Home > Travel > 50 tips voor Limburg: Het Nationaal jenevermuseum in Hasselt

50 tips voor Limburg: Het Nationaal jenevermuseum in Hasselt

Hasselt is de enige stad in België waar het stadsbestuur eigenaar is van een jenevermuseum, een museum waar bovendien nog echte en lekkere jenever gestookt wordt. Een stad dus waar de burgemeester eigenlijk ook een beetje jeneverstoker is.

De burgemeester van Hasselt wordt bijna onmiddellijk na zijn aanstelling lid van de Confrerie van de Hasseltse jenever. Hij moet dan plechtig beloven regelmatig een Hasselts ‘witteke’ te drinken (en te schenken op het stadhuis) en de belangen van de Hasseltse jenever voor eeuwig en altijd te verdedigen.

Hasselt is al vele jaren een jeneverstad. Het aantal jeneverstokerijen is wel sterk verminderd maar toch opende in 2017 nog een nieuwe stokerij, jeneverstokerij Vanderlinden. Het Nationaal Jenevermuseum is al jaren een publiekstrekker. In het museum kan je zien hoe jenever gemaakt wordt in een nog zeer goed werkende 19de eeuwse stookinstallatie. Daarnaast vind je er een hele verzameling voorwerpen gerelateerd aan de jenever.

Niet onbelangrijk, je kan er ook een lekker borreltje proeven. Als Commandeur van de Confrerie van de Hasseltse jenever kan ik dat ten zeerste aanbevelen.

Een hapje of drankje in de buurt

Dan moeten we natuurlijk op het Jeneverplein zijn waar restaurant de Kwizien een sfeervol interieur en een aangenaam terras biedt. Plus een goede eigentijdse keuken. Restaurant Ogst aan de Ridder Portmansstraat heeft inmiddels ook een ster en niet ten onrechte. Verfijnde keuken die begeleid wordt door heel boeiende wijnadviezen. Intieme sfeer.

(Her)ontdek de mooiste plekjes van Limburg

Bestel het Grensbroek ’50 tips in Limburg (NL/BE)’ voor een prachtige zomer in eigen land!

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.