Home > Travel > 24 uur Limburgse gastvrijheid bij Van der Valk Hotel Amsterdam-Zuidas

24 uur Limburgse gastvrijheid bij Van der Valk Hotel Amsterdam-Zuidas

Voor een weekendje weg kiezen wij Limburgers vaak een bestemming richting het zuiden. Kiezen we niet voor het vliegtuig, dan komen we dan al snel uit in België, Luxemburg, Duitsland of Frankrijk. Het eigen Nederland voelt voor velen niet als ‘echt even op vakantie zijn’ en wordt dus al gauw overgeslagen. Tenzij het gaat om die ene stad, die ook de harten van menig Limburger sneller doet kloppen. Wellicht komt dat omdat er toch de nodige gelijkenissen te vinden zijn op het gebied van cultuur, culinair en fashion. Dan hebben we
het uiteraard over de hoofdstad, Amsterdam.

Voor een bezoek van 24 uur aan Amsterdam, hebben we op een zaterdagochtend ons koffertje gereed staan. Vanuit Limburg rij je er – afhankelijk van waar je woont – in anderhalf tot twee uur naartoe. Op een zaterdagochtend verloopt de rit in de meeste gevallen helemaal soepel.

Vanzelfsprekend hebben we gekozen voor een verblijf met een Limburgse link. We overnachten in het Van der Valk Hotel Amsterdam-Zuidas, dat in 2020 werd geopend. ‘Wat is daar dan zo Limburgs aan, buiten het feit dat er ook Van der Valk hotels in Limburg zijn’, hoor ik je al denken? Welnu: dit gloednieuwe hotel, dat past in het Van der Valk exclusief segment, wordt mede geleid door de Limburgse Kristien van der Valk. Zij runde een tijdlang
het Van der Valk hotel in Heerlen, samen met haar vader Freek. Maar opeens kreeg Kristien de mogelijkheid om speciaal voor dit project naar de Randstad te verkassen. Een kans die ze met beide handen aangreep.

Een hotel gelegen aan de Zuidas – dat zoals de naam het al zegt, is gesitueerd aan de zuidkant van de stad – heeft voor Limburgers als voordeel dat ze niet het hele centrum door hoeven met de auto. Het hotel ligt op een steenworp afstand van het congrescentrum RAI Amsterdam, wat interessant is voor de zakelijke doelgroep. Het hotel zelf heeft een grote, ruime parkeertoren. Met de lift sta je zo in de mooie, ruime lobby. Deze ruimte, met een eigentijdse uitstraling, ademt meteen een fijn, gastvrij gevoel. Duidelijk te zien is dat aan het interieur echt alle aandacht is besteed.

We begeven ons naar onze junior suite op de 13 de verdieping. Ken je dat gevoel? Dat je ergens binnenkomt, en je meteen het ‘wow-gevoel’ krijgt. Het overkwam ons bij het binnenkomen. De grote raampartijen geven een mooie lichtinval én een prachtig uitzicht over de stad. Daarom worden de suites ook wel de City-view suites genoemd. Centraal in de kamer staat een mooi kingsize bed, met aan de rechterkant een design badkuip. Wakker worden of in bad gaan met een ‘view’, het kan hier dus allebei.

Voor wie zich wat minder centraal wil opfrissen, is er ook nog een grote inloopdouche voorzien. Bij een oppervlakte van meer dan 40 vierkante meter is echt aan alle comfort gedacht. Chapeau!

We frissen ons even op en gaan dan lunchen. Qua eetmogelijkheden zijn er twee opties in het hotel. ‘s Avonds is het restaurant op de vijfde verdieping geopend, met een gastronomische kaart. Overdag kun je terecht in de brasserie op de begane grond. Wij houden het voor dit verblijf bij de lunch, omdat we ‘s avonds nog een ander leuk culinair adresje willen ontdekken.

Bij binnenkomst in de brasserie valt ons meteen weer die frisse look van het interieur op. Er wordt mooi met groene en gouden tinten gewerkt. De brasserie heeft voor elk wat wils op de menukaart staan: Van sandwiches tot soepen, en van poké bowls tot salades. We kiezen voor een klassieke club sandwich en een poké bowl tonijn. Beide zijn bereid met verse producten. Juist als we onze laatste thee willen bestellen, komt Kristien van der Valk voorbij en schuift gezellig aan.

