Home > Travel > Dominicanen: ‘A bookshop made in heaven’

Dominicanen: ‘A bookshop made in heaven’

Auteur: Maxime Meessen

De Dominicanenkerk in Maastricht is een internationaal bekende hotspot. Het voormalige Godshuis, dat tegenwoordig ingericht is als boekhandel, ligt vlakbij het Vrijthof. De Dominicanenkerk werd ruim 700 jaar geleden gebouwd als kloosterkerk voor de orde der predikheren of dominicanen.  Eind 18e eeuw werd het klooster opgeheven en vervulde de kerk er diverse functies.

‘Gotische’ koffiebar

Deze dertiende -eeuwse  gotische kerk is sinds 2006 verbouwd tot boekhandel en koffiebar. Een prachtige locatie met een rijke geschiedenis die zorgt voor een indrukwekkende en bovenal unieke sfeer. ‘A bookshop made in heaven’, noemde de Britse kwaliteitskrant The Guardian het voormalige Selexyz Dominicanen op 11 januari 2008. Boekhandel Dominicanen, zoals de winkel tegenwoordig heet, heeft naar eigen zeggen het meest complete en gevarieerde assortiment boeken van Maastricht. Behalve boeken verkopen zij ook diverse andere artikelen,  zoals schriften, wenskaarten én muziek. Sinds maart 2015 is er de muzikale collectie van de voormalige speciaalzaak Smeets Klassiek uit Heerlen ondergebracht.Coffeelovers

Op het voormalige priesterkoor van de Dominicanenkerk kan de bezoeker terecht voor een hemelse cappuccino (v.a. € 2,90) of thee (verse munt: v.a. € 2,75 met honing + € 0.50) met wat lekkers uit de Italiaans geïnspireerde menukaart. Bijvoorbeeld een heerlijke Oreo karamel cheesecake (€ 3) of  Barra Gallega – steenoven broodje – met pulled chicken en venkel (€ 5,50). Heb je geen tijd om even te zitten?  Zowel de koffie, als de broodjes kunnen ook worden meegenomen! 

 

De koffie en thee wordt verzorgd door de befaamde huisbrander Blanche Dael . Sinds 1878 brandt Maison Blanche Dael – in Maastricht is het een begrip – verse koffie.

Voor de koffieliefhebbers is het een aparte beleving om het atelier van Blanche Dael, achter de winkel in de Wolfstraat in Maastricht te bezoeken en kennis te maken met het assortiment koffie en koffieaccessoires van Blanche Dael.

Het voormalige priesterkoor in de Dominicanenkerk doet ook dienst al cultureel podium. Met zo’n 140 activiteiten per jaar is er altijd wel wat te beleven.

Adres
Dominikanerkerkstraat 1, Maastricht
Tel. +31 (0)43 356 19 44

Openingstijden:  ma 10-18u / di-wo-vr 09-18u / do 09-21u / za 09-18u / zo 12-17

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu