Travel

Abdij Herkenrode

Auteur: Jempi Welkenhuyzen

Vlakbij Hasselt vind je een eeuwenoude plek die nog steeds tot de verbeelding spreekt: de abdij van Herkenrode. Deze werd rond 1200 gesticht op grond van de graven van Loon en groeide uit tot één van de eerste en vooral ook rijkste Cistercienzer-vrouwenabdijen van de Nederlanden. De overgebleven gebouwen werden recent grondig gerestaureerd.

 

 

 

De rijke geschiedenis van Herkenrode wordt op een heel dynamische en beeldrijke wijze verteld in het Belevingscentrum. Je wordt meegenomen door de eeuwen heen en krijgt toelichting bij de pelgrimstochten, het dagelijks kloosterleven en bij de talrijke, prachtige kunstwerken die special gemaakt warden. Onder meer dankzij haar rol als bedevaartsoord, kon de abdij immers rekenen op heel wat inkomsten. De tot de verbeelding sprekende glasramen die tegenwoordig de kathedraal van Lichfield bij Birmingham sieren, waren  afkomstig uit de toenmalige kerk van Herkenrode. Maar ook in Hasselt zelf zijn nog heel wat kunstwerken uit Herkenrode terug te vinden. Denk aan het hoofdaltaar in de Virga Jessebasiliek. „Herkenrode is intussen uitgegroeid tot een plek waar beleving en ontmoeting centraal staan, maar ook waar cultuur en natuur hand in hand gaan, “ zegt Karolien Mondelaers, voorzitter van de stichting Herkenrode en schepen van Cultuur, Toerisme en Erfgoed in Hasselt. Eén van de lievelingsplekjes van Karolien Mondelaers is de ‘Kruiden- en inspiratietuin’. „ Meer dan 500 kruiden en kruidachtigen vind je hier terug. In twaalf tuinkamers, elk met een eigen ‘look and feel’, worden ze per soort gegroepeerd. Ook de loofgang is op z’n minst indrukwekkend te noemen. En met een zonnewijzer en de langste meridiaan ter wereld, is de tuin bovendien ook voor kinderen erg aantrekkelijk. Wie vanaf juni de tuin bezoekt, krijgt er meteen een attractie bij: dan opent immers een tijdelijke tentoonstelling met 11 levensgrote mobiles die voortbewegen door natuurkrachten.“

Waar ooit de kerk stond, staat nu een belevingskunstwerk van Hans Op de Beeck, de kunstenaar met installaties tot in Tokyo en New York. Het werk met de titel ‘Het Stille uitzicht’, kreeg niet toevallig die naam, want kijkend naar het verrassende, oneindige grijs-witte landschap, komt elke toeschouwer tot rust. Herkenrode wordt omringd door een natuurgebied van meer dan 1000 ha. Rustzoekers en natuurliefhebbers kunnen de omgeving met de fiets of te voet verkennen. Zo is er onder andere  een groene wandeling tot in de Wijers, het land van 1001 vijvers dat zich uitstrekt tot in Bokrijk. Maar ook andere routes door het Demerlandschap lonen absoluut de moeite. Je kan je eigen fiets meebrengen of hem ter plekke huren. Abdijsite Herkenrode ligt bovendien op het fietsroutenetwerk, waardoor je snel en comfortabel tot in het centrum van Hasselt rijdt of naar één van de andere interessante plekken in de omgeving. Met twee eigen abdijbieren, een kruidenkaas, een special bio-bier, honing en appelsap worden bezoekers verwend met producten van eigen bodem. In ‘De Paardenstallen’ kan je bovendien terecht voo regionale seizoensgerechten.

 

Mondelaers: „ Ook voor kinderen staat de deur wagenwijd open: niet alleen zijn er diverse gezinszoektochten, ook de nieuwe speelzone nodigt uit tot eindeloos ravotten. Figuurtjes zoals Rikkie en Anna komen dan weer tot leven in de uitgebreide conceptwinkel van kinderboeken-uitgeverij Clavis die gevestigd is in één van de gewelfde stallingen. “En soms is het echt feest op Herkenrode. De voormalige tiendschuur kreeg een herbestemming als unieke feestzaal, terwijl het poortgebouw gebruikt wordt voor meetings, tentoonstellingen en concertjes. Wie Herkenrode op z’n best wil zien, is alvast uitgenodigd op het middeleeuws familiefeest ‘De Sage van de Eenhoorn’ op Pinksterzondag, het Open Tuinenweekend eind juni en de Kruidendag in een internationaal décor e op 15 augustus.

 


www.abdijsiteherkenrode.be 

Fotografie: Harry Heuts

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Travel

Gerelateerd nieuws