Home > Reizen > Touren door Zuid-Limburg: dit is de Mergellandroute

Touren door Zuid-Limburg: dit is de Mergellandroute

Als je echt op vakantie wilt, hoef je daarvoor niet ver weg. Rijden naar het Gardameer of Zuid-Frankrijk is niet echt nodig: het echte vakantiegevoel vind je ook in Zuid-Limburg. Inwoners en bezoekers van het zuidelijkste puntje van ons land, ontdekken het heuvelachtige, schilderachtige Limburg al jaren met liefde via de Mergellandroute. Een roadtrip van 110 kilometer dwars door het Zuid Limburgse Heuvellandschap. Niet voor niets is dit een van de mooiste autoroutes die Nederland rijk is.

Zuid-Limburg is één van de weinige gebieden in Nederland waar je heuvels vindt. Je passeert ze allemaal als je de Mergellandroute aflegt. Het mooie aan deze route is dat je over rustige wegen rijdt, zodat je gemakkelijk even stil kunt staan en kunt genieten van de fijnste plekjes en verstrekkende uitzichten. Daarnaast rijd je langs authentieke dorpskernen die je zeker gezien moet hebben. Het leuke van deze route is dat je de route niet alleen per auto, maar ook met de scooter of motor af kunt leggen. In zo’n geval is het wel handig je route op te delen in etappes of halverwege een overnachting te boeken. Alleen maar postief; dan kun je onderweg ook nog volop genieten van de Limburgse keuken!

Tips

Voordat je de route af gaat leggen, is het goed om te weten dat je een autoverzekering nodig hebt. Een partij als Allianz Direct biedt deze aan. Het is wettelijk verplicht om een WA+-verzekering af te sluiten als je met je auto de weg op gaat, en dat is in Limburg niet anders. Ga je niet alleen, maar neem je één of meerdere passagiers mee, denk dan ook aan een inzittende verzekering. Je rijdt tijdens deze route veelal over rustige wegen, maar let wel op: ook hier kom je soms onverwachte verkeerssituaties tegen.

Auto ingepakt en verzekerd geregeld? Bereid je dan maar voor op de mooie hoogtepunten die je langs de Mergellandroute tegenkomt. Denk daarbij aan de moderne uitkijktoren in Mesch. Deze zie je aan het begin van de route verschijnen. Stap gerust even uit, en kijk uit over de omgeving in de uitkijktoren op 9 meter hoogte. Verderop de Dorpsstraat bij Mheer vind je het prachtige Kasteel Mheer uit de 14e eeuw. Deze is helaas niet toegankelijk voor bezoekers, maar is zeker wel een foto waard. Het panoramisch uitzicht bij restaurant de Gerardusgoeve in Epen is tevens een enorme aanrader, zij het niet voor het uitzicht dan wel voor de Limburgse smaken op het bord en in het glas.

Daarnaast kom je met de Mergellandroute ook langs het Drielandenpunt in Vaals, waar je een mooie wandelroute vindt. Natuurlijk mag je het Drielandenpunt zeker niet overslaan, want het is het zuidelijkste puntje van Nederland. Op dit punt komen de grenzen van Nederland, België en Duitsland samen. Als je dan nog tijd overhebt, is Valkenburg bij uitstek het bezoeken waard. Deze stad wordt ook wel de mergelstad genoemd, en heeft verschillende bezienswaardigheden voor zowel kinderen als volwassenen. De welbekende Mergelgrotten zijn daarbij misschien wel het meest in trek. Bovendien is er ook aan de inwendige mens gedacht. Je komt verschillende leuke cafés en restaurants tegen. Zo vind je in de Vijlenerbossen de enige berghut van Nederland: Boscafé ’t Hijgend Hert. En op de top van de Camerig vind je Restaurant Buitenlust, met fantastisch uitzicht.

Overnachten

Als je met de auto de Mergellandroute af gaat leggen, hoef je in principe niet te overnachten. Maar het kan natuurlijk wel. Bijvoorbeeld als je een elektrische auto hebt, die weer moet worden opgeladen. Er zijn verschillende aanraders op de Mergellandroute om te overnachten. Denk bijvoorbeeld aan Hotel de Zevende Heerlijkheid in Slenaken. Dit is een echt familiehotel met ruime kamers en lekkere gerechten. Natuurlijk is Zuid-Limburg ook rijk aan chateau’s. Daarom kun je terecht in verschillende accommodaties. Mocht je je overnachting willen combineren met een goede maaltijd, kies dan voor een hotel met restaurant. Zoals de locaties van de Oostwegel Collection of het hotel van de Gerardushoeve.

Gasten beoordelen de accommodaties in Zuid-Limburg met een rapportcijfers tussen 8,9 en 8,7, wat simpelweg betekent dat je er heerlijk kunt slapen. Mocht je niet alleen wat willen zien, maar ook je rust willen pakken, trakteer jezelf dan dus ook op een overnachting!

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.