Home > Travel > 24 uur in Riemst

24 uur in Riemst

Riemst. Dat is een gedroomde bestemming voor wie houdt van het LEVEN, veel groen en wel bewaarde traditie. Van appelschuimwijn en grotchampignons tot eeuwenoude monumenten: deze 24u vervelen geen seconde.

10.00 uur: Het mooiste uitzicht

Ik las eens dat mr. Vos, burgemeester van Riemst, het uitzicht tijdens de ‘groene wandeling’ in Kanne als mooiste uitzicht van zijn gemeente beschreef. Dat moest ik wel gaan ontdekken. En ik geef toe: het is niet gelogen. Start je weekend in Riemst dus onder de brug van Kanne (parking Steenstraat) en en geniet enkele kilometers lang van magnifieke vergezichten en historische monumenten.

13.00 uur: Proef de streek

De Waterburcht. Met stip mijn favoriete lunchplek in regio Riemst. Dit toegankelijke restaurant is gelegen in een kasteel en omringd met water. Op zich daarom al een bezoekje waard, maar ze serveren er ook nog eens heerlijke streekproducten. Verser kan niet. Bestel zeker een gerecht waarin de grotchampignon verwerkt is, een erkend streekproduct dat recht uit de Grotten van Kanne komt. Wil je na de lunch nog de benen strekken; er vertrekt hier trouwens ook een landelijke wandeling

15.00 uur: Appelschuimwijn

Wist je dat je van appels uitstekende wijn kan maken? Bij Cleuren Cuvees in Riemst weten ze er alles van. Jaarlijks maken ze met meer dan twintig verschillende appelrassen schuimwijnen om U tegen te zeggen. Maar wat nog specialer is, is de manier waarop je van hun bubbels kunt proeven. Ze organiseren namelijk maandelijks proeverijen in hun boomgaard of in de Grotten van Kanne, afhankelijk van het weer. Die laatste locatie dient trouwens ook voor de rijping van de wijn. Van een originele activiteit gesproken. Cheers!

19.00 uur: Traditioneel verfijnd dineren

Voor een mediterraans diner in een traditionele setting verwijs ik je graag naar restaurant Sapere. Deze gezellige vierkantshoeve ligt recht tegenover het wijnkasteel van Genoelselderen en serveert dan ook hun wijnen. In combinatie met het smaakvolle menu is dat een streling voor je smaakpapillen. De belangrijkste troef van Sapere is echter de passie van eigenaars Jan en Manon. Zo fijn om de verhalen achter hun menu- en wijnkeuzes te horen. Hier voel je je meteen thuis.

22.00 uur Slapen in een actieve molen

Op enkele meters van de Nederlandse grens in Kanne ligt de eeuwenoude, maar nog steeds actieve Smokkelmolen. Niet meer open voor het grote publiek om te bezoeken, maar wel een uniek slaapplekje. Als gast kom je er terecht in gezellige, warme kamers en kijk je van op het terras uit op een kabbelend beekje. Pittoresk! Leuk om te weten: in de molen wordt nog steeds tarwe gemalen, die op zijn beurt dan weer gebruikt wordt in lokale producten zoals brood. Korte keten, daar hou ik van.

10.00 uur Feeëriek fietsen

Riemst is gezegend met een glooiend landschap, dus die stevige heuvels moeten wel op jouw weekendplanning staan. En hoe beter ze te trotseren dan met… een (elektrische) fiets! Huur er eentje bij Souvereyns en vertrek bij knooppunt 540/124 (ligt ook in de buurt van Souvereyns) en fiets richting Vroenhoven en Kanne. Op die route passeer je de Brug van Vroenhoeven – hier zeker stoppen voor een terrasje met zicht op het water –, Kanne én een van de zwaarste beklimmingen van Limburg, De Slinger-berg. Stevig, maar dankzij de uitgestrekte landschappen écht de moeite waard. En alvast een kleine teaser: volgend jaar kun je in Riemst ook dwars door een mergelgroeve fietsen… To be continued.

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en bon vivant pur sang

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.