Home > Travel > De bloesems van Bilzen

De bloesems van Bilzen

De bloesem bloeit nergens zo mooi als in het Belgisch-Limburgse Bilzen. Rond het 800 jaar oude kasteelcomplex van Alden Biesen, een van de grootste publiekstrekkers van de streek, vind je de grootste openbare hoogstamboomgaard van West-Europa. En nog zoveel meer…

Ooit al eens een concert bijgewoond om 6 uur in de ochtend, te midden van prachtige bloesems, in de openlucht? Dat dachten we al. Op zondag 26 april strijkt het befaamde dameskoor van Scala, onder leiding van de broers Stijn en Steven Kolacny, neer in Alden Biesen voor een uniek sunrise-concert. Uniek zoals in onvergetelijk. Alden Biesen, in Bilzen, vormt het perfecte decor voor de dromerige gezangen van Scala. Het feit dat je al voor het ochtendgloren uit de veren moet om erbij te kunnen zijn, draagt alleen maar bij tot de sfeer.

EERSTE STAD OVER DE GRENS
Maar dat is niet alles. In april wordt het toeristisch seizoen in Bilzen met een luide knal op gang geschoten. „Met ons uitgebreid toeristisch aanbod lokken we elk jaar tienduizenden bezoekers,” vertelt schepen van Toerisme Bruno Steegen. „In 2016 telden we 20.000 overnachtingen, in 2018 waren het er 38.000. Het verblijfstoerisme zit duidelijk in de lift. Bilzen is uitgegroeid tot uitvalsbasis voor toeristen die de streek willen verkennen, vaak wandelend of fietsend. Opvallend is dat steeds meer Nederlanders afzak-ken naar hier. Bilzen is de eerste stad die zij passeren nadat ze de grens oversteken.”

BLOESEMWANDELINGEN
Bilzen heeft iets wat bekende naburige ‘bloesemsteden’ als Borgloon en Sint-Truiden niet hebben: de grootste openbare hoogstamboomgaard van West-Europa. Steegen: „Elders in Limburg vindt men vooral laagstambomen, wij hebben bomen van 200 tot 300 jaar oud, die trots en hoog boven de rest uitsteken.” Die natuurpracht kan je ontdekken tijdens een bloesemwandeling met gids, elke zondag van april. Reserveren wordt aangeraden. Jeugdauteur Stijn Moekaars neemt elke zondag- en woensdagnamiddag kinderen tot zes jaar en hun ouders mee op een leuke verhalentocht van 2,5 km doorheen de bloesems van Alden Biesen. Kinderen van zes tot twaalf jaar kunnen vanaf april met een vragenboekje elke dag op fruitspeurtocht in de hoogstamboomgaard. Elke zondag in april kan je ook op de bloesemtrein springen, die je meeneemt op een ontspannende rit van 2,5 uur. De bloesemtrein is toegankelijk voor kinderwagens en personen met een beperking.

ZEE VAN BLOESEMS
Wil je de streek op een milieuvriendelijke manier verkennen, huur dan een elektrisch wagentje in het toeristisch centrum in Alden Biesen. Met vier personen in je groene wagentje kan je geruisloos door glooiende landschappen en langs vele kastelen zoeven. Ook fietsen en elektrische fietsen kun je huren. Verschillende knooppunten van het befaamde Limburgs fietsroutenetwerk bevinden zich in Bilzen. Onderweg stop je in het Engels Park, aan het Apostelhuis of op het vlonderpad voor een picknick. Wil je all the way gaan, dan bestel je – minstens vijf dagen op voorhand – via het Toeristisch Onthaal in Alden Biesen een picknickmand vol streekproducten. Op het bloesemterras kan je genieten van een honderd procent natuurlijk appelsapje of een streekbier, om-geven door een zee van bloesems.

THE DRUNKEN SAILOR
Een lokale topper is het Bilzense stadsbier de Heer Van Biesen Hoogstam, met gisten van oude appelvariëteiten. Hoogstam is een blond, zoetzuur en fruitig bier dat uitstekend kan dienen als aperitiefbier. De vzw Jazz Bilzen Bierbrouwers brengt elk jaar een bier op de markt dat verwijst naar een artiest die ooit op het legendarische muziekfestival Jazz Bilzen heeft opgetreden. Bedoeling is om in totaal zeventien bieren te bottelen, als eerbetoon aan de zeventien edities (tussen 1965 en 1981) van Jazz Bilzen. Vorig jaar werd The Drunken Sailor uitgebracht, naar de gelijknamige song van Ferre Grignard, een van de headliners in 1965. Dit jaar wordt het assortiment uitgebreid met een bier dat de link legt naar blueslegende Roland Van Campenhout, aanwezig in 1966.

BILZEN MYSTERIES
In het misdaadspel Bilzen Mysteries verken je met een iPad in de hand het historische domein van Alden Biesen. Je speelt mee in de film over de geschiedenis van Alden Biesen, als rechterhand van commissaris Angel en inspecteur Dewolf, vertolkt door respectievelijk Joke Devynck en Foute Vrienden-acteur Jeron Dewulf. Wanneer de avond valt, neemt nie-mand minder dan Jan Decleir de hoofdrol over. Samen met hem maak je een tijdreis naar de donkere middeleeuwen, helemaal terug tot het jaar 1220, toen de Duitse Ridderorde de Landcommanderij oprichtte. Dat luidde het begin in van Alden Biesen, de hoofdzetel van de balije Biesen. Hou er rekening mee dat je in juni en juli zeker terug moet naar Bilzen. Om in het stadscentrum op een groot scherm de EK-wedstrijden van de Rode Duivels te volgen. Met in doel: Bilzenaar Thibaut Courtois. Het gejuich zal memorabel zijn.

Kasteelstraat 6, Bilzen (BE) – visitbilzen.be

Dit artikel is verschenen in Chapeau Magazine #139 (maart 2020).  Door de verlate plaatsing  als gevolg van de ontwikkelingen rondom COVID-19 is het mogelijk dat de informatie niet volledig up to date is.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu