Home > Travel > Budgetvriendelijke najaarstrip: wijn proeven in Hongarije

Budgetvriendelijke najaarstrip: wijn proeven in Hongarije

De torenhoge inflatie en stijgende energieprijzen raken ons allemaal. We besparen waar we kunnen en voor ‘extraatjes,’ zoals reizen, zoeken we naar alternatieven. Ik ging voor je op zoek naar een unieke én budgetvriendelijke najaarstrip. Eentje die wellicht nog niet op je bucketlist stond, maar die je ongetwijfeld verrast, zeker als je van wijnen houdt. Welkom in wijnparadijs… Hongarije!

Wie aan Hongarije denkt, denkt waarschijnlijk aan de architecturale parels, thermen of het Balatonmeer. Maar wist je dat het ook een walhalla voor wijnliefhebbers is? Daarnaast zijn de vluchten naar Budapest nog schappelijk qua prijs en overnacht je tegen aantrekkelijke tarieven. Ideaal als budgetvriendelijke najaarstrip dus. Thema van de reis? Wijn! Hieronder een overzicht van de activiteiten die je zeker niet mag missen.

Proef Aszú wijn in Tokaj

Een bezoek aan een oude wijnkelder in de vulkanische wijnstreek Tokaj is dé must-do voor wijnliefhebbers in Hongarije. De wijnstreek schittert niet alleen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar zorgt ook voor de oudste, beroemdste, én meest arbeidsintensieve dessertwijn ter wereld: Aszú. De met Botrytis Cinerea (edele rot) aangetaste druiven kennen een enorm hoog suikergehalte en worden handmatig geplukt. Daarna worden de druiven toegevoegd aan droge basiswijn en proef je tonen van honing, ceder en noten. Ik wijs je voor de ontdekking van deze wijnsoort graag naar de kelder van Hímesudvar.

Verken het landschap van de Balaton Highlands

Een spectaculaire, natuurlijke eyecatcher in Hongarije is het vulkanische landschap langs de noordwestelijke oever van het Balatonmeer. Daar vind je de wijnregio Balaton Highlands. Een verzameling vulkanische kegels en heuvels, overblijfselen van onderwatervulkanen. Het beste uitzicht op het landschap heb je vanaf de zuidelijke oever van het Balatonmeer, maar als je wijn wil proeven kun je ook de veerboot nemen naar een van de wijnhuizen.

Verdwaal in een dorp vol wijnkelders

Hongarije heeft een paar sfeervolle wijndorpjes waar je gezellig kunt kuieren om de gerestaureerde pershuisjes te bewonderen. Mijn favoriet: Monor, op slechts 30 kilometer van Boedapest. Hier liggen maar liefst 1.000 wijnkelders! Een ander bekend wijndorpje is Etyek, dat vooral naam heeft dankzij zijn mousserende wijnen.

Bezoek de historische wijnstad Eger

Fan van rode wijn? Zet dat zeker Eger op je planning, op minder dan twee uur van Boedapest vandaan. Het prachtig gerestaureerde centrum ligt er in de schaduw van de kasteelruïne. In Eger kun je een duik nemen in het 17e eeuwse Turkse bad of rondgeleid worden in het enorme keldercomplex onder het aartsbisschoppelijk paleis. Je dag afsluiten doe je met een wijnproeverij in wijnhuis Bolyki of met een overnachting in een van de wijnkelders.

Bewonder de glooiende heuvels van Szekszárd

Nog meer unieke natuurverschijnselen ontdek je in Szekszárd. Het landschap daar kenmerkt zich door glooiende heuvels en valleien die doorkruist worden door smalle geulen die in de loop der eeuwen zijn ontstaan door watererosie. De geulen fungeren nu als wegen, waar je hoopt geen tegenligger tegen te komen ;-). Tussen de wijnranken vind je tal van kleine, gezellige wijnhuizen waar je kunt nippen aan een glas lokale wijn in combinatie met een heerlijke borrelplank vol streekproducten.

Maak een stop bij Villány

De meest zuidelijke wijnregio, Villány, staat gekend om z’n volle rode wijnen. De straten herbergen talloze wijnkelders en Villány is bovendien de perfecte plek om jezelf eens heerlijk te verwennen. Hier vind je namelijk twee wijnhuizen annex viersterrenhotel mét wellness: Bock Hotel Ermitage of het Crocus Gere Resort & Wine Spa.

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en bon vivant pur sang

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.