Home > Travel > 50 tips voor Limburg: De kerkschatten van Sint-Catharina in Maaseik

50 tips voor Limburg: De kerkschatten van Sint-Catharina in Maaseik

De kerkschatten die worden getoond in de Sint-Catharinakerk verwijzen naar het rijke verleden van kloosters en abdijen in het Maasland.

Maaseik staat vooral bekend als de stad van de gebroeders Van Eyck, de schilders van het Lam Gods. Weinig mensen weten dat je in de Sint-Catharina kerk in Maaseik de belangrijkste kerkschatten van Limburg vindt. Onder meer de Codex Eyckensis, het oudste evangelieboek van de Benelux, een opmerkelijk cultuurhistorisch overblijfsel uit de vroege middeleeuwen. Het boek is afkomstig uit de vroegere abdijkerk van Aldeneik, een gehucht bij Maaseik, en bevindt zich in een uitstekende staat.

Naast de Codex Eyckensis bevat de kerkschat ook de oudst bewaarde Angelsaksische religieuze weefsels van Europa (eerste helft 8ste eeuw). Het zou gaan om stoffen die toebehoorden aan de heilige zussen Harlindis en Relindis en deel uitmaken van een vroegmiddeleeuws kazuifel. De Sint-Catharinakerk vind je in het centrum van de stad Maaseik op wandelafstand van het Apotheekmuseum en het Regionaal Archeologisch museum.

Een hapje of drankje in de buurt

Aan de Markt vinden we Restaurant Bienvenue met een aantrekkelijke eigentijdse Franse keuken en een aangename ambiance.

In het fraai gerestaureerde Hotel Van Eyck aan diezelfde Markt kun je voor een populaire keuken terecht in de brasserie. De zaak biedt een mooi en comfortabel terras.

(Her)ontdek de mooiste plekjes van Limburg

Bestel het Grensbroek ’50 tips in Limburg (NL/BE)’ voor een prachtige zomer in eigen land!

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu