| Grenswaterwandelingen Limburg, Travel

Dubbele overtocht met droge voeten

Heel soms tijdens een heel droge zomer staat het water van de Grensmaas zo extreem laag dat je op sommige plekken te paard droog naar de overkant kunt geraken. Te voet kun je ook dan geen droge voeten houden. Tijdens deze wandeling ten steken wij de Grensmaas zelfs twee keer over met droge voeten.

Of er in de nacht van 5 op 6 oktober 1568 ook sprake was van extreem laag water is niet bekend. Feit is wel dat Willem van Oranje die nacht met de hulp van Karel van Bronckhorst, de heer van Obbicht en Papenhoven, nabij Obbicht een doorwaadbare plaats in de rivier wist te vinden. Zo kon hij veilig 23.000 soldaten en 9000 ruiters naar Stokkem aan de overkant krijgen. Doel was op te trekken naar Brussel om daar in dit eerste jaar van de Tachtigjarige Oorlog slag te leveren met de Spaanse troepen van de Hertog van Alva. Die veldslag mislukte overigens jammerlijk voor Oranje.

We passeren de plek waar deze overtocht plaatsvond tijdens een wandeling door het jaar na jaar aan beide kanten van de grens mooier wordende Rivierpark Maasvallei. De Grensmaas is het onbevaarbare deel van de Maas tussen Maastricht en Wessem. De rivier kronkelt 47 kilometer lang door het Maasland en over deze afstand moeten de schepen gebruik maken van het naastgelegen in 1935 geopende Julianakanaal. Sinds 1839 ligt de grens tussen Nederland en België in het midden van de stroom. De Maas is een regenrivier. Dus onvoorspelbaar. Soms staat het water hoog, soms laag.

Nieuwe natuur

Nu de lucratieve grindwinning in en naast de schoot van Moeder Maas bijna ten einde loopt, krijgt in beide Limburgen in het Maasdal nieuwe natuur alle ruimte, zoals ook de rivier zelf de ruimte krijgt om te stromen én te overstromen in de nieuwe natuur. Dit op de eerste plaats om bij extreem hoge waterstanden overstromingen zoals in december 1993 en januari 1995 te voorkomen. De veiligheid van de bewoners van de laaggelegen Maasdorpen staat voorop.

Niet alleen fietsers weten de vlakke routes op beide oevers van de Grensmaas en masse te vinden. Ook steeds meer wandelaars zoeken de Maasdijken en de paden in de nieuwe natuur langs de grindgaten op. Daar waar steeds meer watervogels zich thuis voelen en waar gallowayrunderen, Schotse hooglanders en konikpaarden voor de noodzakelijke begrazing zorgen. Lekker vlak wandelen en toch geen moment saai. Wij starten in Berg nabij het veer. Eerst wandelen we langs wegen en over paden in Nederlands-Limburg. Dat kan door de nieuwe natuur langs het water. Daarvoor gaan we nabij het veer bij grenspaal 116 door een klaphek en volgen het pad stroomafwaarts richting Obbicht. Bij hoogwater of vanwege het gemak kunnen wandelaars ook kiezen voor de verharde route over de oude dijk. In beide gevallen volgen we de bordjes van het Rivierpark Maasvallei.
Op de geasfalteerde route slaan we in Nattenhoven op de kruising met een café en een wegkruis linksaf en volgen de Bergerstraat naar Obbicht over het fietspad op de dijk. Genieten van het zicht op het groenste groen en de rivier links van ons. Eenmaal in Obbicht wordt de Bergerstraat de Kasteelweg. Dat is ongeveer daar waar we het kasteel van Obbicht passeren en waar de ‘groenwandelaars’ ook het asfalt kunnen opzoeken om te kijken naar dit witte kasteel, een laatbarok landhuis, gebouwd in 1780. Een fraai ensemble, zeker met die mooie oprijlaan en de poort ervoor. Overigens is dit kasteel gebouwd op de plek van een ouder kasteel dat in 1710 verloren ging door een brand.

