Home > Culinair > De culinaire boerderij van Hans van Wolde

De culinaire boerderij van Hans van Wolde

Hans van Wolde, chef en mede-eigenaar van het met twee Michelin-sterren bekroonde Maastrichtse restaurant Beluga Loves You, kondigde afgelopen vrijdag via social media aan dat hij zich per 1 februari de trotse eigenaar van een boerderij in Reijmerstok mag noemen. Zijn droom om een bio-boerderij te combineren met een bed & breakfast komt zo uit.

,,Vanaf het moment dat de eerste logees de boerderij binnentreden moet alles kloppen.” Goede voeding, luxe en gezelligheid staan centraal in het nieuwe concept van Hans van Wolde. Goede voeding in de zin van biologisch eten, niet per se eten op sterrenniveau. De chef sluit echter niet uit dat hij in de toekomst in de keuken van zijn boerderij achter het fornuis zal staan om simpele, biologische gerechten te bereiden voor zijn logees.

De biologische ingrediënten die hij daarvoor zal gebruiken wil hij zelf gaan verbouwen. Biologische groenten verbouwen zijn belangrijk voor Van Wolde. De vraag naar biologisch eten zal de komende jaren flink toenemen, en daardoor bestaat de kans dat er binnen de kortste keren een schaarste zal ontstaan. Natuurlijk zullen niet alleen de logees van de culinaire boerderij genieten van de vers geteelde groenten, een deel zal ook gebruikt worden in de sterrenkeuken van Beluga Loves You.

Na de opening zullen in en om de boerderij trainingen en workshops aan jonge mensen en bedrijven worden gegeven. Gezondheid en genieten, in alle mogelijke vormen, staan daarin centraal. De groene, heuvelachtige omgeving vormt het perfecte startpunt voor natuurwandelingen of andere sportieve activiteiten en op het hof van de boerderij zullen onder andere therapieën en massages bijdragen aan het gezond genieten, zo zet de chef uiteen. Wat een bezoekje aan de culinaire boerderij eens te meer bijzonder maakt is dat logees zelf ook (deels) verantwoordelijk zijn voor hun eten. Zo worden ze ’s morgens de deur uitgestuurd om hun eigen fruitsalade vers te plukken.

Het runnen van een twee-sterrenzaak in combinatie met een culinaire boerderij lijkt een onmogelijke taak, Van Wolde is er echter van overtuigd dat dit wel goed zit. Hij is goed in managen en kan veel dingen tegelijk. Momenteel staat hij vier dagen per week in de keuken van Beluga Loves You, en dat zal zo blijven. De andere dagen zal hij in Reijmerstok te vinden zijn. Overigens zal hij zijn nieuwe klus als bio-boer niet in zijn eentje klaren. Hij neemt mensen in dienst  om het concept verder uit te werken en te onderhouden.

De culinaire boerderij zal enkel in het weekeinde geopend zijn en telt vier kamers en een natuurhuis. In totaal zullen er 10 tot 12 personen kunnen logeren in de door prachtige natuur omgeven boerderij. Voordat het zo ver is moet er nog veel gebeuren, ,,Eigenlijk alles, maar alles op het gemak”, bezweert de chef. Rond 1 februari zal hij samen met architecten gaan kijken wat er nog moet en gaat gebeuren. Naar verwachting zal de hele verbouwing zo’n twee jaar in beslag nemen.

,,Ik heb altijd gezegd dat ik naar Zuid-Frankrijk zou vertrekken, maar Zuid-Frankrijk is naar mij gekomen’’, aldus Van Wolde. De locatie van de culinaire boerderij leek in eerste instantie niet ideaal voor zijn concept. Liever had hij een locatie dichter bij Maastricht gevonden, maar de boerderij in Reijmerstok kwam op zijn pad en alles klopte, alle stukjes vielen op hun plaats.

Hoewel de culinaire boerderij altijd al een droom van Van Wolde is geweest, heeft hij een bijzondere reden om dit te concept te ontwikkelen. Eigenlijk doet hij het maar voor één iemand, en dat is zijn zoon Sid. Niet alleen wil hij dat Sid de komende jaren kan genieten van goed eten; hij wil zijn zoon ook iets meegeven. ,,Ik spaar geen geld. Ik spaar emoties’’. Over een aantal jaar zal hij zijn zoon dan ook geen grote geldsom nalaten, maar de keuze om deze droom voort te zetten.

Van Wolde is van plan alleen nog maar dingen te gaan doen die hij leuk vindt. Dit betekent absoluut niet dat hij werken in een sterrenkeuken niet leuk vindt, maar dat is anders, dit is back to basic.

De naam van de culinaire boerderij? Die blijft nog even een verrassing.

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.