is geen plek om de helft van je leven door te brengen.
Want bovenstaand plaatje ziet er misschien fris en fruitig uit, maar de realiteit zegt iets anders. Wist je dat de wereldgezondheidsorganisatie heeft bepaald dat wanneer de ‘Air Quality Index’ boven 10 uitstijgt, mensen met een minder goede gezondheid beter binnen blijven? Wel, om je een idee te geven, Shanghai staat gemiddeld op 111. Dat rondje buiten lopen kun je hier dus beter niet doen ;-).
Gelukkig is er genoeg binnenshuis te doen. Check deze live art-battle!
Maar alle gekheid op een stokje: je voelt dat je écht leeft als je hier bent. Ik probeer te negeren dat m’n longinhoud er binnenkort slechter uitziet en focus op de triggerende digitale wereld, hipper dan hippe adresjes en het heerlijke je m’en fou gehalte dat je hier terugvindt. Want we kunnen ervan leren! Hier betaal je bijvoorbeeld zelfs in een klein fruitwinkeltje met je gsm en kom je nauwelijks iemand met cash tegen. Ook de 95-jarige ijzerman niet. Alles gebeurt online en vandaar de ondertitel van dit artikel: het gaat zó snel. Werkelijk alles. Van een productieproces (in enkele maanden verandert je prototype in een kant-en-klaar product) tot het bestellen van koffie of alcohol (ja, echt) aan huis. Klik, betaal, wacht een kwartiertje en klaar.
Ook dat heeft wel weer een negatief staartje. Ik herinner me nog klaar en duidelijk dat ik een Chinees meisje vroeg waar ik moest zijn voor de leukste modeboetieks. ‘But gal, you just buy it online!’, was haar antwoord. Dat Shanghai voorloopt op de Benelux wordt in dit opzicht dus extra duidelijk: steeds meer winkels sluiten hun deuren als gevolg van de enorme e-commerce in China.
Nu, gelukkig zorgt de westerse community in Shanghai ervoor dat er op vlak van fancy borrelen en tafelen wel nog veel gaande is. Als ik m’n lijstje van absolute must-go’s en leuke restaurantjes bekijk, vrees ik dat twee maanden in deze stad te kort zijn. Maar dat zien we dan wel weer, he mama! 😉