Agrarisch

In Obbicht slaan we linksaf de Maasstraat in en vanaf het Monument voor de Over tocht van het leger van Willem van Oranje, in 1999 onthuld door toen nog kroonprins Willem-Alexander van Oranje, wandelen we verder over het smalle pad op de Maasdijk. Verderop over het fietspad (of weer door de nieuwe natuur voor wie dat wil) totdat we uiteindelijk de Veerweg in Grevenbicht – in de jaren vijftig van de vorige eeuw wereldberoemd vanwege de wereldvrijgezellencongressen die hier werden gehouden – bereiken, waar we inchecken op het voetgangers- en fietsersveer ’t Veerke. Na een korte vaart zetten we voet aan wal in Belgisch-Limburg en wandelen we eerst rechtdoor over een betonbaan langs een plas vol met luidruchtige watervogels. Tot bij de viersprong met bomen en een zitbank, waar we naast de Rivierparkmarkering ook de markering van de rode driehoek oppikken. Die stuurt ons nog even rechtdoor en verderop linksaf. Onverhard nu. Een karrenpad door oud agrarisch gebied.

Bij een Y-splitsing links aanhouden en bij een T-splitsing rechtsaf over het brede verharde fietspad. Maar eerst even kijken bij de feeëriek mooie plas links van ons, deel van een oude Maasarm. Verder wandelend bereiken we de bebouwde kom van Dilsen waar we linksaf slaan, de Vissersstraat in. Verderop weer linksaf en via een brug over die oude Maasarm waarop zwanen dobberen. Verderop linksaf over een landweg en langs de wijngaard van Wijndomein Thilesna. We komen in het gehucht Boyen, waar we de rode driehoek inruilen voor gele markering en nog steeds die van het Rivierpark. Buiten Boyen passeren we een wit kapelletje uit 1887, opgedragen van Onze Lieve Vrouw van de Zeven Smarten. Even rusten en bezinnen met het opsteken van een kaarsje.

Uitkijktoren

Ons pad brengt ons daarna op de dijk van de plas Negenoord. We slaan rechtsaf en wandelen even om het water tot we links door een houten klaphekje kunnen. Hier volgen we de groene markering en die van Rivierpark Maasvallei. We wandelen in het domein van de wilde grazers. Zien ze op afstand waar ze aan het water drinken en van het gras snoepen. Aan de overkant van het water aan onze rechterhand ligt bezoekerscentrum De Wissen. Daar is ook een vlechtwerkersmuseum gevestigd. Wissen is een ander woord voor wilgentakken. Daarmee werd vroeger gevlochten. Na een paar honderd meter passeren we een uitkijktoren. Van het platform boven kun je over de nieuwe natuur met zijn grazers en over de plassen Negenoord en Kerkeweerd met zijn vele watervogels kijkijken. Ook de Grensmaas zie je verderop stromen. Verder wandelend bereiken we de Riethoekstraat, de dijk die dienstdoet als fietspad. Wie dat wil kan rechtsaf slaan en even De Wissen bezoeken. Wij slaan linksaf en kunnen onverhard onder langs de dijk of verhard over de dijk aan de laatste etappe beginnen. Verderop komen beide mogelijkheden weer samen en wandelen we wederom de rode driehoek en de Rivierparkmarkering volgend richting veerpont in Meeswijk. Voordat we op het veer gaan, staan we even stil bij het monument langs de weg, dat herinnert aan 10 mei 1940 toen hier vijf Nederlandse militairen sneuvelden tijdens de Duitse inval. Ook grenspaal 116 staat hier. En er is een zitbank voor het geval het autoveer nog aan gene zijde is. De Hoal Euver II brengt ons terug naar het Nederlandse deel van Limburg.

Blijf op de hoogte!

Instagram
LinkedIn
YouTube
[activedemand_form id='90492']

Deel dit artikel:

Ook interessant

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!