Home > Travel > 50 tips voor Limburg: Jekerkwartier Maastricht

50 tips voor Limburg: Jekerkwartier Maastricht

Als ik gasten door Maastricht rondleid, wijk ik graag van de drukste routes af. Dus geen Servaas, geen Vrijthof of O.L.Vrouweplein. Nee ik volg graag het riviertje de Jeker vanaf de Heksenhoek (Waterpoort De Reek) bij het Conservatorium tot aan de monding in de Maas. Daar gaat één Jeker-arm onder de grond van de Looiersstraat, waarbij ik bezoekers aldaar vertel over de dialectschrijveren kindervriend Olterdissen, het St. Maartenshofje en het voormalig Militair Hospitaal, nu universiteitsbibliotheek.

De andere rivierarm loopt via Ezelmarkt, Verwerhoek, Tafelstraat, Bisschopsmolen en levert een even schilderachtige route op. De stenen plattegrond aan de muur op het pleintje aan de stadszijde van de Jekertoren ontrafelt alle geheimen. Een bezoek aan Museum Maastricht Vestingstad in de Helpoort is een waardig slot van het ontdekken van onbekend Maastricht: het kwartier van de Jeker.

St.Bernardusstraat 24, Maastricht (NL) – maastrichtvestingstad.nl

Een hapje of drankje in de buurt

Het intieme Jekerkwartier biedt veel mooie locaties om te eten en te drinken. Zoals het landelijk bekende Café Sjiek, het oudste eetcafé van Nederland. De lichte chaos lijkt maar zo, het is er altijd druk en de gasten genieten van de lekkere pure keuken, de mooie wijnen en van elkaar.

Restaurant Au Coin des Bons Enfants op de Ezelmarkt is al decennia een geliefd gastronomisch adres. Met vers bloed van de nieuwe, ambitieuze eigenaren die gaan voor de top.

(Her)ontdek de mooiste plekjes van Limburg

Bestel het Grensbroek ’50 tips in Limburg (NL/BE)’ voor een prachtige zomer in eigen land!

show auteur

Auteur: Theo Bovens

Voormalig gouverneur Nederlands Limburg

Theo Bovens

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu