Kunst en Cultuur|TEFAF

TEFAF Maastricht voortaan korter naar wens handelaren

tekst Jo Cortenraedt

De kunstbeurs TEFAF Maastricht zal vanaf 2024 op verzoek van de deelnemende kunsthandelaren minder lang duren dan in de afgelopen jaren. De beurs was eerst 11 dagen lang, maar dat worden er volgend jaar 8. TEFAF Maastricht is dan van donderdag 7 tot en met donderdag 14 maart. Dat betekent dat het tweede weekend komt te vervallen.

Het bestuur van TEFAF komt hiermee tegemoet aan de wens van de meeste van de 275 deelnemende kunsthandelaren. Na de afgelopen editie in maart hebben zij in een enquête aangegeven naar een kortere beurs te willen gaan om daardoor meer in lijn te komen met andere internationale beurzen die in het algemeen ook niet langer dan een week duren.

De voor de moderne kunst toonaangevende beurs Art Basel, die in juni wordt gehouden, duurt zelfs korter dan een week. Datzelfde geldt ook voor TEFAF New York, die komende vrijdag voor het publiek opengaat. Die eindigt alweer volgende week dinsdag.

Volgens veel galeriehouders zijn de tijden en gewoonten veranderd, gaat alles in de kunstwereld veel sneller en kost het teveel tijd als zij, inclusief het inrichten van hun stand, ruim twee weken van huis en van de eigen galerie moeten zijn. Bovendien leert de praktijk dat de belangrijkste verkopen met name in de eerste dagen van een beurs gebeuren. Zeker de handelaren in moderne kunst ervaren dat de grote verzamelaars meteen bij de opening hun slag willen slaan.

Het huidige contract van TEFAF met MECC Maastricht heeft een looptijd van 10 jaar, waarvan er 5 verstreken zijn. De beurs in Maastricht is ongeveer drie keer zo groot als die in New York en wordt door de organisatie als moederbeurs beschouwd. TEFAF New York is vooral bedoeld voor de Amerikaanse markt.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur, TEFAF

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws