Travel

Bergdorpje Vijlen heeft nu ook zijn eigen oerbier

Auteur: Maarten van Laarhoven

Vijlen heeft zijn PR dik op orde. Het dorpje onder de rook van het bekende drielandenstadje Vaals beschikt over een eigen (zeer gewaardeerde) wijn, is officieel geklasseerd als Bergdorp (en mag derhalve meedoen aan het officiële WK-voetbal voor Bergdorpjes overal ter wereld) en als er ook maar een paar centimeter sneeuw valt, moet de hele wereld dat weten: de sneeuwploegen rukken uit en Oostenrijk en Zwitserland worden uitgekamd omdat er acute nood is aan een tweedehands skilift.

Maar Vijlen is veel meer. Kan ook niet anders wanneer je ten minste duizend jaar bestaat. Het dorp werd op 6 december 1016 voor het eerst genoemd in een akte van Keizer Hendrik II, zeggen historici. Voor de Vijlenaren uiteraard een reden om de slingers weer eens uit de kast te halen en de kelen flink te smeren: het bijzondere moment gaat gepaard met de herintroductie van een bijzonder oerbier, een echt millenniumbier zogezegd, kortom: gerstenat dat eenmalig wordt gebrouwen en derhalve niet vaker dan één keer in de duizend jaar te proeven is.

Het Vijlense millenniumbier wordt gemaakt in een beperkte oplage van 1000 genummerde flessen van 75 centiliter. Aanstaande zaterdag 21 mei is de presentatie. De naam? Die wordt nog even geheim gehouden tot het moment suprême.

Op de grote dag zelf haalt Schutterij St. Jozef met de paardenwagen het bier op aan de rand van Vijlen en begeleidt het spul naar Taverne & IJscafe Oud Vijlen. Het ‘beveiligde’ biertransport wordt rond 18 uur verwacht bij Oud Vijlen (Vijlenberg 147). Vanaf dat moment treedt er een avondvullend jubileumprogramma in werking, met als hoogtepunt de veiling van de fles Vijlens oerbier met nummer 1 op het etiket. De opbrengst van deze verkoop gaat naar de jeugdactiviteiten van de schutterij en de harmonie.

Vijlen beschikt over een lange historie als bierbrouwend dorp. Ooit vloeide het Vijlense bier, gemaakt van de grondstoffen die op de lokale akkers groeiden, rijkelijk in en rond het dorp. Granen zoals gerst en spelt waren destijds volop voorhanden in de ongerepte natuur, net als tal van kruiden. Waarschijnlijk is dat het pure bronwater van de Bermentei destijds gebruikt werd bij het brouwproces.Brouwers van nu noemen het millenniumbier een bier van hoge gisting. Met waarschijnlijk wat minder alcohol maar rijke aroma’s. En vooral: gezond! Want daarover waren ze het in het Vijlen van zo’n duizend jaar terug wel eens: een grote pot bier was goed voor lijf en leden.

Nog steeds herinneren namen als I Ge Pannes en Pannisbergweg in Vijlen aan de oeroude biertraditie van het dorp. Het Pannes ofwel het Panhuis was de plek waar de pannen, de brouwketels, stonden opgesteld. Aan de hand van overgeleverde recepturen is het bierhistorici gelukt zich een beeld te vormen van de smaak van dat bier van toen. Het bier is opnieuw grotendeels gebrouwen van lokale grondstoffen en met kruiden van toen, zoals duizendblad en vlierbesbloesem. Na een toelichting op het bier en zijn Vijlense geschiedenis door brouwster Lonneke Brouns-Dings wordt zaterdag de naam onthuld en tappen de koning en koningin van Schutterij St. Jozef uit het eerste fust. Vervolgens vindt de veiling plaats van de fles Vijlens oerbier met het nummer 1.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Travel

Gerelateerd nieuws