Home > Travel > Geopark Famenne Ardenne

Geopark Famenne Ardenne

Het gebied Famenne Ardenne in Wallonië is door Unesco uitgeroepen tot Geopark en heeft als zodanig een belangrijke status als een rijk gebied voor natuur en cultuur. Een aantal locaties is al aardig bekend zoals bijvoorbeeld het fraaie stadje Durbuy. In deze rubriek besteden we aandacht aan vier iets minder bekende plekken die wellicht even charmant zijn.

Sohier

Aan de poort van de Ardennen geldt het schilderachtige dorpje Sohier als een van de mooiste dorpjes van Wallonië. Hier is het bouwkundig erfgoed heel goed te zien. De typische woningen zijn allemaal in de zogeheten Famense stijl gebouwd.Wandel hier rond en geniet van de vele uitzichtpunten over het prachtige landschap, de oude dorpsschool, de Sint-Lambertuskerk en het dorpskasteel.

Tot het bouwkundig erfgoed hoort zeker ook de Sint-Remacluskerk van Wellin, het verstilde dorpje Froidlieu en de oude molen van Lomprez. En misschien ter geruststelling voor Limburgers: in Wellin wordt echt carnaval gevierd met een heuse optocht waar ook reuzen aan meedoen.

Fonds des Vaulx

Het stadje Marche en Famenne ligt te midden van een prachtig landschap. Vanuit de stad zijn ronduit spectaculaire wandelroutes onder de titel Fonds des Vaulx uitgestippeld over een heuvelachtig terrein met onder meer unieke grottenstelsels en wilde rotspartijen. Actueel is het toenemend aantal weilanden die niet overbemest en bespoten worden, waardoor ‘ouderwetse’ graslanden vol met bloemen tot bloei komen. De geologie, de flora en de fauna zijn hier bijzonder gevarieerd en heel authentiek.

Fourneau Saint-Michel

In de nabijheid van Saint-Hubert is er een bijzonder experiment gaande op het domein Fourneau Saint-Michel. Gedurende veertig jaar is het domein ontwikkeld en gecultiveerd om zo de biodiversiteit te verbeteren. Er werden zeldzame planten ontdekt en dieren waargenomen die bijna uitzonderlijk zijn geworden in onze gebieden.De natuurlijke en deels aangelegde terreinen van de musea van het domein Fourneau Saint-Michel zijn een potentieel toevluchtsoord voor fauna et flora, gerelateerd aan magere weiden (zonder bemesting), waterpartijen en bosranden.

Weris

In het dorp Wéris vind je een vrij klein maar bij-zonder museum, het Megalietenhuis. Het museum biedt een boeiende kijk op de eerste landbouwers/veetelers die zo’n 5.000 jaar geleden op deze unieke site in België op het einde van de Steentijd met puddingsteenrotsblokken de dolmens en menhirs hebben geplaatst. Hun leefgemeenschap en leefwijze worden verduidelijkt aan de hand van didactische borden, voorwerpen, maquettes, reconstructies en een audiovisuele voorstelling. Een geschiedenis dus die heel ver teruggaat.

Maison du Tourisme Famenne-Ardenne Ourthe&Lesse

famenneardenne.be/nl, visitwallonia.be

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu