Home > TEFAF > Van Aardewerk tot Zilvervloot

Van Aardewerk tot Zilvervloot

2022, het jaar van het zilveren jubileum van Chapeau Magazine. Een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over het edelmetaal dat bij deze kwart-eeuw-mijlpaal hoort. Emiel Aardewerk (52) runt met zijn zus Esther, het familiebedrijf A.Aardewerk dat, naast antieke juwelen, gespecialiseerd is in Nederlands zilver uit de 17e en 18e eeuw. Al sinds 1995 exposeert hij op TEFAF in Maastricht. Een gesprek met Emiel Aardewerk over de magie van het glimmende metaal aan de hand van (oud-) Hollandse gezegden.

Een zilveren stem hebben

Aardewerk is relativerend over zijn stemgeluid dat uit duizenden herkenbaar is: ,,Dat heb ik nu eenmaal zo meegekregen. Maar het is zeker leuk als mensen mijn stem herkennen. Dat gebeurt nogal eens omdat het programma Tussen Kunst&Kitsch van AVRO-Tros mij al heel wat jaren bij een breed publiek in de huiskamers brengt. Het programma is belangrijk als ‘ambassadeur’ van het vak van antiekhandelaar. Ik zie het als mijn taak jong en oud kennis te laten maken met Nederlands zilver. Daar komt bij dat zilverkeurmerken via internet lastig op te zoeken zijn. Daar kan ik dan bij helpen. Het leuke van het programma is dat ik over de gebruiksgeschiedenis van de zilveren voorwerpen mag vertellen. Zo was theedrinken in de vroege 18e eeuw echt heel exclusief. Alleen de allerrijkste mensen konden het zich permitteren. Een enkeling had zelfs het geld om er speciale zilveren serviezen en theebussen voor te laten smeden.” De opnames van het tv-programma zijn voor Aardewerk soms net ‘Pakjesavond.’ ,,Ik heb in de afgelopen 25 jaar al heel veel zilveren voorwerpen voorbij zien komen maar ik ben toch steeds weer verrast door wat er aangeboden wordt. Vaak kostbaarheden die lang in familiebezit zijn gebleven.”

Gouden appelen op zilveren schalen

Ook op deze uitdrukking, als toespeling op de welsprekendheid, reageert Aardewerk bescheiden. ,,Mijn zus en ik zijn geschoold door mijn vader Abraham die een uitmuntend redenaar was. Dat jargon leer je gaandeweg. We handelen in stukken van museale kwaliteit en die moeten in alle opzichten het podium krijgen dat ze verdienen. Zo is TEFAF het hoogste niveau.”

Met zilveren lepel in de mond geboren

,,Ik ben de vierde generatie uit een familie van kunsthandelaren. Létterlijk is deze uitdrukking dan ook op mij van toepassing. Ik ben tussen het zilver opgegroeid. Als kind vind je dat heel normaal. Al is het niet altijd even leuk om door je vader op vakantie museum in, museum uit te worden gesleept.

We zijn overigens altijd vrij gelaten in het kiezen van een vak. Zo heb ik aanvankelijk een bedrijf opgezet in evenementen en personenvervoer. Toen mijn vader aangaf met pensioen te willen gaan besloten mijn zus en ik in zijn voetsporen te treden. Ook om de bedrijfsnaam, de kennis en de prachtige collectie niet verloren te laten gaan.”

Zo schoon als zilver

,,Zilver is zo puur en helder”, vertelt Aardewerk enthousiast. ,,Letterlijk: 98 procent van het licht dat er op valt wordt weerkaatst. Goud was in de 18e eeuw dan wel acht en een half keer waardevoller dan zilver maar de aanvoer van zilver was vele malen groter. En daarbij komt dat Nederlanders zilver van oudsher mooier vinden. In Duitsland en Frankrijk zijn ze juist gek op gouden siervoorwerpen. Nederlanders pronken op een bescheiden manier, dat past bij onze ‘calvinistische volksaard’.

Spreken is zilver zwijgen is goud

Zilverspecialist Emiel Aardewerk lacht. ,,Verkooppraatjes werken niet in de antiekhandel. Op TEFAF komen liefhebbers. Ik praat met die liefhebbers over onze gezamenlijke passie. Mooier wordt het toch niet?”

De zilveren generatie

,,Eigenlijk verandert er weinig in de branche. Een constante groep, meestal wat oudere mensen, heeft interesse in antiek zilver. Maar er zijn ook jongeren die erin geïnteresseerd zijn, uit liefde of uit beleggingsmotieven. Alhoewel wij vinden dat je zilver allereerst moet kopen omdat je het mooi vindt, blijkt de hoogste kwaliteit een waardevaste investering. En rustiger, zeker als je het vergelijkt met aandelen of bitcoins. Bovendien kun je er dagelijks van genieten,” zegt Aardewerk.

De zilvervloot binnenhalen

,,Als je je omringt met zilver verrijkt dat zeker je leven”, zegt Aardewerk. ,,Een van de topstukken die wij op TEFAF laten zien is een zogenoemde Ecuelle of papterrine uit Maastricht. Er zijn maar twee Maastrichtse bekend in zilver. Deze is na jaren in het buitenland weer terug in deze prachtige stad. De ecuelle is in 1732-1734 gemaakt door zilversmid Hendrick Dresens, die ongeveer een halve kilometer van het MECC vandaan werkte. Daarmee haal je een stukje zilvervloot in huis.”

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.