TEFAF weer terug op het oude niveau
De kunstbeurs TEFAF Maastricht sluit een van de meest succesvolle edities af, zo blijkt uit reacties van zowel de organisatie als ook de handelaren. Menige deelnemer concludeert dat de beurs terug is op het oude niveau van voor covid en dat zowel de internationale musea alsook de grote verzamelaars massaal naar Maastricht zijn gekomen om de kunstwerken niet alleen te komen bewonderen maar ook te kopen.
Veel handelaren melden goede verkopen, in alle sectoren, van klassiek tot modern. Al vroeg kwam in het nieuws dat het schilderij van Vincent van Gogh werd verkocht voor 4,5 miljoen euro, maar ook veel andere kunstwerken gingen van de hand voor soms grote bedragen. Al zijn er ook dit jaar handelaren die minder succes boekten.
Lui Wienerroither uit Wenen kijkt op de laatste dag tevreden terug op de beurs. „Soms sta je een hele week op een beurs en verkoop je helemaal niks. Maar hier in Maastricht hebben we echt goed verkocht, de liefhebbers uit veel landen waren weer present. We zijn heel tevreden.”
Antiquair Aronson uit Amsterdam verkocht de twee spectaculaire porseleinen bloemenvazen, die de hele beurs aan de ingang van de stand pronkten. Rob Smeets Gallery verkocht verschillende oude meesters van vrouwelijke kunstenaars aan privé-verzamelaars en Amerikaanse musea. Galerie Zebregs&Roëll verkocht een schilderij van Gesina ter Bosch aan het Rijksmuseum in Amsterdam.
De Amerikaanse nieuwkomer op de beurs, Gallery M.S. Rau, verkocht niet alleen de Van Gogh, maar ook werk van Claude Monet en Henri Martin. De Zwitserse handelaar Karsten Grève verkocht in de moderne sectie onder meer een werk van Kathleen Jacobs.
Over het aantal bezoekers is de organisatie heel content. „We komen uit op ongeveer 50.000 bezoekers, dat is evenveel dan vorig jaar terwijl we terug zijn gegaan van elf naar acht dagen”, zegt beursdirecteur Manon van den Beuken. „Dat betekent dat het elke dag drukker was dan vorig jaar.”
De deelnemers laten binnenkort via een enquête weten hoe die kortere beurs bevallen is. Van den Beuken verwacht niet dat een meerderheid terug wil naar elf dagen.