Home > Travel > Gambia voor een warme winterzon

Gambia voor een warme winterzon

Auteur: Xavier Cortenraedt

Wie na de hete zomer in Europa ook deze winter de 30 graden of meer wil aantikken, kan dat onder meer doen in het Afrikaanse land Gambia. Corendon vliegt er rechtstreeks vanaf Maastricht naartoe.

Clichés zijn vaak waar, zo ook in Gambia. Paradise Beach lijkt inderdaad op wat we ons van het paradijs voorstellen, althans als het over strand en water gaat: een hagelwit zandstrand en een blauwe oceaan. Dit decor is over zeventig km kustlengte te vinden, dus voor menigeen zal dat al een reden zijn om de vlucht van zes uur naar the smiling coast of Africa mee te maken. Voeg daar de luxe resorts aan toe, waar de doorgaans Westerse toeristen alles vinden wat hun hartje begeert, en de wens voor een ontspannen vakantie wordt hier werkelijkheid.

Toch is er in Gambia meer te vinden dan zee en strand. Bijvoorbeeld in het vissersdorp Tanji. Dagelijks keren tientallen vissers terug naar dit dorp om hun vangsten af te laden. Dat is mannenwerk, terwijl de vrouwen vervolgens de vis verdelen om deze verder landinwaarts te verkopen. Vis die niet meteen de dag zelf wordt verkocht, wordt ter plekke behandeld om de houdbaarheid te verlengen. Dit gebeurt bij-voorbeeld door de vis te roken of uiteraard in koelsystemen te bewaren. Een levendig en kleurrijk schouwspel.

Voor een al even levendige veemarkt moeten we tussen de plaatsen Serrekunda en Abuko zijn. Dit is de grootste van het land en hier worden schapen, pluimvee en runderen verhandeld. Op de meeste markten zijn vooral levensmiddelen te vinden. Supermarkten zijn hier nog tamelijk zeldzaam en het zijn vooral de vrouwen die er hun dagelijkse boodschappen gaan doen, van groente en fruit tot vlees en vis. Maar ook kleding en huishoudelijke producten behoren tot het aanbod. De vrouwen dragen de vaak forse boodschappen op het hoofd en dat gaat heel geroutineerd. Vooraf hebben ze stevig onderhandeld over de prijs van de waren, dat hoort bij de cultuur.

Logisch dat de grootste markten te vinden zijn in de hoofdstad Banjul en de handelsstad Serrekunda. Als toerist kun je hier ontspannen rond kuieren. Alleen als je al te opzichtig fotografeert, word je wel eens vriendelijk gevraagd dat te laten. De locals voelen zich dan te veel bekeken. De overweldigende natuur is een andere trekpleister van Gambia. Zeker aan het einde van het regenseizoen is het groen overdadig aanwezig. Onder begeleiding zijn allerlei tochten landinwaarts te maken, ook per boot over de rivieren.

Aanbevelenswaardig is zeker een bezoek aan het Baobo Island. De reis ernaartoe duurt zo’n drie kwartier vanaf Serrekunda. Het laatste stukje is uiteraard per boot.

Op het eilandje, midden in de moerassen,ligt de Sitajo-Yen Lodge, ook wel de Baobad Lodge genoemd. Tientallen Baobob-bomen, ofwel apenbroodbomen, zijn de naamgever van dit eiland. Ze dragen typische vruchten waar vooral bavianen en andere apen op afkomen. Vanaf dit eiland is het mogelijk om een boottocht te maken op de kreken en richting de hoofdrivier van het land: de Gambia. Hier zijn flora en fauna op hun mooist met onder meer ruim 450 vogelsoorten. Terug naar de resorts, waar de toeristen niet alleen over gemeenschappelijke zwembaden kunnen beschikken, maar soms ook over kleinere privé-zwembaden voor hun eigen suite, zoals in het Balafon Beach Resort. ’s Avonds wacht het uitgebreide diner met keuze tussen de internationale of de Afrikaanse keuken. Die laatste bestaat vooral uit veel verse vruchten en groenten, maar vlees (bijvoorbeeld gekruide stoofpotten) en vis behoren ook tot de originele Gambiaanse keuken. De wijn wordt geïmporteerd uit Zuid-Afrika en (duurder) uit Europa. Bier is hier populairder en wordt in tal van Afrikaanse landen gebrouwen. Bij die temperaturen zo’n gek idee nog niet.

Gambia is een goed alternatief voor bijvoorbeeld de Canarische Eilanden, voor diegenen die massabestemmingen willen vermijden. In dit West-Afrikaanse land is er nog volop ruimte. •

Corendon voert vanaf 18 december twee rechtstreekse vluchten per week uit naar Banjul vanaf Maastricht Aachen Airport (heen op dinsdag of zaterdag, terug op maandag of vrijdag). Parkeren op Maastricht Aachen Airport is gratis voor Corendon-klanten. www.corendon.be/gambia

_________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu