Home > Travel > 50 tips voor Limburg: Het herinneringspark ‘Helmen’ in Halen

50 tips voor Limburg: Het herinneringspark ‘Helmen’ in Halen

Een unieke herdenkingsplaats van de eerste wereldoorlog. Uniek, mooi en tezelfdertijd een plek van stilte en herinnering. De gemeente Halen was tijdens de eerste dagen van de eerste wereldoorlog in 1914 het toneel van een veldslag tussen de Duitse invallers en de Belgische verdedigers. Die veldslag ging de geschiedenis in als De slag van de Zilveren Helmen.

Het was in die begindagen van de eerste wereldoorlog een van de schaarse overwinningen van de Belgen. In 2014 zette het provinciebestuur een unieke actie op ter herdenking van de ‘Groote Oorlog’ waarbij 44 betonnen stahlhelmen (Duitse helmen) werden gemaakt, 1 per Limburgse gemeente. In elke gemeente ging men met die helm aan de slag om er op een kunstzinnige manier mee te werken rond oorlog en herinnering. Die 44 Helmen werden samengebracht op het herinneringspark Helmen. Daarbij werd een extra helm toegevoegd om Duitsland bij het park te betrekken. In de buurt vind je ook nog een museum over de veldslag.

Een hapje en een drankje

Spork Foodcafé aan de Gildenstraat in Heusden-Zolder is al meer dan veertig jaar een succes. De tamelijk eenvoudige maar gezellige inrichting in dit grote
etablissement zorgt voor een ontspannen sfeer die bij een heel gevarieerd publiek aanstekelijk werkt. De Belgisch-Franse keuken is constant.

Voor oesters en kreeft, maar ook een tournedos, moet je bij Prêt-à-Goûter bistrot zijn in de Sint-Jobstraat. De sfeervolle inrichting maakt het extra aangenaam.

 Betserbaan 97, Halen (BE)- limburg1914-1918.be

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu