Home > Travel > Amstel Gold Race

Amstel Gold Race

Het is Nederlands grootste jaarlijks terugkerende sportevenement. Een wedstrijd die wereldwijd aandacht genereert. In de wielersport hoort de klassieker tot de allerbelangrijkste koersen van het jaar. Voor Zuid-Limburg is de bloesemklassieker een grote, toeristische reclamespot. Dit jaar vindt het Amstel Gold Race-weekend op 15, 16 en 17 april plaats.

Zorgen of de wereldtop wel op de Markt in Maastricht aan de start staat, hoeven de organisatoren Leo van Vliet en Roy Packbier zich niet te maken. Vorig jaar vierde de Limburgse klassieker zijn vijftigste verjaardag. Hoewel de leeftijdsachterstand op de vijf echte monumenten (Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Ronde van Lombardije) nooit meer is in te halen, heeft de koers rond de Cauberg zich qua sportief niveau wel tussen de oudste klassiekers genesteld.  Dit jaar heeft de Limburgse wedstrijd voor het eerst evenveel punten als de vijf monumenten. 

,,Maar tegenwoordig is de Amstel Gold Race veel meer dan alleen de WorldTour-klassieker”, benadrukt de uit Sint-Geertruid afkomstige Roy Packbier die voor het tiende jaar organisator van het evenement is. ,,We beginnen op de vrijdagavond met de Amstel Radler Challenge. Dit is een tijdrit tussen prominenten over 800 meter op de Cauberg. Vorig jaar werd dit voor het eerst georganiseerd en werd het een groot feest. Opvallend was dat de bekende schaatsers destijds de wielrenners een lesje leerden…”

Op de zaterdag vindt de Toerversie Amstel Gold Race plaats. Een dag voor de grote mannen kunnen toerfietsers dan al op het aangeklede parcours hun kilometers maken en beroemde bergen als de Eyserbosweg, Keutenberg, Camerig en natuurlijk Cauberg bedwingen. ,,Om geen overvolle wegen te hebben, beperken we het aantal deelnemers tot 15.000.  Je ziet bij de inschrijving dat de vraag vele malen groter is”, aldus koersdirecteur Leo van Vliet die dit jaar voor het 21ste jaar aan het hoofd van de organisatie staat.

De complete wereldtop zal op zondag 17 april op de  Limburgse wegen te zien zijn. Voor Zuid-Limburg is de Amstel Gold Race big-business. Een recent onderzoek leerde dat het weekend van de Toerversie en de WorldTour-wedstrijd medio april goed is voor een omzet van liefst 27,3 miljoen euro voor de regio. De organisatie kiest daarbij steeds meer partnerships met Limburgse bedrijven en dit jaar is het met Van Melick (catering) en Boels een samenwerking aangaan.

,,Daarbij zien we de laatste jaren ook steeds meer dat de VIP-paviljoen op de Cauberg een ideale netwerkplaats voor het Limburgse zakenleven is”, benadrukt Van Vliet. ,,Direct aan de finish in Vilt, net voorbij de Cauberg, passeert het peloton vier maal en heerst een fantastische wielerambiance. Hier kun je de wedstrijd fantastisch volgen. Het merendeel van de vips komt uit Limburg. Naast de provincie en gemeentes zijn er ook talrijke provinciale bedrijven present. Misschien groeit de Amstel Gold Race daarmee ook uit tot dé business-lounge van Limburg.” 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu