Tefaf Maastricht 2020
Hoewel eigenlijk al de limiet van de ruimte in het MECC was bereikt, heeft de TEFAF-organisatie toch nog een manier gevonden om de kunstbeurs in maart 2020 uit te breiden met tien handelaren, waardoor het totale aantal nu op 285 komt. TEFAF Maastricht verwelkomt volgend voorjaar 25 nieuwe handelaren, wat betekent dat er vijftien van het afgelopen jaar niet meer terugkeren, waaronder Pace, Simon Lee en Anthony Meyer.
De extra ruimte is gevonden door kleine aanpassingen in de plattegrond, onder meer de vierkante meters die voorheen werden ingenomen door de load exhibitions en restaurant Verdi, nu voor galeries aan te wenden. Een van de meest opvallende nieuwkomers op de beurs is Wildenstein & CO uit New York, behorende tot de meest prestigieuze galeries in oude meesters ter wereld. De galerie heeft één keer eerder in Maastricht meegedaan, begin deze eeuw, en gaf ter ere daarvan een groot feest in het stadhuis van Maastricht.Destijds was Nanne Dekking vicepresident bij Wildenstein. Momenteel is hij voorzitter van TEFAF.
Guy Wildenstein was de laatste jaren al een graag geziene gast op de beurzen TEFAF New York. Andere nieuwkomers zijn onder meer Galerie Jean-Christophe Charbonnier (Frankrijk) met Japanse wapens en wapenuitrustingen, Carpenters Workshop Gallery (Verenigd Koninkrijk) met modern en eigentijds design, Lisson Gallery (Verenigd Konink-rijk) met hedendaagse kunst, Galerie Lefebvre (Frankrijk) met Franse Art Deco meubels, schilderijen, sculpturen en fotografie, BHAGAT (India) met ei-gentijdse juwelen en Yares Art (Verenig-de Staten) met abstract expressionisme en colorfieldpainting. Een opvallende nieuwkomer is ook Gal-lery 19C uit Beverly Hills. Deze galerie bestaat pas vier jaar en richt zich op schilderijen uit de negentiende eeuw. De galerie is eigentijds ingericht. „Het is ons doel om traditionele kunst in een moderne omgeving te tonen,” zegt directeur Polly Sartori. De galerie is internationaal georiënteerd. Zo werd in 2017 het doek Le Paradis Perdu van Alexandre Cabanel verkocht aan het museum van Orsay. „De negentiende eeuw is onze passie,” vertelt Sartori. „Het is een van de rijkste eeuwen geweest met veel verschillende scholen, kunstenaars en stijlen. Een periode met een geweldige creativiteit en innovatie. In Maastricht presenteren we 25 schilderijen van bekende schilders als Gustave Courbet, Jean-Baptiste Camille-Corot en Georges Seurat, maar van minder bekende kunstenaars zoals Fernand Pelez en Eduard Veith.”
Fotografie: Gallery 19C