Home > Travel > 50 tips voor Limburg: Wandelen in de vallei van Colen

50 tips voor Limburg: Wandelen in de vallei van Colen

Een van de mooiste wandelingen in Haspengouw. Een prachtig heuvellandschap afgewisseld met hedendaagse kunst en waardevol erfgoed. Als er in Limburg een site is waar je je in de zomer in Italië waant, dan is het wel in Colen bij Kerniel in Borgloon. We zijn er ooit samen op bezoek geweest, collega Theo Bovens en ik, op een van onze tochten door Limburg.

De wandeling ligt in een cultuurhistorisch beschermd landschap. Op meerdere plaatsen heb je een schitterend uitzicht op de vallei : een weidelandschap met akkers, weilanden en boomgaarden. Voornamelijk laagstamplantages met hier en daar nog een hoogstamboomgaard. Een deel van de wandeling loopt langs het vroegere ‘fruitspoor’, de vroegere spoorweg tussen Tongeren en Sint Truiden, nu een wandel- en een fietspad.

Tijdens de ganse wandeling heb je een zicht op de hoger gelegen Abdij Mariënlof, in de volksmond het Klooster van Colen. Gesticht in 1438 is de mooie abdij aan renovatie toe nu er de laatste zusters vertrokken zijn. Je vindt er ook een bijzonder kunstwerk, gemaakt door de Schotse kunstenaar Aeneas Wilder op vraag van het provinciebestuur. Wanneer je door het kunstwerk wandelt krijg je een mooi uitzicht op de omgeving.

Een hapje of drankje in de buurt

Je kunt hier kiezen tussen heel luxe of lekker eenvoudig. Bij de eerste optie is Kasteel van Ordingen de aangewezen plek. Een prachtig kasteel,
volledig gerestaureerd en luxe ingericht, zowel de kamers als het gastronomisch restaurant. Hier pas je beter je outfit toch al een beetje aan.

Een alternatief is de SMAAKfabriek aan het Stationsplein in Borgloon. Voor een pannenkoek, een kop soep of een kroket met brood. Zowel de smaak, het decor als ook de prijs zijn anders.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu