Home > Travel > Design Derby: Nederland-België (1815-2015)

Design Derby: Nederland-België (1815-2015)

In het Cuypershuis in Roermond is tot en met 2 oktober de expositie ‘Design Derby’ te zien, een overzicht van 200 jaar vormgeving uit België en Nederland. De tentoonstelling vertelt het verhaal van twee eeuwen design uit België en Nederland. Van beide landen worden de beste ontwerpers en ontwerpen naast én tegenover elkaar belicht – van de verfijnde ambachtelijkheid van de Belgen tot het meer conceptuele design in eigen land.

Van beide landen komen de beste ontwerpers uit twee eeuwen aan bod. Bezoekers maken zo kennis met de vormgevingsgeschiedenis van Nederland en België. Bezoekers maken kennis met de ontwerppraktijken van Nederland en België aan de hand van werk van onder anderen Berlage, Van de Velde, Stockmans, Rietveld, Wolfers en Copier. Het gaat om zorgvuldig geselecteerde design-objecten, variërend van rijk bewerkt zilver, glaswerk en keramiek tot meubels en andere gebruiksvoorwerpen. Ze zijn in chronologische volgorde én parallel aan elkaar te zien. Aan de hand van 21 thema’s wordt geïllustreerd hoe wooncultuur, economie en politiek het karakter van de vormgeving in de loop der tijd voortdurend hebben laten evolueren. Al deze voorwerpen zijn ook online te raadplegen.

Het Cuypershuis geldt als hét museum over de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921). Het museumgebouw zelf, in 1853 door hemzelf ontworpen, maakt deel uit van de collectie. De architect bouwde dit complex aan de toenmalige Maastrichterweg in Roermond en gebruikte het om er te wonen met zijn familie. Een groot deel van het pand was bestemd als ‘kunstwerkplaats’. Het was de start van een turbulente carrière die Cuypers nationale en internationale faam zou bezorgen.

Het Cuypershuis geeft door middel van permanente presentaties en tijdelijke tentoonstellingen een beeld van de architect en vormgever Pierre Cuypers en het belang van zijn werk voor onze eigen tijd. Daarnaast is er aandacht voor interieurvormgeving. Het Cuypershuis is verder een podium voor hedendaagse ontwerpers.

Cuypershuis 
Pierre Cuypersstraat 1 
6041 XG Roermond
museum@roermond.nl 
www.cuypershuisroermond.nl 
T  0475 35 91 02

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu