Home > Travel > 24 uur in Riemst

24 uur in Riemst

Deze maand neem ik je mee naar een plek waar al het goeds van Limburg samenkomt. In het gezellige Riemst is het volop genieten van culinaire hoogstandjes, uitgestrekt landschap en historisch erfgoed. REIS mee voor 24u aan zeer aangename verrassingen.

09.00 uur – Wakker worden in het groen

Ik begin de dag met véél zon en met m’n wandel-schoenen aan. De komende twee uur ga ik op pad in het grensoverschrijdende natuurgebied Sint-Pietersberg Kanne. Met uitzicht op de Maasvallei en het Jekerdal verveelt het hier geen minuut. De rode pijltjes van de tien kilometer-route wijzen me de weg langs kastelen, waterlopen en bosrijke paadjes. Een perfecte start van 24u in Riemst.

12.30 uur – Culinaire ontdekking

De gezellige Zuid-Limburgse gemeente is sinds kort een gastronomisch restaurant rijker. Marie-Paule en Nico uit Vlijtingen openden een gezellige B&B met aangrenzend restaurant, Klost’r, vlak langs hun eigen huis. Een hemelse ontdekking voor fijnproevers. Van de gepekelde wortel met eidooiermousse als amuse tot de aardbei met witte chocoladestructuren als dessert; de twee getalenteerde chefs weten perfect hoe ze je bij elke gang kunnen verrassen. Hou Klost’r in de gaten, want dit restaurant gaat nog hoge toppen scheren.

16.00 uur – Ondergronds mysterie in Kanne
Een must in deze regio is een bezoek aan de mergelgrotten van Kanne. Ook wel het grootste museum van Nederland en België genoemd. Dit gangenstelsel is het resultaat van eeuwenlange mergelwinning en wordt tot op vandaag nog gebruikt voor rondleidingen, feesten, landbouw én het brouwen van bier. Ik verdwaal er in honderden grotten en verbaas me onderweg over de vele overblijfselen op de grotwanden. Achter elke hoek schuilt er wel een andere tekening. Enorm indrukwekkend – hier raken je ogen niet uitgekeken.

19.00 uur – Het hipste adresje uit de streek
Van de grotten naar de dinertafel. En wat voor een. Ik schuif aan bij K Kanne, oftewel de hipste zaak in Riemst. Where architecture and food unite blinkt in grote letters op hun website, en dat voel je meteen als je binnenstapt. Er heerst een gezellige sfeer in de grote, open keuken. De koks hebben zicht op het terras, waar gasten met hun voeten in het gras genieten van het menu van de dag. K brengt verjonging naar Kanne en dat voel, ruik en proef je de hele avond lang.

22.00 uur – Wellness B&B in Vlijtingen
Voor de overnachting gaan we terug naar Vlijtingen. Opnieuw naar Marie-Paule en Nico, maar dit keer naar hun gloednieuwe B&B, ’t Vlyt. Midden in het groen verbouwden ze een gezellige hoeve waar vandaag acht gasten kunnen overnachten. Per kamer te boeken doorheen de week, als vakantiewoning tijdens het weekend. Door hun persoonlijke service voel ik me hier meteen thuis. Vlak voor het slapengaan geniet ik nog van het bubbelbad en de buitensauna, om ’s anderendaags fris en monter terug wakker te worden.

10.00 uur – Wijnen in een achttiende-eeuws kasteel
Mijn Riemstse culinaire ontdekking gaat voort in Genoelselderen. Ik sta klaar wanneer op zondagochtend de poorten van het enige officiële wijnkasteel in België opengaan. Hier wordt al sinds de achttiende eeuw wijn gemaakt van de chardonnay- en pinot noirdruif. Een charmante gids neemt me onder het genot van enkele proefglaasjes mee in het verhaal van dit gerenommeerde château. Een beter eind van dit weekend kon ik me niet wensen.

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en rasechte Bourgondiër

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu