Home > Travel > Chapeau inspiratiereis naar het verrassende IJsland

Chapeau inspiratiereis naar het verrassende IJsland

Elf Limburgse ondernemers – allen leden van de Chapeau Community – brachten half oktober een bezoek aan IJsland. Een wellicht niet zo voor de hand liggende, maar daarom niet minder inspirerende bestemming. De reis was een initiatief van Romain Spauwen (Spauwen Travel) en Xavier Cortenraedt (Chapeau).

Wie de ochtendvlucht van Transavia richting Reykjavik neemt, vanaf Schiphol Amsterdam, moet midden in de nacht uit Limburg vertrekken. Daarom kozen we ervoor om de donderdagavond al samen te komen in het CitizenM hotel bij Schiphol. Een ideale gelegenheid, voor de deelnemers van deze tweede Chapeau Community-netwerkreis, om kennis te maken met elkaar, voor zover dat nog nodig is.

De netwerkreis heeft tot doel om kleine groepjes ondernemers samen te brengen, op inspirerende plekken buiten Belgisch- en Nederlands Limburg. De bedoeling is dat de deelnemers aan de inspiratiereis met hun ervaringen en opgedane kennis hun eigen business versterken en tevens bouwen aan een versterking van de onderlinge banden met collegaondernemers. Anderhalf jaar geleden, vond een eerste reis in het kader van de Chapeau Community plaats. De bestemming toen was Dubai.

Ondanks het feit dat de trip de avond tevoren is begonnen, gaat de wekker toch nog vroeg, om de vlucht van half 7 tijdig te kunnen nemen. Na zo’n drie uur vliegen landen we mooi op tijd op de luchthaven van Keflavik, een half uurtje rijden van de hoofdstad Reykjavik. Op de luchthaven worden we ontvangen door onze lokale, Nederlandse reisleider Erwin. Hij is naast zijn werkzaamheden als gids, ook zelf ondernemer in IJsland. Hij verhuurt specifieke tenten als slaaplocaties voor groepen.

We beginnen met een bezoek aan het futuristische Perlan Museum. Naast de indrukwekkende video’s over vulkaanuitbarstingen en smeltende gletsjers, heb je er ook een mooi uitzichtplatform dat uitkijkt over de hoofdstad. We combineren het uitzicht met een ontbijtje.  Het is al meteen duidelijk dat het landschap van IJsland enorm indrukwekkend is en veel te bieden heeft.

Nadat we onze koffers hebben achtergelaten in het hotel, beginnen we aan een stadswandeling door Reykjavik. Erwin, die inmiddels al meer dan tien jaar in IJsland woont, en getrouwd is met een IJslandse, weet ons te verrassen met veel details en historische verhalen over de hoofdstad. Daarnaast geeft hij ons inzichten over het bedrijfsleven van IJsland.

Het centrum van de hoofdstad is compact en overzichtelijk en biedt de nodige charme en bezienswaardigheden. IJsland heeft 375.000 inwoners, van wie er ruwweg een derde in de hoofdstad woont.

Na de eerste indrukken, checken we in in ons hotel, het viersterren Centerhotel Miogarour. Een prima onderkomen, goed gelegen aan de rand van het centrum. Veel tijd om op te frissen is er niet, want in de late namiddag moeten we ons al tijdig melden bij het indrukwekkende Harpa Opera House. Niet om een concert bij te wonen, maar wel voor de start van een exclusieve Food & Wine-tour. Onze gids, Ymir Bjorgvin Arthursson, is wellicht de bekendste culinair deskundige van IJsland. En het moet gezegd worden: hij maakt zijn reputatie meer dan waar. De groep heeft al menig ervaring met buitenlandse culinaire tours, maar de stemming is unaniem: gedurende de vier uur durende tour haalt Ymir alles uit de kast om er een vijfsterrenervaring van te maken.

De eerste paar gangen worden geserveerd in het restaurant van het Opera House, gecombineerd met een champagne tasting. Vervolgens worden enkele bekende en verborgen hotspots van de hoofdstad aangedaan, variërend van een exclusieve speak easy-bar, tot de tuin van het IJslands parlement. Om vervolgens te eindigen bij een exclusieve members only club.

