Home > Travel > Liens Travel > Battle: toeristenoverrompeling of prachtige vakantiebestemming ?

Battle: toeristenoverrompeling of prachtige vakantiebestemming ?

Auteur: Lien Verwimp

Je kunt je afvragen hoe origineel/speciaal het nog is om een reis te maken naar de Amalfikust, Mexico of Ibiza. Want wie deze zomer goed heeft opgelet en de reisreportages op Instagram, in lifestylemagazines of zelfs in de privé-fotoboeken van goede vrienden heeft gezien, weet dat 90 procent van de toeristen naar dezelfde bestemmingen trekt. Volgend jaar zal er hoogstwaarschijnlijk een nieuwe top drie de revue passeren. Maar wat neemt de overhand: pittoreske locaties of een overrompeling aan medetoeristen? Ik nam de proef op de som en trok op roadtrip naar Kroatië. Jep, da’s er ook zo eentje!

 

Oké, toegegeven: ik heb het typische toeristenschema niet helemaal gevolgd. Waar de meeste reizigers een hele week in Dubrovnik of Split vertoeven, heb ik er een roadtrip van gemaakt. Zo kun je er zelf op uit trekken, ben je vrij op elk moment van de dag en blijf je niet beperkt tot bezienswaardigheden op wandelafstand. En ja, Kroatië is nogal ver om naartoe te rijden, hoor ik je denken. Dan komt een huurwagen enorm van pas! Tip: ga eens kijken naar Sunny Cars. De prijzen op hun website zijn altijd volledig all-in. Lees: zonder zorgen ‘nee’ antwoorden op alle extra’s die andere verhuurders je proberen aan te smeren bij het ophalen van de auto. Han-dig!! Ondertussen al drie jaar m’n vaste reispartner, die heel wat zorgen weghaalt.

Alright, maar wat heeft ons autootje nu opgeleverd tijdens de reis?! Een toeristenvrije vakantie in het hoogseizoen, me dunkt! J. Natuurlijk was het soms koppenlopen, vooral in de stad, maar dat had nog wel iets gezelligs. Als het even genoeg was met andere vakantiegangers, trokken we gewoon op verkenning. En wauw, dat was de moeite. Dus zet Kroatië zeker op je planning! En als je dan toch bezig bent, bekijk dan even deze concrete tips om het massatoerisme te ontwijken:

Dubrovnik

 • Rij naar het oorlogsmuseum op ‘Mount Srd’ net buiten de stad. Zo kun je de lange wachtrij voor de kabellift ontwijken (anderhalf uur in hoogseizoen). Koop voor 2 euro een kaartje voor het museum, daar kun je op het dak van het uitzicht genieten zonder de andere toeristen.
 • Rij een halfuurtje uit de stad naar Cavtat en huur daar een klein bootje voor 80 euro per dag. Zonder vaarbewijs! Van hieruit kun je rustig naar Dubrovnik dobberen en de burcht vanop het water bewonderen.
 • Reserveer een tafeltje bij Restaurant360 als je een exquisite eetervaring wil. Ik gebruik het woord ‘exquisiet’ normaal nooit, dus het wil iets zeggen, jongens! Maître Alen en sommelier Luis geven je een hele avond lang het gevoel dat er geen zorgen zijn en je enkel moet focussen op genieten van het nu. Van het uitmuntende eten, de vriendelijke bediening en het prachtige zicht. Je zit er tenslotte te dineren ín de burcht rondom de stad. Beste vakantie-avond die ik tot nu toe heb beleefd.

 

Split

 • Rij twintig minuutjes uit de stad en lunch in de Gooshter Beach Club. Veruit de hipste plek van Split! Zonnetje erbij? Dan kun je daarna in hun heerlijke strandstoelen gaan liggen.
 • Iets meer naar het noorden ligt Murter Island. Podvrske Beach is daar echt de moeite.
 • Wissel je auto eens in voor ’n boot en neem de ferry naar Hvar Island. Hier kun je een scooter huren en zo ontdek je de mooiste stranden. Topper: Zarace Beach.

Bosnië:

Ja, dat lees je goed J Als je met een huurauto op reis bent, zoom je je Google Maps-app al eens sneller uit. Wat ligt er zoal in de buurt? Wel, blij dat we dat gedaan hebben! Het pittoreske Mostar in Bosnië bleek bereikbaar op twee uurtjes rijden. Grensoverschrijding hadden we sowieso al aangevraagd bij het ophalen van de huurwagen, dus why not? En grensoverschrijding it was.. Wow, hier merk je echt dat je buiten de EU zit. Ongerepte landschappen, maar tegelijk ook veel armoede. We rijden restanten van de Joegoslavië-oorlog voorbij en voelen ons geschrokken en dankbaar tegelijk. Geschrokken van hoe dichtbij dit is geweest, dankbaar dat we er meer over te weten komen. Hé, een huurwagen draait niet alleen om mooie kustwegen ;-). Cultuursnuiven op z’n best!

 • Stop onderweg in Pocitelj. Dit dorpje is UNESCO-werelderfgoed en heeft dat te danken aan zijn middeleeuwse burcht.
 • Eindbestemming Mostar is een levend schilderij. Lunch hier op z’n Bosnisch (vettig, veel vlees, maar kan ook eens lekker zijn!) voor 3 euro per persoon. Smakelijk!
 • Geniet van de omgeving! Hier zou je anders niet snel op vakantie gaan, dus een buitenkansje als je in de buurt bent.

Plitvice – Zagreb

 • Slaap de nacht voor je uitstap naar Plitvice ergens in de buurt van het watervalparadijs. Dan kun je bij openingstijd (7 uur) naar binnen en nog alleen van de natuurpracht genieten. Ander voordeel: je toertje zal er rond 12 à 13 uur opzitten, om verder te rijden naar Zagreb.
 • .. en Zagreb, da’s de verrassing van het jaar! Wat een leuke stad. Gek dat er weinig citytrip-aandacht is voor de Kroatische hoofdstad, want het barst hier van de gezelligheid. Ideaal einde van een heerlijk afwisselende roadtrip!

Het mag duidelijk zijn: dit was een topper. Laat me afsluiten met m’n reis-verlanglijstje voor volgend seizoen: Amalfikust, Mexico, Ibiza ;-).

___________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.