Home > Reizen > Happy handbagage: 5 x tips voor een vlot rondje vliegveld (security)

Happy handbagage: 5 x tips voor een vlot rondje vliegveld (security)

De weergoden lijken de memo gemist te hebben, maar het is toch écht hartje zomer. Augustus staat letterlijk voor de deur en dat betekent dat we er weer massaal op uit trekken om elders zonovergoten oorden te bezoeken. Maar hoe vlieg je nu vliegensvlug met je handbagage door het vliegveld heen? Wat mag wel en wat mag niet mee? Wij geven vijf tips voor een vlotte security check en soepel begin van je welverdiende zomervakantie!

Altijd wat anders

De belangrijkste tip die we jou kunnen meegeven in voorbereiding op jouw vliegreis is dat er anno 2023 eigenlijk geen peil meer te trekken is op wat wel en wat niet mag of moet bij de security. Dat komt doordat elk vliegveld andere richtlijnen en andere scans hanteert. Zo zou het zo maar kunnen dat je op de heenweg alles in je koffer mag laten zitten, en terug in een loeihete, overvolle vertrekhal je hele koffer leeg moet halen. No thanks. Tenzij jij op de hoogte bent van de regels op het vliegveld van vertrek, adviseren we je alle voorzorgmaatregels te treffen. Dat wil zeggen: vloeistoffen in een plastic zakje en samen met de elektronica binnen handbereik. Mocht je dan tóch onverwacht je koffer leeg moeten trekken, dan is dat tenminste zo gepiept.

In the mood for food

Altijd trek? Te lange reis voor de boeg om te wachten op de lokale lekkernijen op jouw bestemming? Heb jij even geluk: eten mag gewoon mee in het vliegtuig – al kunnen wij toch écht adviseren om je direct in de lokale cuisine onder te dompelen zodra je voet zet op je vakantiebestemming. Daar doe je het immers voor, toch?! Let wel: eten mag, drinken (in de meeste gevallen) nog steeds niet.

Size matters

9 van de 10 vliegvakanties kom je makkelijk weg met een centimetertje of kilootje te veel, de 10e keer zitten je vriendinnen aan de pita gyros en ouzo in de Griekse hoofdstad en sta jij met je te grote koffer in de vertrekhal in Nederland. Moederziel alleen. Zonde, want de vliegmaatschappij betaalt geen cent terug en dus zit er voor jou maar één ding op: thuis genieten van de regen of een nieuw ticket kopen. Better be safe, koop jouw 56x45x25 koffer op tijd en voorkom gemiste vakantieplannen.

Wees op tijd

Iedereen heeft een hekel aan de vakantiegangers die ruimschoots voor de opening van de gate in de polonaise staan te wachten totdat ze kunnen boarden. Iedereen. Maar mocht je nu écht graag je handbagage mee willen nemen in het ruim – zodat je bij aankomst niet hoeft te wachten op een bagageband bijvoorbeeld – adviseren we je wel om op z’n minst tijdig in de rij te gaan staan. Zo voorkom je dat jij op het laatste moment tóch je bagage moet inchecken omdat de bagagevakken al te vol zijn.

Allerbelangrijkste

Onder de streep heb je éigenlijk maar twee zaken nodig om je vakantie te overleven, ze staan dan onderaan dit lijstje, wij adviseren je deze als eerste in te pakken. Paspoort + betaalpas. En je smartphone, wel zo handig, maar we gaan er van uit dat die altijd bij de hand is. Voor de rest kun je alles als het goed is op vakantie aankopen. Scheelt een hele hoop pakwerk en pakstress…

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.