Travel

De favoriete plekjes van… Wilma Delissen-van Tongerlo

, fotografie Gemeente Peel en Maas

Favoriete plekjes. Iedereen heeft er wel een aantal. De een zweert bij de gezelligheid van een druk terras, terwijl de ander liever een plekje opzoekt waar hij te midden van de stilte helemaal tot rust kan komen. Voor deze rubriek vragen we burgemeesters in Nederlands en Belgisch Limburg naar de plekjes in hun gemeente die ze bij iedereen van harte aanbevelen. We beginnen met de favoriete plekjes van burgemeester Wilma Delissen- van Tongerlo van Peel en Maas.

Met elf kernen, allemaal pareltjes van Peel en Maas, een uitgestrekt buitengebied en vele natuurgebieden is het ontzettend lastig om een keuze te maken. Want er zijn zo veel mooie plekken tussen de Peel en de Maas. Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo heeft toch een poging gedaan.

Belfort Vossenberg en de kerk in Meijel

Het dorp Meijel ligt aan de rand van het Nationaal Park De Groote Peel, een van de weinige plekken in Nederland waar nog hoogveen voorkomt. Vroeger werd hier de turf gewonnen om de woningen te verwarmen, het ‘zwarte goud’ van de Peel.

In Meijel bevinden zich twee prachtige uitkijkpunten, waar je de verre omgeving en de sporen van de turfwinning kunt aanschouwen. Bij De Groote Peel is in 2019 Belfort Vossenberg ontstaan, ter ere van de herdenking van 75 jaar bevrijding. Nabij het 22 meter hoge Belfort zijn nog zes bunkers te vinden, die deel
uitmaakten van de Peel-Raam-stelling. Deze kazematten zijn rijksmonumenten.

Vanaf de toren loopt een pad, dat niet alleen de ontsnappingsroute van Meijel naar Brabant vormde, maar ook essentieel was voor de turfwinning in de Peel. Combineer je ontdekkingstocht met een bezoek aan het dorp Meijel, dat vlakbij ligt. Hier kun je terecht voor leuke winkels, horeca en een van de beste ijssalons. Maak je bezoek aan het dorp helemaal compleet met het beklimmen van de toren van de Sint Nicolaaskerk. Vanaf de kerktoren heb je een geweldig uitzicht over de wijde omgeving. En ’s avonds is de kerk prachtig verlicht in
allerlei kleuren.

Het kastelendorp Baarlo

Baarlo is een van de kernen aan de andere kant van de gemeente Peel en Maas, aan de linkeroever van de Maas. Het dorp staat bekend om zijn vier kastelen: d’Erp, de Berckt, de Raay en Scheres en wordt daarom ook wel het kastelendorp genoemd.

Kasteel d”Erp is een rond 1200 gebouwde burcht. Het huidige kasteel werd in de 17e eeuw gebouwd. Het kasteel dankt zijn naam aan de familie van Erp, die het kasteel van 1787 tot 1962 bewoonde en in bezit had. Momenteel is het privébezit en niet opengesteld voor bezoekers.

Kasteel de Berckt is in de 13e eeuw gebouwd. Het is gelegen aan de oude Romeinse heerweg tussen Kessel en Venlo. Het oude kasteel werd in 1830 gesloopt en in Italiaanse stijl herbouwd. Tegenwoordig is er een groepsaccommodatie in gevestigd.

Riddergoed de Raay is een voormalig riddergoed dat werd gebouwd in het midden van de 13e eeuw. In latere jaren woonden er diverse adellijke families. Nu is het een viersterrenhotel met een restaurant.

Kasteel Scheres is een in 1860 gebouwd kasteel. Het werd gebouwd op de plaats waar voorheen een grote herenhoeve stond, genaamd Scheres. Van 1962 tot 2009 werd het kasteel bewoond door de Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri.

In Baarlo is ook zeker de uitkijktoren bij de Maas de moeite waard. De toren is een letterlijk hoogtepunt in het Maasdalproject en vormt de spreekwoordelijke verbinding tussen de vier kastelen die Baarlo rijk is. Dit wordt geaccentueerd met vier kantelen die verwijzen naar de Baarlose kastelen. Vanaf de toren heb je een prachtig overzicht over het Maasdal en de rivier.

Nog een kasteel, de Keverberg in Kessel

De gemeente Peel en Maas telt nog meer kastelen. In Kessel, een van de andere kernen aan de Maas, bevindt zich een van de oudste kastelen van ons land, kasteel De Keverberg. Het is nu misschien wel het modernste kasteel van ons land. In 2015 is het in een nieuw jasje gestoken en nu fungeert het kasteel als vergader-, trouw-en feestlocatie. De oorsprong ligt in het jaar 950.

Laat je verrassen door het wonderlijke verhaal van de laatste adellijke bewoner van het kasteel, Baron Frits vanKeverberg. Hoe hij verdween en na 150 jaar weer werd teruggevonden.

Het centrum van Panningen

Panningen is de grootste kern van Peel en Maas. In het centrum van het dorp kun je terecht voor je dagelijkse boodschappen en om te shoppen, neer te strijken op een van de gezellige terrassen om het bruisende leven en de mensen te aanschouwen, of voor een voorstelling of film in multifunctioneel centrum Dok6. Op woensdag vind je de wekelijkse markt in Panningen en het bruist er regelmatig van de activiteiten en evenementen. Het centrum kent mooie pleinen en straatjes en een overdekte winkelpassage. Een ideale plek voor de inwoners van Peel en Maas, voor mensen uit de regio én toeristen.

Vlakbroek in Koningslust

Een andere parel van Peel en Maas is het dorp Koningslust. In het hart van het dorp vind je natuurgebied Vlakbroek. Vanaf de kerk loop je zo de natuur in. Dit dal van de Everlose beek is het ‘thuis’ van veel vogelsoorten en kleurrijke vlinders. Het stond vroeger in open verbinding met de Maas. Vandaag de dag is het nog steeds een vrij nat gebied. Dat verklaart ook de naam Vlakbroek: ‘broek’ betekent namelijk moeras. Bijzonder is dat Vlakbroek is ontstaan op initiatief van de inwoners van het dorp. Samen hebben zij zich sterk gemaakt voor de komst van dit natuurgebied en hebben zij het ook echt gerealiseerd.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Travel

,

Wilma Delissen-van Tongerlo

Gerelateerd nieuws