We maken de complimenten over de inrichting van alle ruimtes in het hotel, meteen aan haar over en het blijkt dat ze al vanaf een vroeg stadium betrokken is geweest bij de inrichting van het gehele hotel. ‘Mijn vader had destijds met de Limburgse architect Wiel Arets een plan gemaakt om op de Zuidas een Van der Valk hotel te gaan bouwen. Mijn oudste broer heeft de bouw mee begeleid. Ikzelf vond het een unieke kans om de inrichting te gaan bepalen samen met Ineke Roosen (ook uit Limburg/Maastricht), dat had ik altijd al eens willen doen. En dat heeft me doen besluiten om naar de Randstad te trekken. We wilden ook echt de Limburgse gastvrijheid en gezelligheid mee overbrengen naar Amsterdam. We hebben echt onze ziel en zaligheid erin gelegd’, aldus Kristien. We kunnen beamen dat dat goed is gelukt. En dat vinden niet alleen wij, want het hotel ontving ook al in 2021 de prijs voor het beste gebouw van Nederland. Wat uniek is, want nog nooit eerder had een hotel deze prijs in de wacht gesleept.

Over een tijdje, neemt ze even wat gas terug, want dan verwacht ze met haar man hun eerste kindje. „Maar ik heb het geluk dat ik het hotel samen run met mijn broer en schoonzus. Dus ik hoef me in die periode nergens zorgen over te maken en weet dat het hotel in goede handen is. Dat is ook weer het voordeel van een familiebedrijf’’, vertelt ze stralend.

Ondanks de gezellige babbel, nemen we afscheid, want we willen natuurlijk ook nog Amsterdam in. Ondanks dat het hotel niet in het centrum ligt, hoef je toch niet de auto te nemen om daar te geraken. Te voet ben je al binnen een half uurtje in de Oud Zuid en De Pijp. Vind je dat te lang duren, dan stoppen diverse trams en metro’s letterlijk voor de deur. En anders is er altijd nog de Uber-app als oplossing. In Amsterdam zijn natuurlijk ontelbaar veel activiteiten te ondernemen. We kiezen voor een bezoek aan De 9 Straatjes en de Jordaan. Om deze blog niet te lang te maken, gaan we hier even niet verder op in.

Terug in het hotel frissen we ons op en merken we pas echt de gemakken van de kamer. De gordijnen die je op afstand kan sluiten, zorgen voor voldoende privacy als je wilt douchen of het bad wilt benutten. Aperitieven doen we in de hippe bar gelegen tegenover de receptie. De service gerichtheid van het personeel hier, valt ons enorm op. Dat is tegenwoordig, helaas, echt niet meer overal zo. Men beschikt over een uitgebreide cocktail kaart en uiteraard de nodige bieren, wijnen en andere drankjes. We ervaren een zeer aangename,
ongedwongen vibe die er heerst. Maar we krijgen een melding dat onze Uber er al is, dus haasten we ons naar beneden.

Voor het diner hebben we, op aanraden van vrienden, gekozen voor een leuke, hippe brasserie genaamd Bar Grill Marathonweg, gelegen in Amsterdam-Zuid. Bij binnenkomst zien we een goed gevulde zaak, met een ongedwongen, relaxte sfeer. Uiteraard is men gespecialiseerd in vleesgerechten van op de grill, maar een stukje visje is ook mogelijk. We beleven er een aangename avond en slaan de locatie op als tip voor anderen. In de Uber terug dromen we al van het heerlijke kingsize bed wat op ons staat te wachten.

 

Met een druk op de knop gaan de volgende ochtend de gordijnen open en komt het zonlicht terug de kamer in. Met een kop koffie en een kop thee is het aangenaam wakker worden, met het prachtige uitzicht over de stad, nog altijd aanwezig.

Tijd voor het ontbijt! En bij Van der Valk weet je meestal één ding: het ontbijt is vrijwel altijd enorm uitgebreid. Ook hier op de Zuidas stelt het ontbijt ons zeker niet teleur. De inrichting is wederom een pluim waard, maar ook de keukenbrigade heeft gezorgd voor een zeer uitgebreid en divers ontbijtbuffet. Er is voor elk wat wils. We durven te stellen dat als je hier niet aan je trekken komt, dan zal dat nergens gebeuren.

Het nadeel van zo een gevarieerd buffet, is dat je alles even wilt proberen. Met een overvolle maag, maar dat ligt toch helaas echt aan onszelf, is het toch echt tijd om onze koffers te pakken. We kijken nog een keer naar de prachtige ‘city view’ vanuit onze hotelkamer, voor we de deur achter ons dicht slaan. De koffers gaan al in de auto, maar we besluiten, gezien het stralende zonnetje, om nog lekker een wandeling te maken richting Oud-Zuid en het Vondelpark. Zodat we ons nog even ‘op vakantie’ wanen.

24 uur Amsterdam hebben ons doen beseffen dat we voor een weekendje of een nachtje weg echt niet altijd richting het Zuiden hoeven. Maar dat er ook richting het Noorden leuke gastvrije plekken, te vinden zijn, zeker op de Zuidas. En dan ook nog met een Limburgse touch!

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.