TEFAF

Risico’s te groot voor TEFAF Maastricht 2021

tekst Jo Cortenraedt

De twijfels waren de laatste weken alleen maar toegenomen of de kunstbeurs TEFAF Maastricht nog dit jaar in september gehouden zou kunnen worden in MECC Maastricht. Het bestuur heeft vandaag tijdens een vergadering in Parijs de knoop doorgehakt en besloten dat het dit jaar alleen een online-versie zal worden. Tegelijkertijd wordt er vanuit gegaan dat in maart 2022 weer een normale fysieke beurs gehouden kan worden.

Aanvankelijk was de beurs als vanouds weer in maart gepland, maar al geruime tijd was besloten om die editie uit te stellen in afwachting van de ontwikkelingen rondom corona. Aanvankelijk zou de beurs opgeschoven worden naar mei, daarna werd het september. Hoewel een behoorlijk deel van de 270 internationale kunsthandelaren daar naar uit keek, was er ook een deel dat nog twijfels had. En dat aantal nam de laatste weken alleen maar toe. Grote onzekerheid was er over de reismogelijkheden in september. TEFAF Maastricht trekt normaal gezien de belangrijkste kunstverzamelaars uit de hele wereld, die vaak per vliegtuig reizen. Zonder die grote collectioneurs zouden de financiële risico’s voor een veel handelaren te groot worden. En daarmee zou bovendien het gevaar  kunnen ontstaan dat het maar een ‘halve’ TEFAF zou worden, hetgeen door het bestuur onder leiding van voorzitter Hidde van Seggelen qua uitstraling als onwenselijk werd gezien. Bovendien zouden dan de financiële risico’s te groot worden, want de kosten van de organisatie zouden nagenoeg even groot zijn, terwijl de inkomsten van verhuurde vierkante meters aan de standhouders aanzienlijk kleiner zouden worden.

Een van de argumenten van de twijfelende handelaren was ook dat zij daarna nog maar een half jaar de tijd hadden om weer een nieuwe topcollectie samen te stellen voor TEFAF maart 2022. De beslissing over het wel of niet door laten gaan van de beurs kon niet langer op zich laten wachten. Er moest uitsluitsel worden gegeven aan MECC Maastricht, dat de officiële opening van de nieuwbouw voorzien had tijdens de kunstbeurs in september. Bovendien wilden ook de hotels in Maastricht en omgeving zekerheid hebben over de te boeken kamers.

Het TEFAF-bestuur hoopt in maart 2022 met een volwaardige beurs te kunnen komen, vrij van alle coronamaatregelen.

In maart 2020 ging TEFAF Maastricht, vlak voor de corona-pandemie, op het nippertje nog door. Maar na zeven dagen moest de beurs toch vroegtijdig worden gesloten, vanwege het oprukkende virus.

Of in het najaar TEFAF Fall New York doorgaat, is nog niet besloten. Dat hangt af van de verdere ontwikkelingen rondom corona, met name in de Verenigde Staten.

Deel dit artikel:

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws