Home > Culinair > Delen en samen genieten bij Beluga in het Glazen Restaurant

Delen en samen genieten bij Beluga in het Glazen Restaurant

Auteur: Maarten van Laarhoven

Parallel aan het populaire Glazen Huis, het publieksevenement met landelijke uitstraling dat van 18 tot 24 december wordt gehouden in Heerlen, vindt nóg een groot evenement plaats waarvan de totale opbrengst gaat naar het goede doel van 3FM Serious Request: het Glazen Restaurant. Iedere cent die door de vrijwilligers op het Raadhuisplein wordt binnengehaald, is bestemd voor kinderen in voormalige oorlogsgebieden die bezig zijn een nieuwe toekomst op te bouwen.

Wie zijn de deelnemers? En waarom doen ze met de actie mee? Chapeau legde deze vraag voor aan tweesterrenchef Hans van Wolde van Beluga (Loves You) uit Maastricht, die zijn hele brigade meeneemt.

Het wordt een echt Beluga-feestje, aldus Hans van Wolde, de Maastrichtse top-kok die – zoals veel mensen weten – niet vies is van gezelligheid tot in de late uurtjes. Voor zondag 20 december, de derde dag dat het Glazen Restaurant geopend is en Van Wolde en zijn team achter de pannen staan, is veel belangstelling. Het diner was al heel snel uitverkocht, voor de lunch waren op het moment van publicatie nog enkele plaatsen beschikbaar. ,,We gaan eerst lekker eten en daarna gaan we knallen. We maken er een prachtig feestje van. Mijn goede vriend Dennis van der Geest (voormalig topjudoka en tegenwoordig actief als DJ red.) komt langs. Eerst eet hij lekker mee en de rest van de avond zal hij draaien. We gaan ook dit keer weer voor pure sfeer, beleving en emotie.”   

Beluga is het enige restaurant dat in het kader van het Glazen Restaurant zowel een lunch als een diner voor zijn rekening neemt. Dat is mogelijk omdat de bekende tweesterrenzaak op Plein 1992 in Maastricht normaal gesproken dicht is op zondag, waardoor in dit geval de hele brigade – bestaande uit twintig personen – in de gelegenheid is om mee te doen. ,,We hebben bewust gekozen voor een hele dag, omdat we zoveel mogelijk geld willen ophalen voor die kinderen”, aldus Hans van Wolde. 

Bij Beluga zijn de gasten ietsjes duurder uit dan bij de andere restaurants (ze betalen 100 euro in plaatsen van respectievelijk 65 en 85 euro voor een lunch en een diner), maar krijgen daar ook heel wat voor terug, belooft Van Wolde. De bekende kok neemt zijn eigen servies (‘Love tot Share’) mee om op die manier de prachtige gerechten die hij in voorbereiding heeft (en die naar hartenlust gedeeld kunnen worden) ook buiten de vertrouwde omgeving van zijn eigen restaurant zo indrukwekkend mogelijk te kunnen presenteren. ,,Ik ben erg van shared dining, delen dus, ook dat hoort naar mijn mening bij de beleving”, zegt Van Wolde.

Wat de gasten mogen verwachten? Zowel bekende Beluga-klassiekers, als eenvoudig eten dat op een bijzondere manier is klaargemaakt, aldus de chef. Zo worden coquilles gecombineerd met rookworst van het Mangalica-varken, is er een culinair verantwoord samenspel van krab en karamel en gaat in het pop-up restaurant op het Heerlense Stadhuisplein een tonijn een gelukkig huwelijk aan met gort en rijst. Als hoofgerecht is er picanha, een Zuid-Amerikaans vleesgerecht dat in drie bereidingen op tafel komt en eveneens gedeeld kan worden, maar ook een lasagne met wild zwijn en kreeft.

Zijn vaste leveranciers hebben zich ook niet onbetuigd gelaten, aldus Van Wolde. ,,Zo heb ik mijn eigen drankenleverancier bereid gevonden mee te doen (waardoor ik de mooiste gin tonics heb) net als mijn visleverancier Schmidt Zeevis en Lebouille, die het vlees gesponsord heeft. Verder heb ik eigen brood van Koos de Bakker en lekkernijen van Geert-Jan Heesterbeek, de beste patissier van Nederland.” 

Op de vraag waarom hij meedoet blijft het even stil. Dan: ,,ik sta er echt niet voor mijn eigen ego. De enige reden om mee te doen – natuurlijk buiten het feit dat het gewoon leuk is – is zoveel mogelijk pieken op te halen voor het goede doel. Dat we met deze actie kunnen laten zien dat we met het hele team één hechte Beluga-familie vormen is mooi meegenomen.”

Hans van Wolde kookt in het Glazen Restaurant op zondag 20 december. Het diner is reeds volledig uitverkocht. Maar voor de lunch waren op het moment van publicatie nog plaatsen beschikbaar. Reserveren kan via www.glazenrestaurant.nl  

Fotografie: Olga van Borren

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.