Bij elke stop is er een mooie proeverij, waarbij eten met wijn en bier gecombineerd wordt. Ymir is een enthousiaste verteller, die je meezuigt in zijn verhaal. Hij vertelt ook gepassioneerd over zijn visie op ondernemerschap en hoe hijzelf het ondernemen op IJsland ervaart. De tijd vliegt voorbij en zo zit de eerste avond er alweer op.

Zaterdag zit het gezelschap alweer vroeg aan het ontbijt, want er staan vier maal vier jeeps klaar voor de Katla Ice Cave Tour. We rijden in alle vroegte een 2,5 uur naar de zuidkust van het eiland, om daar vervolgens een adembenemende wandeling te maken over en door prachtige gletsjers. Wie in de nabije toekomst dezelfde gletsjers wil bewonderen, zal zich moeten haasten. De lokale gids meldt ons dat de kans groot is dat de gletsjer waarin wij ons begeven over twee jaar helemaal is weggesmolten.

Na de gletsjers zetten we onze tocht verder en ontdekken we nog meer van het prachtige IJslandse landschap. Zo stoppen we bij enkele unieke watervallen en een opvallend zwart zandstrand. Nadien zetten de jeeps het gezelschap weer terug af bij het hotel. We sluiten de avond culinair af aan de chef’s table van Restaurant Apotek. Hier krijgen we een typisch IJslands zevengangenmenu geserveerd. Door de open keuken zien we het keukenteam alle bereidingen stap voor stap maken. Het resulteert in een aangename culinaire avond in een sfeervolle locatie.

De zondag is onze Nederlandse gids/ondernemer Erwin alweer vroeg bij het hotel, om ons mee te nemen op de bekendste rondleiding in IJsland, namelijk de Gouden Cirkel tour. We krijgen een combinatie te zien van de natuurlijke en historische wonderen van IJsland. De rondtocht start met een bezoek aan de Gullfoss waterval. Vervolgens stoppen we bij de warmwaterbronnen van Geysir, die om de tien minuten spuiten.

Een wandeling door het Pingveiler National Park, onder meer de locatie van het oude Vikingparlement, is de volgende activiteit. Op de terugweg richting het hotel stoppen we nog bij enkele unieke landschapsuitzichten.

Na twee dagen met veel kilometers over het eiland te hebben gemaakt, hebben we een goed en duidelijk beeld van de flora en fauna van IJsland. Een absolute aanrader om dit eens in je leven te hebben gezien en ervaren. De dag sluiten we culinair af bij Saetas Vinid Gastropub

Maandagochtend dienen we dan toch echt onze koffers te pakken. Want aan het begin van de avond, vliegen we weer terug naar Schiphol. Het voordeel daarvan is dat we nog een hele middag in IJsland hebben. Na wederom een goed ontbijt in het hotel, neemt ondernemer/gids Erwin ons een laatste keer mee op pad.

Na deze interessante, maar wel pittige dagen, sluiten we de reis dan ook af op een ontspannen manier. We gaan naar de pas recent geopende Sky Lagoon, en dompelen ons zelf onder in de warmte van de geothermische lagune. Met een prachtig uitzicht over de oceaan. We maken ook de ‘zeven fase experience’ mee met onder andere  ijsbaden en sauna’s. Om vervolgens, bij de lagune bar, met een biertje terug te blikken op deze wonderlijke dagen.

Als groep van elf Limburgse ondernemers, hebben we unieke kijk op IJsland gekregen, waarbij bewoners en ondernemers ons een kijkje achter de schermen gaven. Daarnaast zijn onderling de banden versterkt en de eerste vervolgafspraken alweer afgevinkt. Daarmee kijkt de groep terug op een geslaagde twee editie. De voorbereidingen voor een volgende inspiratiereis zijn alweer begonnen.

Groepen en gezelschappen die interesse hebben in een op maat gemaakte reis naar IJsland, kunnen voor meer informatie terecht bij www.spauwen.nl

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.