| Grenswaterwandelingen Limburg, Travel

Daar waar de Niers in de Maas eindigt

Het is zeer waarschijnlijk aan de Heren van Gennep te danken dat Gennep een stad is. Uit een bewaard gebleven brief van Reinout van Brederode, Heer van Gennep, uit 1371 blijkt dat het plaatsje toen al stadsrechten had.

De Heren van Gennep zelf woonden buiten dit stadje in ‘t Genneperhuis. Dat was een burcht en een versterkte vesting aan de monding van de Niers in de Maas. Een plek waar ook al in de Romeinse tijd een fortificatie stond. Wij komen langs deze historische plek tijdens onze wandeling.

Start in de Torenstraat aan de voet van de imposante Martinustoren. De solitaire Martinustoren staat op een plek waar al meer dan duizend jaar een kerk heeft gestaan. Heeft, want op het einde van de Tweede Wereldoorlog tijdens de laatste grote slag aan het westelijk front, de Slag om het Reichswald, werd het kerkschip vernield. Alleen de kerktoren overleefde het oorlogsgeweld. Het is de enige kerktoren tussen Roermond en Mook die na de oorlog nog overeind stond. Tegenwoordig is de toren een bezoekerscentrum waar verhaald wordt over de geschiedenis van Gennep en het Land van Maas en Niers.

Ruïne

We wandelen door die geschiedenis. Lopen van de toren over het Albertuspad, onder de nagebouwde stadspoort door en bereiken in de Melkstraat knooppunt 48. Vanaf hier wandelen wij richting ‘t Genneperhuis (eerst naar 69, dan naar 27). De wandeling voert langs de Niersdijk en dan volgen we de loop van de Niers over een brede grindweg naar de ingang van ‘t Genneperhuis. Verwacht geen deur of poort, ‘t Genneperhuis is immers in 1710 door de Franse bezetters verwoest. Van de burcht en vesting is weinig te zien. Het is vooral een natuurgebied met wilde grazers. Toch zijn er herinneringen aan het verleden. Er is een klein beetje ruïne van de burcht en in het landschap ziet de wandelaar verhogingen die aan de oude vesting doen denken. Dankzij een gedeeltelijke reconstructie kunnen bezoekers ook via enkele loopbruggen over de oude fundering lopen. En er zijn twee nieuwe bruggen over de Niers.

Als wij het rondje om de ruïne van de burcht met zicht op de Maas hebben gemaakt, passeren we via de twee bruggetjes de rivier. Aan de overkant komen we bij knooppunt 27. We willen naar 26 en wel via de wilde natuur pal langs de Niers. Eerst door drie draaipoortjes en dan dwars door een gebied waar het gras hoog staat en waar de grazers overal hun souvenirs achterlaten. Gewoon het smalle, platgelopen pad tussen links de verkeersweg en rechts de Niers blijven volgen en genieten van het fraaie rivierlandschap en de watervogels. Ongeveer halverwege door een poortje, over een bruggetje en weer door een poortje en dan verder. Tegen het einde volgen we aan de rand weg van de Niers een brede landweg tot we tegen de rivier aanlopen. Hier links door het metalen klappoortje en onder de brug over de rivier door.

Dorpskom

Door een draaipoortje en naar links via het weidepad weg van de Niers naar de uitgang van dit grazersgebied. Dit is knooppunt 26. We wandelen nu richting 66 en Ottersum. Daar aangekomen steken we de straat over en lopen eerst over de dijk en dan door de straten ‘t Zand en ‘t Stepke naar 64 voorbij de Johannes de Doperkerk van Ottersum. Die kerk ligt centraal in de historische dorpskom waar ook het voormalige gemeentehuis van Ottersum ligt. Na het ommetje Ottersum wandelen we het dorp via de verkeersweg weer uit. Langs de sportvelden en dan rechtsaf over de Siebengewaldweg.
Bij 63 bereiken we de brug over de Niers. Een aantal bochten verderop is de Niers grensrivier met Duitsland. De rivier ontspringt in de buurt van Erkelenz. Stroomt daarna onder meer door Mönchengladbach en bereikt na 114 kilometer de Nederlandse grens. In Limburg legt de Niers nog 9 kilometer af. Wij wandelen naar 62 en via de Oordseweg naar de Looiseweg, waar we rechtsaf slaan en dan meteen linksaf de bosweg in en na enkele meters bij 61 rechtsaf en via een smal bospad verder. Bij 61 eerst naar 60 en vandaar het bospad richting 75 volgen. Voetpad oversteken en verder via bospad tot aan de straat. Rechtsaf en op einde straat linksaf over de Looiseweg richting Gennep.

Renaissance

Na een poosje rechtsaf fietspad richting Gennep-Markt. We wandelen over de dijk langs de Niers met prachtige plaatsjes op de rivier en richting Ottersum. Via 75 naar 72 en dan via 67 richting 68 en hartje Gennep met zijn in de zeventiende eeuw in Neder-Rijnse renaissancestijl gebouwde stadhuis. Dat is overigens na de grote stadsbrand van 1597 tussen 1612 en 1620 gebouwd door architect Willem van Bommel, die ook het stadhuis van Venlo ontwierp en dat is te zien.

Een bijzonder gebouw in Gennep is de in 1663 gebouwde hervormde kerk. Dit was namelijk de eerste protestantse kerk in Nederland gebouwd uit eigen middelen, dus niet gevestigd in een voormalige katholieke kerk zoals op veel plaatsen elders in die tijd gebeurde. We zijn bijna terug bij de Martinustoren, dus is het tijd voor een verfrissing. Dat kan ‘gemeentepils’ zijn aan de dorpskraan bij die protestantse kerk of een versnapering op het terras.

Blijf op de hoogte!

Instagram
LinkedIn
YouTube
[activedemand_form id='90492']

Deel dit artikel:

Ook interessant