50 tips voor Limburg: Schatkamer en Amalbergabasiliek Susteren
Dat het katholieke geloof in de beide Limburgen onze cultuur sterk heeft beïnvloed, mag een open deur genoemd worden. Onze tradities (jaarkrans, verenigingen), onze woonplaatsen (kerken, kruisen en kapellen), en ons mensbeeld (ziekenzorg, onderwijs, huisvesting) dragen een overwegend RK-stempel vanuit het verleden.
Een mooi voorbeeld zijn de zevenjaarlijkse turnusfeesten (Hasselt, Tongeren, Maastricht, Susteren). In het tussen Maaseik en Sittard gelegen Susteren betreft dit de Heiligdomsvaart (weer in 2022), waar de relieken van diverse heiligen in processie worden getoond. De 11e eeuwse St. Amalbergabasiliek beschikt over een kleine, maar rijke schatkamer, die een bezoek de moeite waard maakt. Ik werd er al eens rondgeleid door één van de vele enthousiaste vrijwilligers. De verhalen over de tand van de heilige Apollonia, de kleding van de heilige Zwentibold, het schrijn van Amalberga en de vele oude kelken, monstransen en boeken, geven inzicht in het cultureel en religieus erfgoed van onze streken. Susteren is ontstaan op de plek waar in de 8e eeuw de eerste kloosterstichting (Suestra) in Nederland lag, en waar in de omgeving resten van prehistorische en Romeinse aanwezigheid gevonden zijn. Het kleine stadje is nu onderdeel van de gemeente Echt-Susteren, en omgeven door wandelgebrieden, zoals het IJzerenbos.
Een hapje en een drankje
Kasteel Eyckholt in Roosteren is klein en sfeervol, met een ruime serre erachter.
De keuken is op klassieke basis met wat moderne invloeden. Goede service.
Restaurant Hunker is de revelatie van de laatste jaren in Sittard, in de Paardestraat. Uitstekende keuken met allerlei moderne bereidingen. De gastvrouw en sommelier zorgen voor een topontvangst en mooie wijncombinaties.
Salvatorplein 10, Susteren (NL) – natuurvriendensusteren.nl/kerk-en-schatkamer/