Home > Travel > De beste camera’s voor reisfotografie

De beste camera’s voor reisfotografie

Een vraag die wekelijks in m’n inbox belandt: ‘Welke camera gebruik je?’ Sinds enkele jaren focus ik steeds meer op de visuele ondersteuning van mijn reisverhalen. Emoties vastleggen en lezers echt meenemen in een reis is iets wat ik enorm graag doe. Hoog tijd om je wegwijs te maken, want het aanbod is groot.

*Kleine disclaimer: ik ben geen professioneel fotograaf. Wél ben ik erdoor gepassioneerd. Ik heb research gedaan om de camera’s te vinden die voor mij het ideaalst zijn. Uiteraard hangt je keuze volledig af van je eigen stijl en wensen. Hieronder een lijstje van mijn meest gebruikte camera’s (en lenzen), en waarom ik ze zo goed vind.

Allround reisfotografie: Fujifilm XT30ii

Ik heb haar pas een halfjaar, maar deze camera is nu al mijn vaste compagnon de route. Licht, kwalitatief en vooral gemakkelijk ‘on the go’. Perfect voor op reis. Maar de belangrijkste reden dat ik voor deze Fujifilm XT30ii koos, is de mogelijkheid om ingebouwde effecten (in Fujifilm-taal: ‘recipes’) in te stellen. Je kiest dus op voorhand een specifieke filter, die vervolgens automatisch op je foto’s wordt gezet. Die manier van werken laat me landschappen of steden op een andere manier zien. Daarnaast bespaart ze me vooral veel tijd in de editing. Handig om te weten: je kiest zelf of je enkel de foto’s mét filter opslaat, of dat je ze ook volledig naturel bewaart.

Ik koos als basislens voor de 18-55 F2.8. Die geeft me nét genoeg groothoek, als een kleine zoom. De F staat dan weer voor hoeveel licht je camera binnenlaat. Hoe lager, des te meer diepte (en dus een wazige achtergrond) je kunt creëren. Deze lens is vooral goed voor landschappen en in steden. Voor wildlife of portretten raad ik eerder een zoomlens aan.

Als zoomlens – deze kocht ik specifiek voor tijdens safari’s – raad ik de 70-300 F4.0 aan. Een zeer diepe zoom, hoge kwaliteit. De details die je op deze foto’s ziet zijn waanzinnig. Ik laat de foto’s spreken!

Portretten en mooie diepte: Sony A7III

Voordat ik naar Fujifilm overschakelde, was de Sony A7III mijn vaste reiscamera. Qua kwaliteit nét een tikkeltje beter, maar hij was voor mij een stuk te zwaar om comfortabel mee te reizen. Zeker met de lens die ik erbij bestelde, een 24-70mm F2.8. Een fantastische lens met al even fantastische reviews, maar ik had het gevoel dat deze iets té professioneel was voor een hobbyist als ik. Wie dus dat stapje verder wil gaan in fotografie, zal heel tevreden zijn met deze camera.

Drone fotografie: DJI Mini 3 Pro

Ja, ik ben er voor gezwicht… Ik kocht in 2023 een drone. Geen gigantisch toestel, maar wel een drone op maat gemaakt voor reizigers die af en toe beelden willen schieten uit een andere hoek. Zo speciaal om landschappen in vogelperspectief te zien! Ik koos voor de DJI Mini 3 Pro, een model waarvoor je geen vergunning nodig hebt en licht genoeg is om mee te nemen in je handbagage. Prijs-kwaliteitsverhouding is naar mijn mening goed. Wie actief is op social media, zal ook fijn vinden dat je de beelden zowel horizontaal als verticaal kunt shooten. Iets dat met drones van een vorige generatie nog niet kon.

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en bon vivant pur sang

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.