Home > Travel > 50 tips voor Limburg: De Begijnhofsite in Sint Truiden

50 tips voor Limburg: De Begijnhofsite in Sint Truiden

Sint Truiden is een stad met een rijke geschiedenis en tal van bezienswaardigheden. Gelegen in Zuid-Limburg noemt ze zichzelf de hoofdstad van Haspengouw. Uniek is dat de stad genoemd is naar haar stichter Trudo die er in het jaar 655 een monnikengemeenschap oprichtte.

Je vindt er onder meer twee sites die erkend zijn als Werelderfgoed van de Unesco: het belfort op de grote markt en het St Agnesbegijnhof als onderdeel van de werelderfgoedsite begijnhoven in Vlaanderen.

Het Truiense begijnhof is een typisch Vlaams begijnhof, een centraal gelegen plein met een kerk, omgeven door woningen en een infirmerie. Het werd opgericht in 1258 en was de woonplaats van een vrouwengemeenschap. De begijnhofkerk met haar uitzonderlijke muurschilderingen is bijzonder mooi.

Als je in Sint Truiden bent, moet je heel zeker even langs de grote markt, voor het belfort uiteraard maar ook om daar een van de vele horecazaken te bezoeken. En daar de typische Sint-Truidense sfeer te proeven want inwoners van Sint Truiden noemen zichzelf a ràs apoat, een speciale soort.

Een hapje en een drankje

Voor smulpapen keuze genoeg tegenwoordig in Sint Truiden. Zoals bij De Gebrande Winning aan de Zepperenweg. Aan de ingang een café, achterdoor een hoeve-restaurant met originele Vlaamse gerechten en een mooie bierkaart. De Stadt van Luijck aan de Schepen Dejonghstraat is een stuk chiquer qua inrichting en ook de tuin is een genot.

Speelhoflaan, Sint-Truiden (BE) – visitsinttruiden.be

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu