Home > Travel > Five 4 Five: wandelen, rennen en fietsen tegen kanker

Five 4 Five: wandelen, rennen en fietsen tegen kanker

Auteur: Maarten van Laarhoven

Zoveel mogelijk geld bijeen zien te krijgen voor het Kankeronderzoekfonds Limburg, de stichting die via fondsenwerving – en met steun van het bedrijfsleven – financiële steun zoekt voor het onderzoek naar nieuwe methoden om kanker te genezen. Dat is kortgezegd het doel van de actie Five 4 Five, een sportieve prestatietocht voor het hele gezin, waarvan de opbrengst gaat naar de onderzoekers van het MUMC+ die alles in het werk stellen om het verschijnsel kanker onder controle te krijgen. Five 4 Five is een initiatief van de businessvrienden van de stichting.

Op zaterdag 28 mei om 11 uur geven burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten en Marieke van Wanrooij, voormalig profwielrenster van de Boels-Dolmans damesploeg, bij Hoeve Libeek in Sint-Gertruid het startschot voor de sponsoractie Five 4 Five. De derde editie wordt volgens de organisatie nóg groter dan de eerste en de tweede keer het geval was. Er meer deelnemers, meer sponsors en meer activiteiten. 

Five 4 Five is een sportieve prestatietocht voor het hele gezin. Er kan gefietst, gewandeld en gerend worden. Fietsers leggen vijf rondjes van 12,5 km af over een parcours met daarin vijf beklimmingen. Samen zijn dat de hoogtemeters van een echte col. Wandelaars en renners leggen in tegengestelde richting een parcours van 14,5 km af. Voor gezinnen met kinderen is er dit jaar een leuk nieuwtje: vanaf de tussenstop in Banholt (na circa 7 km) kunnen de families gebruikmaken van de huifkar met tractor die hen terugbrengt naar start- en finishlocatie Hoeve Libeek.

Bedrijventeams die meedoen hebben de keuze: zij kunnen groepsgewijs deelnemen in een van de disciplines of hun deelnemers over de diverse disciplines verdelen. Een van de bedrijventeams is Monsdal Buitenbeheer, onderdeel van de Dolmans Groep. De werknemers van dit bedrijf dragen het goede doel een warm hart toe, en zijn tevens fietsfanaat. Dat laatste is ook de reden dat ex-topcoureur Marieke van Wanrooij van de Boels Dolmans damesprofploeg zaterdag de 28ste het startpistool laat knallen.

In het Maastrichtse UMC+ heeft men de laatste jaren grote vorderingen bereikt als het gaat om het vinden van nieuwe methodes om kankercellen te lijf te gaan. Een van de therapieën betreft de inzet van zogeheten ‘killercellen’. Dat zijn cellen die kankercellen aanvallen en er met behulp van toxische stoffen voor zorgen dat de kankercellen doodgaan. In Maastricht experimenteert een onderzoeksteam onder leiding van professor Gerard Bos op succesvolle wijze met het via kweek op grote schaal vermenigvuldigden van deze cellen. Deze werkwijze moet uiteindelijk leiden tot succesvolle behandelmethodes. Hoewel men daarmee een aardig eind op weg is, is er nog altijd heel veel geld nodig, aldus professor Bos. Zo komt het geld dat wordt ingezameld, onder meer via Five 4 Five, uiteindelijk ten goede aan alle inwoners van Limburg.

Inschrijven voor Five 4 Five kan tot zaterdag 28 mei 11.55 (ter plekke). Wie echter verzekerd wil zijn van een voorgedrukt persoonlijk startnummer dient zich vooraf aan te melden via www.five4five.nl/deelnemen.

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.