Home > Travel > Heimwee naar Zuid-Frankrijk: een denkbeeldige reis in coronatijd

Heimwee naar Zuid-Frankrijk: een denkbeeldige reis in coronatijd

Gemiddeld tien keer per jaar rijdt de Maastrichtse entrepreneur en bedrijfsadviseur Armand Vliegen in het gezelschap van zijn vrouw Monique naar zijn appartement in Golfe Juan aan de Franse zuidkust. Om vandaaruit een klein beetje te werken, maar vooral om er – onder de blakende zon en liefst met een goede fles rosé onder handbereik – van het leven te genieten. En natuurlijk om zijn zoon Gyan te zien. Hij vond enkele jaren geleden in een beeldschone Française de liefde van zijn leven en werkt inmiddels alweer geruime tijd als chef in Juan-les-Pins.

Maar dit jaar was opeens alles anders. Als gevolg van de coronacrisis gingen de grenzen dicht en waren ‘verplaatsingen’ zo goed als onmogelijk, zeker in Frankrijk, waar een uiterst strenge lockdown de mensen in hun huizen hield. Bij Vliegen sloeg onmiddellijk de heimwee toe. Hoe lang Frankrijk op slot zou blijven, wist op dat moment niemand, maar de vrees was dat het wel eens heel erg lang kon gaan duren voordat een reis richting Golfe Juan weer mogelijk was.

Aangezien hij zeker wist dat hij lang de enige niet was die snakte naar de Zuid-Franse zon, besloot Vliegen – auteur van diverse boeken – de lockdown te benutten om een boek te schrijven, waarin hij zijn reiservaringen deelde. Het resultaat van die inspanning – met als titel Heimwee naar Zuid-Frankrijk – werd gisteren – toepasselijk genoeg op de Franse nationale feestdag Quartorze Juillet – gepresenteerd in de Wyck Bazaar in het Maastrichtse stadsdeel Wyck.

De symbolische ‘eerste exemplaren’ van in veertig dagen geschreven Heimwee naar Frankrijk werden overhandigd aan Rik Felderhof en Hans Melissen, beiden grote kenners van het Franse goede leven en bovendien makers van het legendarische Villa Felderhof, het meest succesvolle Frankrijkprogramma dat tot nu toe op de Nederlandse televisie te bewonderen was. Felderhof en Melissen behoren ook tot Les (Grands) Amis de Bouchon d’en Face, zeg maar de ‘fanclub’ van de Maastrichtse bistro Bouchon d’en Face, waarbij schrijver Armand Vliegen zakelijk betrokken is en waar zijn dochter Maxime alweer een aantal jaren gastvrouw is. Behalve Felderhof en Melissen kregen ook voormalig honorair consul van Frankrijk Camille Oostwegel sr. en Fernand Jadoul, fungerend honorair consul van Luxemburg, een eerste exemplaar van Heimwee naar Frankrijk uitgereikt.

Heimwee naar Frankrijk is vooral een persoonlijk boek geworden, waarin Armand Vliegen zijn reiservaringen – en die van zijn gezin – in een reisdagboek afwisselt met plekjes waar hij in de loop der jaren op weg naar Zuid-Frankrijk heeft overnacht, of waar hij met veel smaak heeft gegeten. Het boek – dat overloopt van vermakelijke anekdotes en bovendien aan aantal recepten bevat – volgt in feite de uitgebreide versie van de bekende Route du Soleil, zij het dat de auteur er een gewoonte van heeft gemaakt om gaandeweg de rit geregeld links- of rechtsaf te slaan, om zo niets van al het moois te hoeven missen.

Heimwee naar Frankrijk is verkrijgbaar via Bouchon d’en Face. Tot 1 september geldt de actieprijs van 20 euro. Wie het boek bestelt krijgt tevens een dinerbon ter waarde van 20 euro.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu