Best of Aken
Een süss klein terrasje naast een bloemenkraam. We ploffen neer voor ons eerste koffietje met uitzicht op de imposante Romaanse Dom. We boffen: hier, am Münsterplatz Aken staan de magnolia’s nog maar net in bloei. “Voor bewoners het eerste teken dat de zomer eraan komt”, lacht pensionada Norbert vanonder zijn baret. “Het duurt precies twee weken, dus geniet er maar van.” We zijn niet de enigen zo te zien. In klassieker Café Nobis Printen wacht een lange rij locals voor een take away ontbijtje om buiten op te peuzelen. Zonder twijfel: Müntserplatz is een van de betere plekken om dit dagje keizerstad meteen maar goed te beginnen. Een half uur rijden van Maastricht en wij zijn gelijk in vakantiesfeer. Tip: parkeer de auto vlakbij de Dom, dan zit je meteen downtown in de leukste buurt. In de straatjes rondom de oude basiliek vind je al genoeg om een hele dag – wat ons betreft zelfs een weekend – te genieten: leuke winkels, knusse restaurants en musea vol cultureel erfgoed. Het fijne: je hoeft geen kilometers af te leggen om te shoppen, en passant cultuur te snuiven en ook nog lekker te eten. De best of Aken ligt op een steenworp afstand van elkaar.
Taart eten
Waar te beginnen? Münsterplatz dus. Wij mixen twee shoppingroutes rondom De Dom en de oude Markt. Een tip van Aachen Tourist Service (zie: www.aachen.de/nl). Op elke hoek kabbelt wel een charmant fonteintje, smalle winkelstraatjes lopen gezellig op en af. Eén etalage weet nog wat ouderwets lonken is: bakkerij Nobis, naast het gelijknamige café in de Krämerstrasse. De beroemde Aachener Printen – souvenir in koekvorm – liggen in tal van smaakvariaties en glimverpakkingen hoog opgestapeld te shinen. Een mooi presentje voor thuis. Vooruit, kleine bekentenis: mijn moeder hield me vroeger wel eens een dagje uit school, speciaal om samen in Aken taartjes te gaan eten. En kijk nou, de stad blinkt nog steeds uit in patisserieën met waanzinnig rijk gebak. Zo is Café zum Mohren am Hof een must, alleen al vanwege de Stipperkratz, een reusachtige brownie met karamelkorst. Op het knusse terrasje van Mohren smikkelt een klein meisje van een zilveren schaaltje met spaghetti-ijs. Elf uur ’s ochtends, grootmoeder knipoogt verontschuldigend: “Dit doen we elke dinsdagochtend, het is ons momentje.”
Poepsjiek
Het duurt niet lang of we begrijpen dat ze de kunst van het goede leven in Aken uitstekend verstaan. Plein Hof is nu al onze al favoriet voor lunch én borreltijd. Straks, ná het winkelen! Eerst wippen we binnen bij Prego (Krämerstrasse), charmant winkeltje voor vrouwen met een voorliefde voor Parisian chique. Het Domkwartier blinkt uit in speciaalzaken als Thee Boutique en Plum’s Kaffee. Leuk is het piepkleine wat rommelige, poepsjieke kinderkledingwinkeltje Bleu Rosé. De grote bekende labels verschuilen zich in Aken in fijne warenhuizen zoals SinnLeffers en Appelrath-Cüpper (Grösskölnstrasse). Daar staan leren zetels klaar voor hem, zodat zij op haar gemak een prachtige Burberry trenchcoat kan passen. Andere aanrader: de modern design interieurzaak Mathes (Büchel). Loop erdoorheen en je wilt je hele huis op de schop nemen. Originele kleine boetiekjes vind je ook rond het grootse stadhuis. Een populaire plek om te trouwen, met op de eerste verdieping een majestueus uitzicht over de stad. Even verderop (Jakostrasse) kijken wij onze ogen uit in modelbouwzaak Hünerbrein. Vanuit de hele wereld bestellen grote kinderen hier miniatuurauto’s en treintjes! De echte kleintjes worden vast heel blij in Villa Kunterbont. Een speelgoedwinkel zoals je ze in Nederland nog maar zelden ziet: veel hout, poppenkleertjes aan een rekje en te schattige Steiff-knuffels om voor altijd te bewaren.
Kaarsje opsteken
Ach ja, wij kijken vast door een gekleurde bril. Maar vandaag lijkt het alsof in Aken niemand haast heeft. Op het romantische Domhof genieten mensen op blauwe bankjes van de zon. De Dom in om een kaarsje op te steken? Dat mag en zou ik vooral doen. Het is een prachtige kerk waar je uren zoet bent, als je wilt. In 7906 werd hij in opdracht van Karel de Grote gebouwd in Romaans Gotische stijl. Kijk omhoog en geniet van de rijke gouden gewelven. Achterin vormt de barokke Paltskapel met spectaculaire glas-in-lood ramen en gouden Karlsschrein het kopstuk. In de schrijn liggen de botten van de in Aken geboren keizer en ‘vader van het huidige Europa’ begraven. Voor toegang tot de kapel heb je een speciaal ticket nodig; beslist de moeite waard.
Lunch
Eten kun je in Aken in welke sfeer je maar wilt en tot op gastronomisch hoog niveau, zoals – rond de Dom – bij Tom’s Restaurant of la Bécasse. In de Pontstrasse zitten de terrassen in het weekend bomvol studenten. Veel levendiger kan een buurt met vooral snelle Oosterse eettentjes niet zijn. Hier ligt ook het Internationaal Kranten Museum. En speciaal voor meisjes: een mierzoet brocant lunchtentje Barbarella met op de kaart veel taart. Wij lopen terug naar plein Hof. Onder de parasol van Italiaanse restaurant Dinette smaakt de risotto met vers gegrilde groenten uitstekend.
Cultuur snuiven
Haus Monheim heet het gezelligste woonhuis van de stad te zijn. Daar moeten we dus langs. Vanuit de nieuwe wereld stap je in Haus Monheim oftewel: Het Couven Museum (Hühnermarkt) even terug in de 18e eeuw. Met smaakvolle hoge classicistisch/rococo ingerichte kamers van architect Jakob Couven. Trek gerust de rest van de middag uit om in stadsmuseum Centre Charlemagne (Katschof) op je gemak verder door de geschiedenis van Aken te reizen. Vanzelfsprekend: alles draait hier om Karel de Grote, keizer van het Westen en man die van de Duitse provinciestad heersersresidentie van de Karolingen en Middeleeuwse kroningsstad maakte. Nee, en zonder keizer Karel was er ook beslist geen Dom Keller geweest, grappen wij later in als je het ons vraagt de beste bruine kroeg van de stad. De donkere Dom Keller (Hof) is hét ideale plekje om zo tegen borreltijd eventjes stiekem in te verdwijnen. Ai, al willen wij na dat eerste pintje eigenlijk helemaal niet meer weg.