Home > Travel > Beeldige boetiekhotels: Hotel Signum in Sicilië

Beeldige boetiekhotels: Hotel Signum in Sicilië

Telkens wanneer ik een écht topadresje tegenkom op reis, wijd ik er een heel artikel aan. Zo enkele keren per jaar. Dat zijn van die plekken die als liefhebber van reizen en het goede leven gewoon echt op je bucketlist moeten staan. Plekken waar ik trotse ambassadeur van ben. Het was alweer even geleden, maar al bij het binnenstappen van Hotel Signum in Sicilië wist ik: “dat is er eentje voor de Beeldige Boetiekhotels-reeks”. Welkom op de tropische Aeolische Eilanden, welkom in het aards paradijs!

Het was alweer even geleden, maar al bij het binnenstappen van Hotel Signum in Sicilië wist ik: ‘Dat is er een voor de Beeldige Boetiekhotels-reeks’. Welkom op de tropische Aeolische Eilanden, welkom in het aards paradijs!

Als je stilaan begint met het plannen van je reisschema voor 2024, overweeg dan zeker Sicilië. Ik schreef hier al een handig reisschema. Locaties als Toarmina en Cefalù doen wellicht een belletje rinkelen, maar de Aeolische Eilanden zijn niet bij iedereen gekend. Jammer, want wat mij betreft is het een must tijdens je rondreis. De archipel van zeven eilanden staat gekend om zijn vulkanische landschappen, thermale bronnen en kristalhelder water. Ik koos voor het meest groene en tropische eiland van de zeven: Salina. En toegegeven, dat kwam deels doordat het de thuishaven is van Hotel Signum. Het was het onderwerp van een fotoreportage in een van mijn tafelboeken thuis, en ik was meteen verkocht.

Van dorp naar boetiekhotel

Bij het binnenstappen van dit tropisch paradijs voel ik dat alles aan deze plek ‘écht’ is. Ik kan het bijna niet anders beschrijven dan dat. Geen groot opgepompt hotel, wel een authentieke boetiekaccommodatie met karakter. De eigenaar vertelde me hoe dat komt: ooit was dit domein deel van het stadje Malfa, tot een visionaire familie er een hotel van maakte.

Dat laatste maakt dat elke kamer anders is en je als het ware door verschillende ‘straatjes’ wandelt. Steeds met duidelijke constanten: uitzicht op de felblauwe zee, pastelkleuren en tropische bloemen. Tijdens het wandelen door het hotel kan ik bijna voelen hoe er vroeger werd geleefd.

Eén met de zee

Signum ligt genesteld tussen de Middellandse Zee en de majestueuze vulkaan Stromboli. Daardoor is de zee er overal waar je kijkt. Een plaatje! Het ontbijtterras, het zwembad en de kamers zijn allemaal omringd door natuurlijk blauw. Pure rust – en in perfecte symbiose met de oranje pasteltinten van de hotelmuren. Ik blijf altijd een grotere zee- dan zwembadfan, dus elke ochtend stond er een zwemsessie op de planning. Op amper vijf minuten wandelen van het hotel kom je aan op een van de mooiste stranden van Salina: Spaggio dello Scario. Een stenenstrand waar je geen bedjes, maar luchtmatrassen huurt om op te liggen. Origineel én comfortabel!

Culinaire verwennerij

Lokale gastronomie. Sicilië. Do I need to say more? De keuken op dit eiland is waanzinnig goed. Pure smaken, verse vis en heel veel groenten. De Sicilianen weten exact hoe ze zonder teveel poespas een gerecht op tafel kunnen zetten waarvan je meteen gaat watertanden. Zo ook in Hotel Signum. Van ontbijt tot diner word je meegenomen in de keuken van Chef Martina Caruso. Voor haar culinaire kunsten in het avondrestaurant kreeg ze zowel een ‘gewone’ als een groene Michelinster toegekend. En terecht! Martina weet precies hoe ze met ingrediënten uit de regio spektakel creëert op je bord. Ik herinner me nog levendig haar interpretatie van Linguine alle vongole – zo, zo goed. Ook als je geen hotelgast bent, kun je er een tafel boeken.

Rustgevende vakantie

Naast enkele bezoekjes aan de wellness van het hotel (gemaakt op basis van de klassieke Eolische Thermen), bracht ook de rest van het eiland ons pure rust. Exact wat we voor deze vakantie nodig hadden. Als de ervaring in Signum zelf je nog niet over de streep getrokken heeft, dan hier een handig overzicht van wat je op het eiland allemaal kunt doen. Van wijnproeven tot rondcruisen op een scooter en zwemmen bij zonsondergang. Als je ‘t mij vraagt: het leven.

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en rasechte Bourgondiër

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.