Home > Travel > 50 tips voor Limburg: Cuypershuis, Munsterkerk, Kathedraal, Roermond

50 tips voor Limburg: Cuypershuis, Munsterkerk, Kathedraal, Roermond

Alle 31 Limburgse gemeenten zijn mij even lief. Misschien omdat het de hoofdstad van het Bisdom Roermond is, dat voor 99,8% eenzelfde grondgebied omvat als Nederlands Limburg, beschouw ik Roermond op een bijzondere manier. De Christoffel-kathedraal is van ons allen; zwaar beschadigd in WO2, zie je haar nu stralend vanuit alle windstreken liggen (tip: de glas-in-lood ramen van 3 generaties Nicolas). De twee torens van de ruim 800 jaar oude Munsterkerk verwijzen naar de grote Roermondse architect Pierre Cuypers, vormgever van de 19e eeuwse neo-gothiek. Aan deze bouwer van onder andere kerken, het Rijksmuseum en het Centraal Station Amsterdam, is in het Cuypershuis een museum gewijd. Daar vinden regelmatig ook andere tentoonstellingen plaats, bijvoorbeeld over glaskunst.

De moderne kooptoerist kent Roermond van het outletcenter, maar ik probeer steeds deze koopjesjagers te verleiden om de binnenstad te bezoeken. Roermond was in de Middeleeuwen de hoofdstad van een van de kwartieren van Gelre, waardoor het Stadhuis op de Markt zowel over een raadszaal als een statenzaal beschikt. De centrale ligging in de provincie zorgt voor een rijk evenementenaanbod, zoals het jaarlijkse Bevrijdingsfestival op 5 mei.

Pierre Cuypersstraat 1, Roermond (NL) – cuypershuisroermond.nl

Een hapje of drankje in de buurt

De bisschopsstad is bij gastronomen sterk in opmars. Je vindt er meerdere zaken met een Michelinster. Restaurant Sabero aan de Roerkade heeft er zelfs twee. Een knusse zaak met een ultra verfijnde keuken.

Een paar stappen verderop ligt Bistro TWO, die wordt aangestuurd door het team van Restaurant ONE, een van de andere sterrenzaken. Klassieke toegankelijke gerechten met een hedendaagse twist.

(Her)ontdek de mooiste plekjes van Limburg

Bestel het Grensbroek ’50 tips in Limburg (NL/BE)’ voor een prachtige zomer in eigen land!

hide auteur

Auteur: Theo Bovens

Voormalig gouverneur Nederlands Limburg

Theo Bovens

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.