Home > TEFAF > New Yorkse TEFAF-handelaren mikken op twee beurzen met ander publiek

New Yorkse TEFAF-handelaren mikken op twee beurzen met ander publiek

Wildenstein (oude meesters) en Demisch Danant (design)

Terwijl de ‘moederbeurs’ TEFAF Maastricht in het MECC dit jaar weer het oude ritme van elf dagen oppakt na de lastige coronaperiode (2020 vervroegd gestopt, 2021 afgelast, 2022 kortere en kleinere versie in juni), zal de New Yorkse versie in mei weer vertrouwd worden gehouden in de Armory aan Park Avenue. Sowieso een stuk kleiner dan MAASTRICHT, korter ook in duur, en meer en meer gericht op puur de Amerikaanse markt. De klanten wonen er om de hoek.

The Armory in New York

Inclusief de twee dagen preview duurt TEFAF Maastricht weer ouderwets elf dagen, inclusief twee weekenden. De organisatie hoopt op eindelijk weer een échte TEFAF, zoals die al vele jaren succesvol is. „De coronajaren zijn heel moeilijk geweest voor ons en onze deelnemers vanwege al die onzekerheden. We snakken weer naar een TEFAF-editie zoals we die allemaal kennen”, zegt voorzitter Hidde van Seggelen.

Het is altijd afwachten of alles weer zo wordt ‘zoals vroeger’ en of het publiek in even grote mate weer de weg naar MECC Maastricht weet te vinden. In andere jaren trok de beurs zo’n 70.000 bezoekers. Van nog groter belang is of de aantrekkingskracht op de verzamelaars, de kopers, even sterk blijft. Voor één uitdaging staat de organisatie in ieder geval: de energierekening zal deze keer peperduur worden, in ieder geval veel meer dan gebruikelijk. De organisatie is alvast verheugd dat bijna alle belangrijke kunsthandelaren in de wereld weer in Maastricht hun beste werken laten zien. Topkwaliteit is immers dé troef die de beurs internationaal zo sterk heeft gemaakt, en daarvoor heb je dus de allerbeste handelaren nodig. Ze komen uit vele landen en diverse continenten.

Opvallend is dat in New York meer dan ooit vooral Amerikaanse handelaren deelnemen, aangevuld met een behoorlijke schare aan Franse galeries. Er zijn dit jaar voor het eerst geen Nederlandse deelnemers in de Armory. De investeringen, vooral transport en verzekeringen, plus stand- en verblijfskosten, wegen niet altijd op tegen de mogelijke opbrengsten. En ze hebben er weinig klanten zitten.

Voor de gerenommeerde galerie in oude meesters Wildenstein, gevestigd in een discreet gelegen pand bij Fifth Avenue, is het een thuiswedstrijd. We worden ontvangen door kunsteigenaar Guy Wildenstein en zijn rechterhand Joseph Tursellino. Zoals zo vaak in New York is ook deze galerie vanaf de straatkant niet waarneembaar en kom je via speciaal te openen deuren op een etage terecht, waar dan zeer waardevolle schilderijen aan de muur hangen. Galerie Wildenstein is na een daverende start een aantal jaren niet meer naar Maastricht gekomen, maar is sinds de laatste edities weer van de partij. „Er zijn enkele jaren geweest dat er een paar galerieën stonden die in feite eigendom waren van de grote veilinghuizen. Dat zijn onze concurrenten, dus daar hadden we geen vrede mee. Later is dat weer rechtgetrokken. De charme van TEFAF Maastricht is de enorme hoeveel kunst van de beste kwaliteit in nagenoeg alle disciplines, van klassiek tot hedendaags. Dus daar hopen we nu ook op.”

Guy Wildenstein heeft wel nog wat bedenkingen. „De duur van elf dagen vinden wij niet meer van deze tijd. Alleen de antiquairs willen dat graag, de rest niet. Ik hoop dat de beurs in de toekomst korter wordt. Een week is lang genoeg, dan heb je al je belangrijke klanten wel gehad. En de bereikbaarheid van Maastricht blijft lastig. Het is een prachtige stad, maar je komt er moeilijk. Gelukkig blijft het vliegveld open, dat was anders een ramp geweest.” Volgens de routinier op het terrein van oude meesters moeten er voor bezoekers zoals buitenlandse museumdirecties meer culturele activiteiten georganiseerd worden met bijvoorbeeld bezoeken aan steden als Amsterdam en Antwerpen. ,,Want op dat gebied heeft Maastricht, los van de beurs zelf, nu eenmaal weinig te bieden.” TEFAF New York is voor Wildenstein ideaal. „Weliswaar veel kleiner, maar onze klanten die hier wonen, komen allemaal.”

Guy Wildenstein (rechts) met Joseph Tursellino

Stephane Danant van galerie Demisch Danant heeft samen met Suzanne Demisch een fraaie galerie op de begane grond in het rustige Soho, daar waar je (nog) geen wolkenkrabbers ziet. „Dit is een voormalige Italiaanse boekenwinkel.” Ook hij is zowel in Maastricht als in New York van de partij. „New York is voor ons logisch omdat hier een aantal klanten woont. Een kleine beurs maar wel heel interessant. De beurs in Maastricht is natuurlijk veel groter, alleen weet je nooit wat daar gaat gebeuren. In feite zien we daar minder klanten dan in New York. Aan de andere kant, als daar ook maar één klant komt, dan is dat wel meteen raak. Gelukkig is dat tot nu toe steeds gelukt. En deelnemen aan Maastricht is ook prestige, je hoort dan bij de wereldtop. Ook al zien we de laatste jaren dat er minder Amerikanen komen. En Chinezen en Russen hoef je nu zeker niet te verwachten. Maar goed, we hebben weer mooie items voor Maastricht. Wel hoop ik dat ze de designhandelaren in de toekomst gaan mixen met de andere deelnemers, dat werkt voor ons beter. We zijn nu niet zichtbaar genoeg.”

Ook voor Danant mag de Maastricht-versie in de toekomst naar minder dagen. Hoe dan ook zijn zowel hij als Wildenstein blij met de verhoogde veiligheidsmaatregelen. „Dat werd tijd, vorig jaar is helaas gebleken dat die niet toereikend waren. De wereld is nu eenmaal veranderd, ook op dat punt.”

Stephane Danant in de galerie in Soho

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.